میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ عربستان سعودی برای این پادشاهی نهتنها دستاوردی ورزشی محسوب میشود، که به نظر کارشناسان بخش گردشگری عربستان سعودی را نیز متحول میکند و تنوع اقتصادی را نیز سرعت میبخشد.
احمد الخطیب، وزیر گردشگری عربستان سعودی، در ماه فوریه گفت که بخش گردشگری ورزشی عربستان سعودی از زمان آغاز چشمانداز ۲۰۳۰ در ۹ سال پیش، رشد سریعی داشته و این پادشاهی در چهار سال گذشته ۲.۵ میلیون بازدیدکننده را از طریق ۸۰ رویداد بینالمللی جذب کرده است.
تقویت بخش گردشگری یکی از اهداف اصلی ذکرشده در طرح چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی است، زیرا این پادشاهی با کاهش وابستگیاش به درآمدهای نفتی در طول یک دهه، پیوسته در حال تنوع بخشیدن به اقتصادش بهویژه از طریق جذب مسافران است.
هدف چشمانداز گردشگری بلندپروازانه عربستان سعودی جذب ۱۵۰ میلیون بازدیدکننده تا پایان این دهه است؛ اتفاقی که تحلیلگران معتقدند با توجه به برنامههای متنوع درنظر گرفتهشده به راحتی امکانپذیر است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فدریکو پینوی، مدیر ارشد بازرگانی و مدیرعامل بازارهای جدید در گلوبانت، یکی از کارشناسانی است که در گفتگو با عرب نیوز، اظهار کرد: «جام جهانی رویداد بزرگی است که برای توسعه بخشهای مختلف در پادشاهی سعودی فرصتهای عظیمی فراهم میکند.»
او تاکید کرد: «میزبانی جام جهانی فوتبال تحول بسیار بزرگی در بخش گردشگری عربستان سعودی خواهد بود و برای این کشور، همزمان با تقویت بخشهای گردشگری، هتلداری، زیرساختها و توسعه شهر هوشمند، رسیدن به تنوع اقتصادی فراتر از نفت را تسریع میکند.»
گیوم تیبو کارشناس دیگری است که در گفتگو با عربنیوز تاکید کرد که برگزاری جام جهانی ۲۰۳۴ در عربستان سعودی شتاببخش تنوع اقتصادی این پادشاهی است و بیش از ۱۰ میلیون بازدیدکننده بینالمللی را جذب خواهد کرد.
تیبو افزود که احتمالا این رویداد تحقق برنامههای ملی عربستان سعودی در بخشهای گردشگری، حمل و نقل و کیفیت زندگی را تسریع کند و در عین حال سرمایهگذاری بخش خصوصی را نیز تقویت کند.
به گفته این تحلیلگران، میزبانی رویدادهایی مانند جام جهانی فیفا تولید ناخالص داخلی عربستان سعودی را افزایش میدهد و همچنین فرصتهای شغلی عظیمی ایجاد میکند.
در سطح اقتصاد کلان، جامهای جهانی گذشته تا ۱۰ درصد به رشد تولید ناخالص داخلی کشورهای میزبان کمک کردهاند و عربستان سعودی نیز میتواند با این رویداد دستاوردهای اقتصادی بلندمدت را تضمین کند و خودش را بهمثابه قطب جهانی ورزش و تجارت بشناساند.
کارشناسان اقتصادی تاکید دارند که رویدادهای ورزشی بزرگ مانند جام جهانی ۲۰۳۴، مسابقات اتومبیلرانی فرمول یک و بازیهای آسیایی پیشِرو، نقاط عطفی برای عربستان سعودی به شمار میروند که این کشور را بهمنزله یک مقصد جذاب گردشگری به نمایش بگذارند. در عین حال، این فرصتها بستری را برای نمایش فرهنگ و میراث غنی و مناظر طبیعی زیبای عربستان سعودی فراهم میکنند.
گیوم تیبو معتقد است: «رویدادهای بزرگ ورزشی وقتی به صورت راهبردی اجرا شوند، تاثیرشان ماندگارتر و فراتر از خود مسابقات است. رویدادهای بزرگ میلیاردها دلار در گردشگری، سرمایهگذاری و ایجاد شغل ایجاد میکنند. برای مثال، المپیک ۲۰۱۲ لندن ۱۷ میلیارد دلار به اقتصاد بریتانیا کمک کرد. از نظر تحول شهری نیز چنین رویدادهایی توسعه زیرساختها را تسریع میکنند، چنانچه المپیک زمستانی سوچی ۲۰۱۴ کل منطقه را احیا کرد و تفرجگاههای قدیمی را به املاک و مستغلات درجه یک تبدیل کرد.»
ویژگی دیگری که کارشناسان به آن اشاره میکنند این است که میزبانی چنین رویدادهای جهانی به عربستان سعودی کمک میکند روابط دوجانبهاش با کشورهای مختلف را تقویت کند.
عربستان سعودی در حال حاضر یک رهبر دیپلماتیک مهم در منطقه و جهان است و در شاخص قدرت نرم جهانی سال ۲۰۲۴ رتبه ۱۸ را به دست آورده است. این کشور پیش از این میزبان مراسم مهم و کلیدی ازجمله اجلاس گروه ۲۰ و مجمع جهانی اقتصاد بوده است.
با توجه به این موضوع، ناظران میگویند که میزبانی موفقیتآمیز مسابقات جهانی، جایگاه عربستان سعودی را بهمثابه یک شریک قابل اعتماد و توانمند در صحنه جهانی ارتقا خواهد داد و فرصتهای بینظیری را برای تعامل دیپلماتیک ایجاد خواهد کرد.
در عین حال، عربستان سعودی با چالشهایی نیز روبهرو خواهد بود که به نظر میرسد با بهکارگیری مناسب فناوریهای روز جهان و حتی با یاری هوش مصنوعی بتواند با آنها مقابله کند.
تضمین برقراری ارتباط تصویری با کل ورزشگاهها، مانند امکانات پخش زنده و برقراری صفحه نمایش دوم برای دسترسی به مخاطبان بینالمللی و حفظ مشارکت هواداران در خارج از ورزشگاه، بسیار مهم خواهد بود. در عین حال اهمیت تقویت سیستمهای حمل و نقل کارآمد نیز بسیار مهم است. مدیریت جمعیت و توسعه زیرساختها برای میزبانی یکپارچه رویدادهای بزرگی مانند جام جهانی فیفا از دیگر مواردی است که کارشناسان به آن اشاره میکنند تا پادشاهی سعودی بتواند با سازوکاری دقیق در تحقق آن جام جهانی ۲۰۳۴ را بهمنزله نقطه درخشانی در کارنامه فعالیتهای ورزشی و فرهنگیاش ثبت کند.