تساوی جنجالی در دربی تهران؛ داوران لیگ با وی‌ای‌آر هم ضعیف‌اند

جنجالی‌ترین تصمیم داور و کمک‌داور ویدیویی در این مسابقه، چشم‌پوشی بر خطای خشن هافبک استقلال روی ساق پای مهاجم پرسپولیس بود

اعتراض بازیکنان پرسپولیس به تصمیم‌های موعود بنیادی‌فر، داور دربی تهران-۲۳ آذر-رسانه‌های اجتماعی

صدودومین دربی تهران میان تیم‌های استقلال و پرسپولیس، با گل دقیقه ۹۷ کوین یامگا از روی نقطه پنالتی با نتیجه تساوی یک-یک به پایان رسید تا کادرفنی و بازیکنان استقلال با توجه به حفظ صدرنشینی خود، با جشن و پایکوبی به خانه بروند.

در روزی که جواد نکونام تیم خود را با آرایشی کاملا تدافعی و برای کسب یک امتیاز مقابل رقیب سنتی به میدان فرستاد، موعود بنیادی‌فر با وجود بهره بردن از کمک‌داور ویدیویی، با نمره‌ای ضعیف و اشتباه‌های پیاپی در قضاوت، کار خود را به پایان رساند تا پس از پایان بازی، سرمربی، بازیکنان و مدیرعامل باشگاه پرسپولیس در مصاحبه‌ها و بیانیه‌های خود به‌شدت از عملکرد بحث‌برانگیز بنیادی‌فر و کمک‌های عراقی او انتقاد کنند.

اصلی‌ترین اشتباه داور این دربی حساس، در دقیقه ۶۰ بازی رخ داد، جایی که امید حامدی‌فر، هافبک آبی‌ها، با استوک‌های خود و به شکلی خشن روی ساق پای شهاب زاهدی فرود آمد و به اعتقاد تمامی کارشناسان داوری در ایران، مستحق دریافت کارت قرمز به‌صورت مستقیم بود، اما بنیادی‌فر درحالی که با بیرون آوردن کارت زرد هم می‌توانست حامدی‌فر دوکارته را اخراج کند، از این صحنه چشم‌پوشی کرد و کمک‌داور ویدیویی و عراقی نیز ساده از آن گذشت.

دیگر صحنه بحث‌برانگیز و مورد اعتراض پرسپولیسی نیز در دقیقه ۱۲ مسابقه اتفاق افتاد، جایی که آرمین سهرابیان، مدافع استقلال، در محوطه جریمه با دو دست پیراهن شهاب زاهدی را کشید و او را به زمین انداخت، اما با وجود آن‌که دست‌کم سه کارشناس داوری در ایران به وقوع پنالتی در این صحنه اعتقاد داشتند، موعود بنیادی‌فر دستور به ادامه بازی داد.

یحیی گل‌محمدی، سرمربی پرسپولیس که پس از این مسابقه از اشتباه‌های تاثیرگذار داوری به ضرر تیمش به‌شدت عصبانی بود، در نشست مطبوعاتی به مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران، حمله و او را به حمایت و طرفداری از تیم رقیب متهم کرد. علی خطیر پیش از دریافت حکم مدیرعاملی باشگاه استقلال، از سوی مهدی تاج به‌عنوان معاون اجرایی دبیرکل فدراسیون فوتبال انتخاب شده بود.

گل‌محمدی در مقابل خبرنگاران گفت: «نمی‌دانم داورهای عراقی را از کجا آوردند. دقیقه ۶۰ بازیکن حریف باید اخراج مستقیم می‌شد، اما تصمیمات وی‌ای‌آر خیلی عجیب بود. آقای بنیادی‌فر خودش صحنه را دیده بود و ما از او انتظار داشتیم. اما چرا در وی‌ای‌آر تصمیم خودش را زیر سوال برد؟ اگر قرار باشد اینطوری وی‌ای‌آر بیاورند، همان بهتر که نیاید. شاید در ذهنیتش بود که بازی را مدیریت کند که ۱۱-۱۱ تمام شود. آقای حامدی‌فر کارت داشت و حداقل باید کارت زرد می‌داد. خیلی واضح بود و به نظرم سری بعد برای داوران عراقی یک عینک نزدیک‌بین بیاورید. صحبت‌های ما بر اساس نظر کارشناسان و صحنه‌هایی بود که دیده شد. امروز دو امتیاز از ما گرفتند و یک امتیاز به حریف دادند. ما حجب و حیا داریم و احساس می‌کنند هر بلایی سرمان بیاورند حرفی نمی‌زنیم. ما هم مقصریم و باید از حقمان بیشتر دفاع کنیم. باید شلوغ‌بازی کنیم، چون این کارها متاسفانه در فوتبال ایران جواب می‌دهد.»

اشاره یحیی گل‌محمدی به اعتراض‌های ممتد کادرفنی و بازیکنان تیم استقلال بود که در طول این مسابقه و در صحنه‌های مختلف با حمله به داور بازی تلاش کردند تا سوت‌های او را به نفع خود کنند.

گل‌محمدی افزود: «دوستان کمیته انضباطی هم با توجه به رفاقتی که دارند رای‌های دوگانه می‌دهند. اینکه چون مدیرعامل آن‌ها با رئیس فدراسیون رفاقت دیرینه و قدیمی دارند، نباید باعث تضییع حق تیم‌های دیگر شود. از عضو کمیته انضباطی هم نه، اما باشگاه باید از حق ما و باشگاه دفاع کند. باشگاه باید داد بزند و هوار بزند. نه اینکه بی‌احترامی شود، اما باید از حقمان دفاع کنند. ما حجب و حیا داریم، اما شاید باید پرروتر باشیم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

باشگاه پرسپولیس نیز پس از پایان این مسابقه با صدور یک بیانیه اعتراضی درمورد کیفیت داوری و اشاره به صحنه‌های مشکوک در دقایق ۱۰ و ۶۰ بازی که می‌توانست به یک ضربه پنالتی برای قرمزها و اخراج هافبک استقلال منجر شود، نوشت:‌ «کارت قرمز و بررسی وی‌ای‌آر که هیچ، داوران حتی کارت زرد هم برای بازیکن خاطی در نظر نگرفتند تا تیم حریف ۱۰ نفره نشود. بماند که طبق نظر تمام کارشناسان داوری، این خطای شدید مستحق دادن کارت قرمز مستقیم بود. مانده‌ایم به کجا گله ببریم و چه بگوییم. در روز روشن حق پرسپولیس را خوردند.»

اما سرمربی، بازیکنان و سرپرست تیم استقلال پس از ابراز خوشحالی و پایکوبی فراوان از کسب یک امتیاز مقابل حریف سنتی، از کیفیت داوری مسابقه دفاع کردند و با رد ادعای اعضای تیم پرسپولیس و نظرات کارشناسان داوری، درخواست کردند تا سیستم کمک‌داور ویدیویی در دیگر بازی‌های لیگ برتر ایران نیز استفاده شود.

جواد نکونام، سرمربی آبی‌ها، در نشست خبری پس از این مسابقه، از خوشحالی زیاد خود بابت به ثمر رسیدن گل تساوی دفاع کرد و و ضمن «شیتیل‌بگیر» خواندن کارشناسان داوری در ایران، گفت: «صددرصد خطای اول پنالتی بود ولی نگرفتند. دست بازیکن ما را در محوطه هجده قدم کشیدند. شما ببینید اگر امروز وی‌ای‌آر نبود، دوباره تیم رقیب سه امتیاز گرفته بود و می‌گفتند بردیم. اگر وی‌ای‌آر نبود ببینید چه اتفاقاتی می‌افتاد. با وی‌ای‌آر سه صحنه که مشکوک به پنالتی بود، دو موردش خطا بود که یکی از آن‌ها را گرفتند. ببینید اگر وی‌ای‌آر نبود چه اتفاقاتی می‌افتاد. دوباره هواداران ما باید ناراحت باشند و آن طرف خوشحال.»

او همچنین در این نشست خبری اعتراف کرد که قبل از به ثمر رسیدن ضربه پنالتی استقلالی‌ها، به حسین حسینی، دروازه‌بان تیمش، دستور داده بود تا پس از این ضربه وقت تلف کند: «بله من گفتم، چون تیمم را با پنج فوروارد گذاشته بودم در زمین و باید تغییر تاکتیک می‌دادم و نمی‌توانستم همان‌طور بازی کنم. یک وقفه‌ای باید می‌دادم تا تغییر را ایجاد کنم. با احترام به کارشناسان و داور و گروهشان که کارشناسی کردند، یک سری کارشناس شیتیل‌بگیر هم هستند که دل‌بخواهی کارشناسی می‌کنند و ما با آن‌ها مشکل داریم.»

مدیران باشگاه استقلال نیز شامگاه پنجشنبه با صدور بیانیه‌ای در پاسخ به بیانیه تیم رقیب، پرسپولیسی‌ها را به سود بردن از اشتباهات داوری در فصل جاری متهم کردند.

استقلالی‌ها نوشتند: «دوستان به‌حدی به گل‌های آفساید، گل‌های اشتباه و پنالتی‌های ناحق عادت کرده‌اند که وقتی یک‌بار با تکنولوژی حق به حق‌دار می‌رسد، لب به اعتراض می‌گشایند. کاش یک‌نفر به دوستان یادآوری کند اگر تکنولوژی سیستم کمک‌داور ویدیویی از ابتدای لیگ برتر در ایران بود، الان در نیمه پایینی جدول حضور داشتند، چراکه عبور توپ از خط دروازه که در غیاب وی‌ای‌آر دیده نشد، گل صددرصد آفساید که به اشتباه قبول شد و چندین مورد دیگر، با کمک تکنولوژی سرنوشت دیگری پیدا می‌کرد. همین‌که سرمربی تیم رقیب در کنفرانس مطبوعاتی خود به وضوح با ورود وی‌آی‌آر به فوتبال ایران مخالفت می‌کند، گواه حقیقت این ماجرا است که متاسفانه این تیم به نبود تکنولوژی و تبعات آن که همیشه به نفع آن‌ها بوده عادت کرده است.»

اما جنجال‌های این مسابقه به همین‌جا ختم نشد و مدیران سرخپوشان پایتخت در یک بیانیه دیگر خبر دادند که از جواد نکونام به دلیل «اظهارات خلاف واقع و غرض‌ورزانه پیش از مسابقه و ایجاد فشار روانی روی داور»، از علی سامره به دلیل «نشان دادن رفتار نامناسب و به‌کارگیری الفاظ و ادبیات نامناسب علیه پرسپولیس» و از حسین حسینی، دروازه‌بان استقلال به دلیل «اظهارات غیرحرفه‌ای و کذب درباره‌ باشگاه پرسپولیس و اتهام‌زنی راجع به روند داوری‌ها»، به کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ایران شکایت کرده‌اند.

این باشگاه همچنین اعلام کرد که از محمدرضا احمدی، گزارشگر فوتبال در تلویزیون جمهوری اسلامی که در حین گزارش این مسابقه اظهاراتی صریح را درباره صحنه‌های جنجالی داوری به نفع تیم استقلال بیان کرده بود، شکایت کرده است:‌ «روند گزارش بازی به شکلی بود که گویا اتاق وی‌ای‌آر گوش به فرمان او است و در صحنه‌هایی به سود استقلال خواهان انجام ویدیو‌چک می‌شد که اصولا این رویه با آداب به‌کارگیری این تکنولوژی منافات دارد و جدا از اینکه یک آموزش غلط بود، نوعی خط‌دهی به افکار عمومی به حساب می‌آید.»

اکنون شاید مدیران فدراسیون فوتبال ایران بیش‌از‌پیش بابت کنار گذاشتن علیرضا فغانی، موفق‌ترین داور تاریخ فوتبال ایران، از قضاوت در لیگ برتر فوتبال ایران پشیمان باشند. داوری که مسابقات حساسی همچون فینال لیگ قهرمانان آسیا، فینال جام ملت‌های آسیا، فینال جام باشگاه‌های جهان و فینال المپیک ۲۰۱۶ را سوت زده است، تجربه قضاوت در دو جام جهانی را دارد و اکنون در لیگ فوتبال استرالیا مشغول داوری است.

بیشتر از ورزش