حماس روز جمعه ۲۹ فروردین رسما اعلام کرد که آخرین پیشنهاد اسرائیل را برای برقراری آتشبس نمیپذیرد.
این گروه شبهنظامی اعلام کرد تنها در گفتگوهایی شرکت میکند که نتیجه آن، توقف کامل درگیریها و آزادی تمامی گروگانها در ازای آزادی زندانیان فلسطینی باشد.
خلیل الحیه، مسئول هیئت مذاکرهکننده حماس، در پیامی ویدیویی تاکید کرد که این گروه با توافقهایی که به گفته او در «راستای اهداف سیاسی دولت اسرائیل» است، موافق نیست. او افزود: «ما هیچ طرحی را که به نتانیاهو و کابینهاش اجازه دهد سیاستهای جنگطلبانه و محاصره را ادامه دهند، نمیپذیریم.»
پیشنهاد اسرائیل آتشبسی ۴۵ روزه بود که طی آن در ازای آزادی ۱۰ گروگان زنده، آزادی ۱۲۰ زندانی فلسطینی محکوم به حبس ابد و بیش از هزار زندانی دیگر را مطرح کرده بود. عقبنشینی نیروهای اسرائیلی به مواضع پیش از اواخر اسفندماه سال گذشته، ازسرگیری ورود کمکهای بشردوستانه و تلاش برای بازسازی غزه هم بخشی از این پیشنهاد بود.
با این حال حماس این پیشنهاد را رد و تاکید کرد تنها در صورت توافقی جامع که به پایان جنگ و آزادی کامل گروگانها و زندانیان منجر شود، حاضر به مذاکره است.
در حال حاضر، تنشها در منطقه افزایش یافته است و حملات هوایی اسرائیل به غزه ادامه دارد. حماس همچنان ۵۹ گروگان را در اختیار دارد که طبق برخی گزارشها ۲۴ نفر از آنها زندهاند.
بتسالل اسموتریچ، وزیر دارایی و یکی از تندروترین اعضای کابینه ائتلافی اسرائیل، در واکنش به این وضعیت و مخالفت حماس با طرح آتشبس، از لزوم تشدید اقدامهای نظامی سخن گفت و تهدید کرد: «وقت آن رسیده است تا درهای جهنم واقعی را به روی حماس باز کنیم.»
مقامهای حماس پیشتر هم اعلام کرده بودند که قصد ندارند این طرح را بپذیرند و تاکید کردند تنها توافقی را میپذیرند که به آزادی همه گروگانها و زندانیان فلسطینی و خاتمه جنگ بینجامد. این در حالی است که اوضاع انسانی در نوار غزه هر روز وخیمتر میشود و طبق گزارش سازمانهای محلی نزدیک به حماس، در آخرین حملات هوایی اسرائیل حداقل ۳۷ نفر جان باختهاند که بیشتر آنها غیرنظامیان ساکن اردوگاههای موقت بودهاند. شاهدان در منطقه المواسی به بیبیسی جهانی گفتند که کودکان و خانوادههای بیخانمان هم در میان قربانیان این حملات بودهاند.
ارتش اسرائیل اعلام کرده که در روزهای اخیر بیش از ۱۰۰ هدف نظامی را در غزه هدف قرار داده است. در همین حال با وجود تاکید اسرائیل بر باز بودن مسیرهای کمکرسانی، مسئولان چندین نهاد امدادرسان از وضعیت بحرانی و فروپاشی کامل روند کمکهای بشردوستانه در غزه خبر دادهاند.
در شرایطی که دو طرف همچنان از دستیابی به توافقی برای توقف جنگ فاصله دارند، درگیریها و بحران انسانی در منطقه ادامه دارد. خلیل الحیه، مسئول هیئت مذاکرهکننده حماس، میگوید: «نتانیاهو و دولتش از توافقهای جزئی بهعنوان پوششی برای اجرای اهداف سیاسی خود استفاده میکنند که بر ادامه جنگ نابودکننده و گرسنگی مردم استوارند. حتی اگر به قیمت کشته شدن تمامی گروگانهای خودشان تمام شود.»
پیشنهاد آتشبس اسرائیل برای پایان جنگ تضمینی نمیداد و خواستار خلع سلاح کامل غزه بود؛ دو موضوعی که برای حماس خط قرمز به شمار میروند. این گروه شبهنظامی میگوید حاضر نیست سلاحهایش را تسلیم کند و خواهان توافقی است که نتیجه آن پایان دائمی جنگ باشد.
اسرائیل همچنین خواستار دریافت اطلاعات درباره وضعیت گروگانهای زنده در ازای اطلاعات درباره بازداشتشدگان فلسطینی و مبادله پیکر ۱۶ گروگان اسرائیلی جانباخته با اجساد ۱۶۰ فلسطینی در اختیار اسرائیل شده بود که با مخالفت حماس روبرو شد.
به گزارش سیانان، انجمن امید، یک گروه راستگرا و نماینده خانواده گروگانهای اسرائیلی در ایکس نوشت: «فقط فشار نظامی سنگین، محاصره کامل و تصرف اراضی میتواند حماس را وادارد برای توافق التماس کند. منتظر چه هستید؟»
اسرائیل از اوایل مارس ارسال کمکهای بشردوستانه و اقلام ضروری به غزه را قطع کرد که باعث بحران انسانی شدید در این منطقه شد؛ بحرانی که به گفته مقام های سازمان ملل، وخیمترین شرایط را از زمان آغاز جنگ تاکنون رقم زده است. طبق اعلام دفتر هماهنگی امور انسانی سازمان ملل، در کمتر از یک ماه، بیش از ۵۰۰ هزار فلسطینی در غزه آواره شدهاند.
وزارت بهداشت فلسطین، وابسته به حماس در غزه هم اعلام کرده است که از ۱۸ مارس، نزدیک به ۱۷۰۰ فلسطینی در حملات اسرائیل کشته شدهاند.
اسرائیل مدعی است که این محاصره انسانی، حماس را برای پذیرش آتشبس تحت فشار گذاشته است. ئیسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه هفته قبل گفته بود: «فشارها بر حماس برای پذیرش توافق زیاد است و تنش میان حماس و مردم محلی افزایش یافته است.»