یکی از کارمندان فدراسیون فوتبال ایران روز شنبه ۱۸ آذر در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی گفت اعضای کمیته انضباطی و مقامات فدراسیون به این نتیجه رسیدهاند که تخلف مالی باشگاه استقلال در عبور از رقم سقف قراردادها قطعی است و پس از مسابقه دربی تهران، قرار است از این تیم نیز مانند تیمهای سپاهان و پرسپولیس امتیاز کسر شود.
از زمان تصویب قانون سقف بودجه برای تیمهای لیگ برتری در فوتبال ایران، بسیاری از کارشناسان و روزنامهنگاران پیشبینی میکردند که با توجه افزایش دستمزد بازیکنان مطرح فوتبال همراه با روند نجومی قیمت دلار در ایران، بیشتر باشگاههای لیگ برتر این قانون را دور بزنند و تبعات آن مشکلات فوتبال ایران را دوچندان کند، تحلیلی که اکنون درستبودن آن بیش از گذشته اثبات شده است.
منبع مطلع ایندیپندنت فارسی در فدراسیون فوتبال ایران میگوید: «پس از جلسه روز پنجشنبه هفته گذشته در کمیته انضباطی با حضور وکلای باشگاههای پرسپولیس، آلومینیوم و ذوبآهن بهعنوان شاکی و همچنین نمایندگان باشگاه استقلال، دفاعیات این باشگاه ارائه شد که بر اساس گفتههای یکی از اعضای کمیته، هیچکدام از آنها قانعکننده نبوده و عبور مدیران استقلال از رقم ۳۰۰میلیاردی تعیینشده برای سقف بودجه آنها در فصل جاری قطعی بهنظر میرسد. همچنین ظاهرا آقای خطیر رقم قرارداد افرادی همچون مهدی، هاشمینسب، خالدآبادی، بلانکو و یامگا را بهطور غیرواقعی و جعلی در سامانه سازمان لیگ ثبت کرده است که این موارد هم از دید اعضای کمیته انضباطی پنهان نمانده است.»
پیش از این، ثبت اعداد ۱۶۰ میلیون تومانی و ۵۰ میلیون تومانی در سازمان لیگ برتر برای قراردادهای سعید مهدی، بازیکن و مهدی هاشمینسب، مربی تیم استقلال، مورد انتقاد و تمسخر شماری از روزنامهنگاران و اهالی فوتبال در ایران قرار گرفته بود. مدیرعامل آبیها نیز پس از پایان جلسه کمیته انضباطی مقابل خبرنگاران اعتراف کرده بود: «ما خودمان از اول هم گفتیم که قرارداد مهری در نیم فصل تغییر میکند و افزایش پیدا خواهد کرد.»
کارمند فدراسیون فوتبال ایران افزود: «اکنون گفته میشود که کسر امتیاز انضباطی از استقلال قطعی است، اما رئیس فدراسیون در اقدامی عجیب دستور داده که پس از دربی پرسپولیس و استقلال این رای صادر شود تا تمرکز استقلالیها قبل از این مسابقه مهم برهم نخورد. هنوز دقیقا مشخص نشده که چه تعداد امتیاز از استقلال کسر خواهد شد، اما احتمال کسر یک امتیاز بیشتر به نظر میرسد تا همان اندازه جریمه باشگاه پرسپولیس باشد.»
براساس نامهای که در رسانههای ایران منتشر شده است، هشتم مردادماه امسال، محمدرضا کشوریفرد، سرپرست سازمان لیگ فدراسیون فوتبال ایران در نامهای به مدیرعامل استقلال که رونوشت آن نیز برای تاج، قنبرزاده، طاهری و سهیلمهدی بهعنوان مسئولان تصمیمگیر ارسال شده است، اعلام شد که رقم سقف بودجه این باشگاه در فصل جاری با توجه به مقام سومی استقلال در فصل گذشته، تنها ۳۰۰ میلیارد تومان خواهد بود، اما اکنون مجموع قراردادهای بازیکنان و کادرفنی این تیم در سازمان لیگ به ۳۲۵ میلیارد تومان رسیده است، که بر روی این عدد نیز شک و گمانههایی درباره غیرواقعی بودن وجود دارد.
در همین راستا، دو وکیل باشگاه پرسپولیس در پرونده شکایت از رقیب همشهری، روز پنجشنبه هفته گذشته و پس از پایان جلسه کمیته انضباطی، به خبرنگاران گفته بودند: «در جلسه امروز مشخص شد که باشگاه استقلال در ۶ مورد بهطور صریح، مقررات مالی وضعشده را نقض کرده است. مثلا درباره خالدآبادی یک چیز دیگری را ثبت کردند، درباره یامگا مقررات مالیاتی را رعایت نکردند، درباره هزینههای رفاهی بلانکو، قرارداد مهری و هاشمینسب و همچنین سقف بودجه هم همینطور. ما نباید گول این کاغذبازیها را بخوریم و اینکه بگوییم در نیمفصل قراردادها تغییر میدهند، خلاف قانون است. آنها بر اساس یکسری پیامک، مجوز پرداخت مبالغ بیشتر را دریافت کردند و سایت سازمان لیگ هم برایشان باز شده، خب این کار غیرقانونی است. قانون میگوید ۳۰۰ میلیارد برای استقلال، چطور میگویند ۳۲۵ میلیارد تومان؟»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این درحالی است که رضا درویش، مدیرعامل سرخپوشان پایتخت، نیز پس از حذف تیمشاز لی گ قهرمانان آسیا که «نداشتن مهاجم باکیفیت» از مهمترین دلایل آن بود، در ورزشگاه آزادی با کنایه به مدیران باشگاه استقلال، تهدید کرده بود که پرسپولیس نیز در ادامه لیگ «مانند رقبایش» دست به خرید بازیکن خارجی گرانقیمت و عبور از سقف بودجه خواهد زد و تاکید کرد که کسر شدن دوباره امتیاز از این تیم هم برایشان بیاهمیت خواهد بود، زیرا معتقد است که آن بازیکن باکیفیت میتواند امتیازات کسرشده را برای تیمش جبران کند.
مهدی تاج پس از تصاحب دوباره صندلی مدیریت فدراسیون فوتبال ایران که با حمایت مستقیم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و پروندهسازی علیه شهاب عزیزی خادم اتفاق افتاد، با نگارش قانون تعیین سقف بودجه برای باشگاههایی که بودجهشان مستقیم یا غیرمستقیم از نهادهای دولتی تامین میشود، تلاش کرد در همراهی با مشکل کسری بودجه شدید در دولت ابراهیم رئیسی، هزینههای لیگ برتر ایران را کاهش دهد، اما غیرقابل اجرا بودن این قانون از ابتدا هم پیشبینی میشد؛ زیرا دستمزد ورزشکاران حرفهای دنیا برمبنای دلار یا یورو و بر اساس کارشناسیهای بینالمللی تعیین میشود و فوتبالیستهای ایرانی نیز درصورت کاهش دستوری قراردادها، میتوانند به لیگ فوتبال کشورهای دیگر مهاجرت کنند تا دستمزدی برابر با ارزششان به آنها پرداخت شود.
به همین دلیل نیز مدیران باشگاههای مطرح لیگ برتری به دور زدن قانون، ثبت اعدادی غیرواقعی در قراردادهای رسمی و پرداخت مبالغ بیشتر بهصورت «زیرمیزی» رو آوردند. در یک نمونه، برخی خبرنگاران ورزشی در ایران خبر دادهاند که باشگاه فولاد مبارکه سپاهان اصفهان در ابتدای فصل جاری، علاوه بر انتقال صورتحساب برخی واریزیها به فصل آینده برای عبور نکردن از رقم سقف قراردادها، بهصورت پنهانی به برخی ستارگان جذبشده در این تیم حواله دریافت میلهگرد و آهنآلات از کارخانه فولاد مبارکه اعطا کرده است.
در ماجرای جنجالی تمدید قرارداد علیرضا بیرانوند با پرسپولیس در ابتدای فصل نیز این دروازهبان در گفتوگویی تلویزیونی بهصورت ضمنی تایید کرد که مبلغ دریافتیاش برای این فصل، بیش از عدد ثبتشده در سازمان لیگ بوده و او از طریق یک هوادار متمول پرسپولیس که در کانادا سکونت دارد، باقیمانده رقم درخواستیاش را دریافت کرده است.
همچنین یکی از کارمندان سازمان لیگ فدراسیون فوتبال ایران، مردادماه امسال، در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی افشا کرده بود که قراردادهای ثبتشده و مبالغی که مدیران باشگاه دولتی فولاد مبارکه در فصل نقلوانتقالات تابستانی پرداخت کردند، نشان میدهد بودجه این باشگاه در فصل جدید لیگ برتر ایران برای خرید بازیکنان جدید و تمدید قرارداد بازیکنان قبلی و کادر فنی خارجی، به حدود هزار میلیارد تومان رسیده است، اتفاقی که در نهایت به کسر چهار امتیاز از این تیم اصفهانی منجر شد.
ایندیپندنت فارسی روز پنجشنبه هفته گذشته در خبری اختصاصی به نقل از یکی از کارمندان فولاد مبارکه اصفهان خبر داده بود که دلیل برکناری محمدرضا ساکت از مدیریت باشگاه سپاهان، اختلاس ۳۰۰ میلیارد تومانی او در چند فصل اخیر بوده است.