شماری از علمای مسلمان بریتانیایی ادعا کردند که طالبان تنها «آموزش سکولار و لیبرال غربی» به دختران را موقتا تعلیق کردهاند، اما دختران میتوانند به تحصیل ادامه دهند.
این علمای دینی بریتانیا اواخر ماه ژوییه و اوایل اوت به کابل سفر کردند و با امیرخان متقی، وزیر امور خارجه طالبان، خالد حنفی، وزیر امر به معروف و نهی از منکر طالبان، عبدالباقی حقانی، وزیر پیشین تحصیلات عالی طالبان، و شمار دیگری از مقامهای طالبان دیدار کردند.
این علما ادعا کردند که از یک مدرسه دخترانه و مرکز آموزش فنی و حرفه به دختران نیز دیدار کردهاند و رسانههای غربی در تلاش برای وارونه جلوه دادن وضعیت افغانستان بهویژه زنان و دختران تحت حاکمیت طالباناند.
شیخ حمید محمد، یکی از علمای بریتانیایی که گزارش سفر خود را به افغانستان تحت سلطه طالبان ارائه میکرد، ادعا کرد که امیرخان متقی به او گفته است که آموزش دختران «حرام» نیست و از هر چهار شهروند اهل افغانستان، یک شهروند دانشآموز است.
او گفت که دختران بهطور کامل از حق آموزش در افغانستان محروم نشدهاند و تا کلاس ششم در مدرسه میتوانند به آموزش ادامه دهند و هم چنین میتوانند به مدارس دینی برای تحصیل بروند.
او گفت که دختران در افغانستان تحت حکومت طالبان میتوانند رشته پزشکی را انتخاب کنند یا در بخش پرستاری به آموزش بپردازند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او افزود: «اگر دختران میخواهند آموزگار شوند، میتوانند به [رفتن به] دانشگاه ادامه دهند و این نکته برای من خیلی مهم است، زیرا نشاندهنده قصد دولت افغانستان است که در آینده به آموزگاران جدید نیاز دارد.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که طالبان اجازه ادامه تحصیل در رشتههای پزشکی و حتی آموزش در بخش آموزگاری را نمیدهند و سخنان این عالم دینی بریتانیایی، با اوضاع حاکم بر افغانستان همخوانی ندارد.
در حالی شیخ حمید محمد از طالبان بهعنوان دولت افغانستان نام برده است که با گذشت بیش از دو سال از عمر حکومت طالبان، هیچ کشوری طالبان را بهرسمیت نشناخته است و این گروه با بحران مشروعیت در داخل افغانستان مواجهاند.
این عالم مسلمان بریتانیایی به نقل از یک مقام طالبان ادعا کرد که با تسلط طالبان در افغانستان، ملا هیبتالله آخوندزاده، رهبر این گروه، فرمان داده بود که هزار آموزگار زن استخدام شوند.
او تاکید کرد که طالبان تنها مانع آموزشهای سکولار شدهاند، اما آموزش برای دختران را بهطور کامل منع نکردهاند.
او به نقل از مقامهای طالبان گفت که ۴۰ دانشگاه دولتی در افغانستان فعالیت دارند، اما ۱۵۰ دانشگاه خصوصی از طرف جامعه بینالمللی حمایت شدهاند و به همین دلیل، طالبان خواستند که مانع نفوذ ارزشهای سکولار غربی به اذهان دانشجویان شوند.
اما در اصل دانشگاههای خصوصی افغانستان با دریافت شهریه از دانشجویان مخارجشان را تامین میکنند و شماری کمی از این دانشگاهها وابسته به کمکهای خارجی بودهاند.
شیخ حمید محمد گفت که بیشتر علمای دینی افغانستان در روستاها زندگی کردهاند و به همین دلیل، طالبان نمیخواهند که تداوم نظام «آموزشی سکولار» باعث اختلاف بین این علما شود.
او گفت: «بیشتر علمای افغانستان در روستاها زندگی میکنند و شماری کمی در شهرها سکونت دارند. طالبان به ما گفتند که ۲۰ سال متحد بودهاند و در مقطع کنونی که باید به فکر سازندگی افغانستان باشند، نمیتوانند اجازه اختلاف در میانشان را بدهند و به همین دلیل، آموزش سکولار موقتا در افغانستان تعلیق شده است.»
نظام قبلی افغانستان «جمهوری اسلامی» بود و قانون اساسی بر اساس ارزشهای سکولار تدوین نشده بود و نظام تحصیلی هم بهدلیل تبعیت از قوانین ملی، از ارزشهای «اسلامی» پیروی میکرد.
طالبان دو دهه با حکومت افغانستان و متحدان غربی آن با شعار «جهاد با کفار» و «اشغال افغانستان» جنگیدند و از روستاهای این کشور سربازگیری کردند. گمان میرود که بخشی از سختگیریهای طالبان علیه شهروندان، به منظور اجرای سفت و سخت «شریعت اسلامی» است تا مانع از انشعاب و اختلاف میان ردههای مختلف طالبان شود.
طالبان بر خلاف تعهدهایشان در جریان گفتوگوهای صلح با ایالات متحده آمریکا و نمایندگان حکومت پیشین افغانستان، مبنی بر سلب نکردن آزادیهای فردی و اجتماعی زنان و دختران، با صدور فرمانهای «زنستیزانه» بخشی از حقوق آنها را سلب کردهاند.
در واکنش به سفر علمای دینی بریتانیا به افغانستان، فعالان حقوق زن افغانستان با انتشار یک دادخواست در سایت «چینج» گفتند که علمای دینی بریتانیایی در پی «سفیدنمایی» طالباناند. این فعالان سفر علمای بریتانیایی به کابل را محکوم کردند و گفتند که بیشتر آنها ملیت هندی، پاکستانی و عرب دارند.
یک رسانه بریتانیایی ۴ مرداد ادعا کرده بود که شماری از علمایی که به کابل سفر و با مقامهای طالبان دیدار کردهاند، در سال ۲۰۱۹ به ارسال کمک مالی به شبکه القاعده در سوریه و ترکیه متهم شده بودند.
دو تن از علمای دینی که در این سفر حضور داشتند، سلیمان غنی و هیثم الحداد، از مسئولان یک سازمان خیریه بودند که ظاهرا برای یک بیمارستان و یک موسسه مهارتهای حرفهای کمک جمعآوری میکردند. اما تحقیقاتی که کمیسیون نهادهای خیریه در بریتانیا انجام داد، دریافت که این نهاد خیریه دو رابط دیگر در ترکیه و سوریه دارد و وجوه مالی را برای کمک به القاعده به این دو کشور ارسال میکند.
در دوران حکومت طالبان برای چندمین بار متوالی، شماری از علمای دینی برای «تطهیر و سفیدنمایی» کارنامه طالبان به افغانستان سفر و با مقامهای طالبان دیدار کردند. بنگاههای تبلیغاتی طالبان هم این سفرها را را بازتاب گستردهای دادهاند تا به حکومتشان مشروعیت دینی ببخشند.