امرالله صالح سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دلاری عزیزی را «جنگ روانی شرکای دسیسه دوحه» خواند

میرویس عزیزی، سرمایه‌دار افغان، در دیدار با مقام‌های طالبان از سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دلاری در آینده نزدیک در افغانستان خبر داد

میرویس عزیزی، مالک شرکت و بانک عزیزی- MirwaisAzizi/Facebook@

امرالله صالح، معاون نخست ریاست‌جمهوری دولت پیشین افغانستان، درباره ادعای میرویس عزیزی، بازرگان افغان و مالک مجموعه شرکت‌ها و بانک عزیزی، مبنی‌بر سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دلاری در افغانستان، آن را «تبلیغ بی‌اساس مافیایی در راستای منافع مبهم» خواند و گفت: «شرکای دسیسه بدنام دوحه تلاش دارند در سال جاری از حجم صدای منفی و بازتاب واقعیت‌های زشت و خجالت‌آور از افغانستان کاسته شود و اعلامیه عزیزی یکی از وسایل جنگ روانی در این راستا است.»

امرالله صالح در یادداشتی که درباره پرونده‌های اخاذی، باقی‌داری (بدهکاری مالیاتی) و جنایت‌های میرویس عزیزی در دولت پیشین افغانستان در صفحه فیس‌بوک منتشر کرد، افزود: «عزیزی یکی از دوستان شخصی و نزدیک زلمی خلیلزاد است و در گذشته شایعات مبنی بر اینکه خلیلزاد یکی از نفع‌برندگان بانک عزیزی است نیز در حلقه‌های تاجران وجود داشت.»

میرویس عزیزی، بازرگان افغان و مالک مجموعه شرکت‌ها و بانک عزیزی در افغانستان، روز جمعه ۲۲ دی‌ماه و در بحبوحه بی‌ثباتی سیاسی و خطر تشدید تروریسم‌، طی پیامی در شبکه ایکس وعده داد که به‌زودی یک سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دلاری در افغانستان انجام می‌دهد.

عزیزی که مقیم امارات متحده عربی است، به‌منظور افتتاح شهرک مسکونی که برای زلزله‌زدگان هرات در روستای سیاه‌آب شهرستان زنده‌جان ساخته است، به افغانستان سفر کرد و در یک سخنرانی‌ گفت که قصد دارد به ارزش ۱۰ میلیارد دلار در افغانستان سرمایه‌گذاری کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

میرویس عزیزی گفت به‌زودی یک تیم کاری را برای مشورت با «مقام‌های ذی‌صلاح» به افغانستان می‌فرستد. مقام‌های ذی‌صلاح در افغانستان در حال حاضر مقام‌های طالبان‌اند که همه امور اقتصادی، سیاسی، اداری و امنیتی را کنترل می‌کنند.

عزیزی گفت: «اين سرمايه‌گذاری عمدتا بر بخش‌های انرژی و انتقالات (حمل‌ونقل) متمركز خواهد بود.» او افزود که قصد دارد برای تولید پنج تا شش هزار مگاوات برق و نیز احداث راه‌آهن در افغانستان سرمایه‌گذاری کند.

این پیام میرویس عزیزی با استقبال گسترده اعضای طالبان مواجه شد. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان، بخشی از پیام عزیزی را در رسانه ایکس بازنشر کرد و ده‌ها تن از اعضای طالبان نیز آن را همراه با عکس میرویس عزیزی منتشر کردند.

احمدالله وثیق، از اعضای ارشد طالبان و رئیس پیشین شبکه رادیو تلویزیون ملی افغانستان، با سپاسگزاری از عزیزی بابت این اقدامش نوشته است: «امیرالمومنین حفظه‌الله [رهبر طالبان] خطاب به برادران تاجر گفت که شما لشکر اقتصادی من هستید.»

میرویس عزیزی هدف از این کار را تشویق تجارت و فعالیت‌های اقتصادی در افغانستان خواند و گفت در این برنامه برای بیش از یک‌صدهزار شهروند افغانستان زمینه کار فراهم خواهد شد و میلیون‌ها نفر نیز به‌طور غیرمستقیم از آن بهره‌مند می‌شوند.

در همین حال، برخی از کاربران افغان در رسانه‌های اجتماعی گفتند که میرویس عزیزی درباره سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دلاری اغراق کرده‌ است.

میرویس عزیزی در دوره حکومت پیشین افغانستان هرگز وارد دنیای سیاست نشد و حتی برای مردم عادی شناخته‌شده هم نبود، اما در دو سال گذشته و پس از سلطه طالبان بر افغانستان، آرام‌آرام بر سر زبان‌ها آمد و به‌ویژه پس از مصاحبه‌ای که تابستان سال گذشته با بی‌بی‌سی فارسی انجام داد و از ثروت هنگفتش صحبت کرد، بیشتر مورد توجه قرار گرفت.

در حالی که شمار زیادی از بازرگانان افغان پس از سلطه طالبان بر افغانستان، از کشور متواری شده‌اند و دارایی‌هایشان در آن کشور تصاحب شده است، میرویس عزیزی به تاجر محبوب طالبان بدل شده و روابط نزدیکی با این گروه دارد. این محبوبیت در حالی شکل گرفته است که رهبر طالبان اخیرا دستور توقیف همه دارایی‌های چند تاجر هزاره‌تبار از‌جمله عباس ابراهیم‌‌زاده را صادر کرده است.

از سوی دیگر، میرویس عزیزی در حالی از برنامه‌اش برای سرمایه‌گذاری ۱۰میلیارد دلاری در افغانستان صحبت کرد که پس از سلطه طالبان بر افغانستان، مجراهای اقتصادی مبتنی بر کمک‌های خارجی به‌طور کامل مسدود شده‌اند و طالبان بدون تردید با کمبود بودجه مواجه‌اند.

این گروه در دو سال و چهار ماه گذشته به‌شدت تلاش کرده‌اند تا سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی را به سرمایه‌گذاری در افغانستان تشویق کنند. اخیرا ذبیح‌الله مجاهد گفته بود که قرار است سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی به ارزش ۱۰میلیارد دلار در زمینه معادن و تجارت در افغانستان سرمایه‌گذاری کنند. اکنون میرویس عزیزی با وعده سرمایه‌گذاری جدیدش، کام طالبان را شیرین کرده است.

این در حالی است که طالبان هنوز به کسب مشروعیت بین‌المللی موفق نشده‌اند و ذخایر بانک مرکزی افغانستان نیز بر اساس تحریم‌های دولت آمریکا همچنان مسدود است.

بیشتر از اقتصاد