شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران چندین هفته است که در عراق و سوریه به مواضع نیروهای ایالاتمتحده حمله میکنند. از هفدهم اکتبر دستکم ۶۰ بار به مواضع این نیروها در این دو کشور حمله شده است.
بیش از ۵۲ حمله کاملا بیاثر بوده و در هشت حمله برخی از نظامیان آمریکایی در اثر موج انفجارها دچار آسیب شدهاند. با این حال، ایالات متحده تنها سه بار به این حملهها پاسخ داده است.
به گفته پنتاگون، حدود دو هزار نفر از نیروهای آمریکایی در عراق و تقریبا ۹۰۰ نفر در سوریه مستقرند. به گفته وزارت دفاع ایالات متحده، حملههای گروههای نیابتی جمهوری اسلامی به نظامیان آمریکایی، از فردای حملههای حماس به سرزمینهای اسرائیل در هفتم اکتبر شدت گرفته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
گروههای نیابتی جمهوری اسلامی میگویند این حملهها واکنش به ادامه بمباران نوارغزه از طرف اسرائیل است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از پنتاگون میگوید عمده حملهها به پایگاههای آمریکا، با پهپادهای ساخت ایران صورت گرفته است.
مهمترین این حملهها ۱۷ و ۲۱ اکتبر به دو پایگاه هوایی الاسد و التنف، محل استقرار نیروهای آمریکایی در عراق بودهاند.
در جریان این حملهها، تنها یک پیمانکار آمریکایی کشته شد.
به قدرت رسیدن گروههای نیابتی
با خلاء قدرت و سالها درگیری داخلی پس از تهاجم آمریکا و متحدان این کشور در سال ۲۰۰۳ به عراق، نیروهای نیابتی در این کشور رشد کرده و تکثیر شدند.
مهمترین این گروهها مورد حمایت جمهوری اسلامی ایراناند.
از اصلیترین آنها میتوان به عصائب اهل الحق، گردانهای بدر و کتائب حزبالله و همچنین گردانهای انصار حزبالله و گردانهای «سیدالشهدا» اشاره کرد.
حملههای اخیر این گروهها به نیروهای آمریکایی موقعیت محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، را متزلزل کرده است. از آنجایی که نخستوزیر عراق با حمایت عمدتا گروههای مورد حمایت ایران به قدرت رسیده است، برخورد با این گروهها برای دولت او کاری دشوار است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در دیدار ماه نوامبر خود با السودانی در مورد عواقب حملههای شبهنظامیان مورد حمایت ایران به مواضع ایالات متحده هشدار داد. در همین راستا، السودانی به تهران سفر کرد و پس از دیدار با علی خامنهای اعلام کرد که به توافقهای مهمی دست یافته است.
یکی از مقامهای نزدیک به گروههای شبهنظامی عراق به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که السودانی «فشار زیادی» بر شبهنظامیان وارد کرد تا در طول سفر هفته پیش بلینکن به عراق حملههایی علیه نیروهای آمریکایی انجام ندهند. او گفت که در مقابل، السودانی قول داد که آمریکاییها را تحت فشار قرار دهد تا با شبهنظامیانی که این حملهها را انجام دادهاند، برخورد تلافیجویانه نکنند.
هر چند آمریکا در هفتههای اخیر به مواضع سپاهقدس در سوریه و عراق حمله کرد، اما بسیاری از منتقدان دولت بایدن میگویند واکنشهای آمریکا بسیار کمرنگ است و نتوانسته نیرویی بازدارنده در برابر گروههای نیابتی باشد.