ارزیابی گزارش افغانستان در نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل

در گزارش فریدون سینیرلی اوغلو از افغانستان بر تشکیل دولت فراگیر و آغاز گفت‌وگوی ملی تاکید ‏شده است

نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد-AFP

شورای امنیت سازمان ملل متحد روز سه‌شنبه ۷ آذر (۲۸ نوامبر)، در نشستی غیرعلنی، گزارش فریدون سینیرلی اوغلو، هماهنگ‌کننده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان، را بررسی کرد. این گزارش، که دو هفته پیش با تایید دبیرکل سازمان ملل متحد به شورای امنیت فرستاده شد، در این نشست با حضور سفیران شماری از کشورهای عضو سازمان ملل متحد ارزیابی شد.

نمایندگی سوئیس در سازمان ملل متحد در یادداشتی که در ایکس منتشر کرد نوشت: «حضور و شرکت فعال زنان و دختران در همه جنبه‌های زندگی از شرایط بنیادی برای آینده افغانستان است.» در این یادداشت همچنین آمده است که فریدون سینیرلی اوغلو گزارشش را به نشست داده است، اما جزئیاتی از تصمیم شورای امنیت در مورد این گزارش منتشر نشده است.

روزنامه «د نشنال نیوز» به‌نقل از لانا نصیبه، سفیر امارات متحده عربی در سازمان ملل متحد، که در نشست شورای امنیت حضور داشت، نوشت: «هدف اصلی ما برطرف کردن شکاف موجود برای تدوین یک استراتژی منسجم بین‌المللی در مواجهه با مقام‌های سرپرست [طالبان] است.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در گزارش فریدون سینیرلی اوغلو از افغانستان آمده است که برای شکل‌گیری ثبات در افغانستان ایجاد دولت فراگیر لازم است و طالبان باید گفت‌وگوی ملی با حزب‌ها و سازمان‌های سیاسی فعال را آغاز کنند. در این گزارش تاکید شده است که بدون شکل‌‎گیری دولت فراگیر، آغاز گفت‌وگوی ملی، و احترام به حقوق بشر، امکان به رسمیت شناختن رژیم حاکم در افغانستان وجود ندارد.

در گزارش هماهنگ‌کننده ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان همچنین آمده است که طالبان بارها درخواست کرده‌اند که سازمان ملل متحد و کشورهای عضو این رژیم طالبان را به‌عنوان دولت رسمی افغانستان به رسمیت بشناسند، اما تعهد نکردن طالبان به رعایت قوانین بین‌المللی، نقض گسترده حقوق بشر در رژیم طالبان، شکل‌ نگرفتن دولت فراگیر، و منع آموزش و اشتغال زنان باعث شده است همه دولت‌های جهان از به رسمیت شناختن این گروه خودداری کنند.

مقام‌های طالبان در دو سال گذشته بارها از دولت‌های جهان و سازمان ملل خواستار به رسمیت شناختن شده‌اند، اما در این مدت، شماری از رهبران جهان به این گروه توصیه کرده‌اند که برای اطمینان از شکل‌گیری ثبات در افغانستان، به تشکیل دولت فراگیر با حضور نمایندگان همه اقوام اقدام کند. رهبران طالبان، که رژیم خود را فراگیر می‌دانند، مدعی‌اند که از همه اقوام افغانستان در ساختار این رژیم حضور دارند، در حالی که در گزارش‌های هیئت معاونت سازمان ملل در امور افغانستان (یوناما) به شورای امنیت، از رژیم طالبان به‌عنوان «ساختاری کاملا مردانه و پشتون‌محور» نام برده شده است.

با این حال، ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان، هفته گذشته گزارش فریدون سینیرلی اوغلو از افغانستان را «نامشروع» خواند و گفت رژیم طالبان نیازی ندارد که جهان و سازمان ملل متحد آن را به رسمیت بشناسد.

سال گذشته، ملا هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، در نشستی در کابل از کشورهای اسلامی خواست که رژیم این گروه را به رسمیت بشناسند. اعضای کابینه طالبان نیز بارها این درخواست را تکرار کردند، اما هیچ‌یک از کشورهای اسلامی به این درخواست طالبان پاسخ مثبت نداده است.

سازمان ملل متحد ضمن اینکه رژیم طالبان را به رسمیت نشناخته، از سپردن کرسی افغانستان در مقر این سازمان در نیویورک به نماینده طالبان نیز خودداری کرده است. در بیشتر از دو سال گذشته، نصیراحمد فایق، از دیپلمات‌های دولت پیشین افغانستان، مسئولیت کرسی افغانستان در سازمان ملل متحد را بر عهده داشته است.

بیشتر از جهان