خبرگزاری رویترز روز شنبه بیستم ژانویه (۳۰ دی)، در گزارشی به نقل از چهار منبع آگاه منطقهای و دو منبع ایرانی نوشت فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و گروه حزبالله لبنان در یمن حضور دارند و به هدایت و نظارت بر حملههای حوثیها به کشتیهای عبوری از دریای سرخ کمک میکنند.
بنا بر این گزارش، چهار منبع آگاه منطقهای گفتند ایران که حوثیهای یمن را آموزش داده و تسلیح و تامین مالی کرده، در پی جنگ غزه، تدارکات تسلیحاتی را برای این شبهنظامیان افزایش داده است.
به گفته این منابع آگاه، تهران پهپادهای پیشرفته، موشکهای کروز ضدکشتی، موشکهای بالستیک دقیق و موشکهای میانبرد را در اختیار حوثیها قرار داده است تا این شبهنظامیان به نشانه همبستگی با فلسطین از ماه نوامبر شروع به هدف قرار دادن کشتیهای تجاری در دریای سرخ کنند.
این منابع آگاه تاکید کردند که فرماندهان و مشاوران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی همچنین در حال ارائه دانش و پشتیبانی اطلاعاتی برای تعیین این موضوعاند که کدام یک از دهها کشتی که هر روز از طریق دریای سرخ در حال ترددند، به مقصد اسرائیل میروند و میتوانند هدف حوثیها باشند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این گزارش در حالی منتشر میشود که واشنگتن ماه گذشته اعلام کرد ایران عمیقا در برنامهریزی عملیات علیه کشتیرانی در دریای سرخ مشارکت دارد و اطلاعات این کشور برای قادر کردن حوثیها در هدف قرار دادن کشتیها حیاتی است.
با این حال، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در کنفرانسهای خبری هفتگی خود بارها دست داشتن تهران در حملههای حوثیها علیه کشتیهای عبوری از دریای سرخ را رد کرده است. محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثیها، نیز هرگونه دخالت ایران یا حزبالله لبنان در کمک به هدایت حملههای دریای سرخ را رد کرد.
شبهنظامیان حوثی که در دهه ۱۹۸۰ بهعنوان یک گروه مسلح در مخالفت با نفوذ عربستان سعودی در یمن ظهور کردند، میگویند که موج حملههای آنها در دریای سرخ به نشانه حمایت از حماس و فلسطین در مقابل اسرائیل است. آنها مدعیاند که کشتیهای تجاری را هدف قرار میدهند که یا با اسرائیل مرتبطاند یا به بنادر اسرائیل میروند.
حملههای حوثیها بر کشتیرانی جهانی بین آسیا و اروپا از طریق تنگه بابالمندب در نزدیکی یمن تاثیر گذاشته است. این موضوع باعث حملههای هوایی ایالات متحده و بریتانیا به اهداف حوثیها در یمن شده و صحنه جدیدی از درگیری مرتبط با جنگ در غزه را ایجاد کرده است.
درگیری غزه همچنین باعث تنش بین اسرائیل و شبهنظامیان حزبالله در امتداد مرز لبنان و همچنین حملههای گروههای مرتبط با جمهوری اسلامی ایران به اهداف آمریکایی در عراق و سوریه شده است.
یک منبع مطلع ایرانی به رویترز گفت: «سپاه پاسداران به حوثیها در آموزش نظامی (در مورد استفاده از سلاحهای پیشرفته) کمک میکند.»
به گفته او، گروهی از جنگجویان حوثی ماه گذشته در ایران بودند و در یکی از پایگاههای سپاه در مرکز ایران آموزش دیدند تا با فناوریهای جدید و نحوه استفاده از موشکها آشنا شوند.
این منبع آگاه همچنین تاکید کرد که برخی از فرماندهان ایرانی به یمن سفر کردهاند و یک مرکز فرماندهی را در صنعا برای حملههای دریای سرخ ایجاد کردهاند.
حملههای حوثیها و استراتژی منطقهای ایران
دو تحلیلگر در گفتوگو با خبرگزاری رویترز گفتند که حملههای دریای سرخ با استراتژی جمهوری اسلامی ایران برای بسیج و گسترش شبکهای از شبهنظامیان مسلح در منطقه به منظور نمایش نفوذ این کشور مطابقت دارد.
آنها گفتند که تهران میخواهد نشان دهد جنگ غزه در صورت طولانی شدن میتواند برای غرب بسیار پرهزینه باشد و با تشدید اوضاع، عواقب فاجعهباری در منطقه بیافریند.
عبدالعزیز الساغر، مدیر اندیشکده مرکز تحقیقات خلیج فارس، با تاکید بر اینکه حوثیها مستقل عمل نمیکنند، گفت: «شبهنظامیان حوثی، تخصص و تواناییهای چندان پیشرفتهای ندارند. روزانه دهها کشتی از بابالمندب عبور میکنند و حوثیها از ابزار، منابع یا اطلاعات ماهوارهای برای یافتن هدف و حمله خاص بهرهمند نیستند.»
عبدالغنی العریانی، محقق ارشد مرکز مطالعات راهبردی صنعا، یک اندیشکده مستقل، نیز گفت: «به وضوح مشخص است که ایرانیها در شناسایی هدف و مقصد به حوثیها کمک میکنند زیرا این شبهنظامیان محلی خودشان از چنین ظرفیتی برای انجام این حملهها برخوردار نیستند.»
در همین حال، یک منبع ارشد منطقهای که مسائل ایران را دنبال میکند و خواست نامش فاش نشود، گفت: «تصمیم سیاسی حملههای دریای سرخ در تهران است، مدیریت این موضوع با حزبالله لبنان است و حوثیهای یمن انجامدهنده این عملیاتاند».
یکی از مقامهای امنیتی نزدیک به ایران نیز تاکید کرد که «حوثیها پهپاد، موشک و هر آنچه را که برای مبارزه با اسرائیل لازم است در اختیار دارند، اما در مسیرهای کشتیرانی به راهنمایی و مشاوره نیاز داشتند که از طرف ایران به آنها ارائه شده است».
این منبع آگاه در پاسخ به اینکه تهران چه نوع مشاورهای به حوثیها ارائه کرده است، گفت که این موضوع شبیه به نقش مستشاری ایران در سوریه است، از آموزش گرفته تا نظارت بر عملیات در صورت نیاز.
این مقام امنیتی افزود: «گروهی از اعضای سپاه ایران اکنون برای کمک به عملیات در صنعا، پایتخت یمن، حضور دارند.»