در رژیم طالبان، هیئتهای متعددی با عنوان علما و روحانیان جهان اسلام به افغانستان سفر میکنند. این سفرها نوعی «ستایش» از عملکرد خونین طالبان در دو دهه جنگ و شورشگری در افغانستان و «تطهیر» کارنامه این گروه تلقی میشود.
وزارت خارجه طالبان روز جمعه ۱۰ آذر (اول دسامبر) اعلام کرد که هیئت عالیرتبه «اتحادیه علمای جهان اسلام» با امیرخان متقی، وزیر خارجه این گروه، دیدار کرده است. محمد حسن الددو، رئیس مرکز «تکوین العلماء»، محمد الصغیر، رئیس «هیئت جهانی انصار البنی»، محمدعلی صلابی، مورخ، و نواف تکروری، رئیس «مجتمع علمای فلسطینی»، در ترکیب این هئیتاند.
در پی سرنگونی حکومت افغانستان مورد حمایت کشورهای غربی، سفارتهای کشورهای غربی به قطر منتقل شد. بنابراین، بخشی از هیئتهایی که به افغانستان سفر میکنند یا تقاضای دیدار با مقامهای رژیم طالبان دارند سفرشان را با قطر هماهنگی میکنند. طالبان گفتند که هیئت «اتحادیه علمای جهان اسلام» با همکاری قطر به افغانستان سفر کرده است. در بیانیه وزارت خارجه طالبان، از موضعگیری این علما و کشور قطر پیش از به قدرت رسیدن طالبان و پس از آن تشکر شده است.
هیأت عالیرتبهٔ اتحادیهٔ علمای جهان اسلام با مولوی امیرخان متقی وزیر امور خارجهٔ ا.ا.ا. ملاقات نمود.
— Abdul Qahar Balkhi (@QaharBalkhi) December 1, 2023
در آغاز، آقای متقی ضمن خوشآمدگویی به آنان، از موقف و همکاریهای علمای یادشده و قطر قبل و پس از پیروزی امارت اسلامی تشکری ویژه کرد. pic.twitter.com/HyGwhWPfs3
در بیانیه وزارت خارحه طالبان، از قول امیرخان متقی گفته شده است که او از وضع جاری در فلسطین ابزار اندوه کرده و گفته است: «اوضاع جاری، شهادتها، هجرتها، و قربانیها در فلسطین ما را اندوهگین ساخته است، اما مقدمه پیروزی همیشه چنین قربانیهایی است. شما مبارزهای موثر در حق مردم مظلوم فلسطین کردهاید که ستودنی است.»
امیرخان متقی از نقش قطر در پیوند با اوضاع فلسطین ستایش کرده است. قطر به شماری از رهبران حماس اجازه اقامت در آن کشور داده است. همچنین، برقراری آتشبس چند روزه میان حماس و اسرائیل را تسهیل کرده بود. در دوران نظام جمهوری افغانستان نیز قطر به شماری از رهبران طالبان اجازه اقامت در آن کشور داده بود.
قطر کشوری کوچک در خاورمیانه است که میکوشد در عرصه دیپلماسی و منازعات جهان اسلام، در قامت کشوری اثرگذار قد علم کند. قطر به طالبان اجازه بازگشایی دفتر سیاسی داده بود. از طریق همین دفتر سیاسی بود که مذاکره میان آمریکا و این گروه صورت گرفت. توافقنامه طالبان و آمریکا در ۲۰ فوریه ۲۰۲۰ در دوحه به امضا رسید که بر اساس آن، آمریکا به دو دهه حضور نظامی در افغانستان پایان داد.
قطر یکی از نزدیکترین کشورها به رژیم طالبان است. کشورهای غربی نیز بخشی از خواستها و انتظاراتشان را از طریق قطر به طالبان میرسانند. اما شماری از شهروندان افغان از نقش قطر در روند تسلط طالبان بر افغانستان خشمگیناند و این کشور کوچک عربی را یکی از عوامل سقوط حکومت پیشین میدانند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در بیانیه وزارت خارجه طالبان ادعا شده است که علی قرهداغی، منشی عمومی اتحاد علمای جهان اسلام، «سلام ویژه» اسماعیل هینه، رهبر حماس، را به امیرخان متقی رسانده است. در این بیانیه ذکر شده است: «منشی عمومی اتحاد علمای جهان اسلام گفت که قضیه فلسطین، قضیه تمام امت است که مسئولیت آن به همه مسلمانان جهان برمیگردد.»
در بیانیه وزارت خارجه طالبان از قول چند تن از این علما آمده است: «علمای جهان در کنار طالبان ایستادهاند و جهان به تجربههای این گروه نیاز دارد و باید از طالبان حمایت شود.»
نواف تکروری، مسئول مجتمع علمای فلسطین، گفته است: «نیاز است که تاریخ فاتحان شما [اشغال] در مقابل اشغالگران نوشته شود.»
خلیلالرحمان حقانی، وزیر امور مهاجران طالبان، و عبدالرحیم ثاقب، معاون وزارت امور داخله (کشور) طالبان، از این هیئت روحانی در فرودگاه کابل استقبال کرده بودند.
رژیم طالبان با اتهامهای گسترده نقض حقوق بشر و حقوق زنان مواجه است. در حکومت طالبان، بسیاری از زنان و دختران از کار و آموزش محروم شدهاند. افغانستان تنها کشور در میان کشورهای اسلامی است که در آن دختران فقط تا کلاس ششم اجازه رفتن به مدرسه دارند.
در رژیم طالبان، که حقانیت ملی و جهانی ندارد، اقتصادی شکننده دارد، و با افزایش روزافزون فقر و بیکاری مواجه است، اکنون هیئتهایی با عنوان «علمای اسلام» به افغانستان سفر میکنند و چشمشان را به اقدامهای خونین دو دهه اخیر طالبان در کشتار و انفجار و انتحار میبندند و از سلطه طالبان استقبال میکنند. برخی از این روحانیان دینی جسارت این را نداشتند که جنگ طالبان را محکوم کنند یا به منع آموزش و کار زنان افغان واکنش جدی نشان دهند و از طالبان بخواهند که حقوق زنان و دختران را بیشتر از این نقض نکنند.
طالبان با توسل به شیوه نظامی و دیپلماسی توانستند بر افغانستان حاکم شوند و به دو دهه حضور نظامی آمریکا و غرب در آن کشور پایان دهند. بسیاری معتقدند که سلطه مجدد طالبان بر افغانستان، پس از دو دهه جنگ، الهامبخش گروههای جهادی در منطقه شده است. آنها نیز با دنبال کردن استراتژی طالبان بر این گماناند که خواهند توانست نظامهای کشورها را ساقط کنند و رژیمی با برداشت تندروانه از دین اسلام حاکم سازند.
علمای فلسطینی طرفدار حماس در سفرهایی که به افغانستان دارند، کارنامه جنگی طالبان را با عنوان «جهاد مسلمانان» تطهیر میکنند و امیدوارند که طالبان از حماس حمایت کند تا از این طریق، افغانستان وارد کشمکشی جدید شود. حکومت پیشین افغانستان واکنشی محتاطانه به تنش میان اسرائیل و فلسطین نشان میداد و نمیخواست پس از نیم قرن جنگ و ناامنی، مشکل جدیدی در افغانستان به وجود آورد. اما، برخی از رهبران طالبان، از جمله سراجالدین حقانی، وزیر داخله (کشور) طالبان، چند بار حملههای اسرائیل به فلسطین را محکوم کردهاند.