سکوت مطلق در روز ولنتاین در افغانستان؛ طالبان سیزده مرد و زن جوان را شلاق زدند

طالبان با صدور فرمان‌هایی علیه زنان و مناسبت‌های فرهنگی و مردمی محدودیت‌های زیادی بر زندگی ‏مردم وضع کرده‌اند

مغازه‌داری در کابل در حال آماده کردن شاخه‌های رز، فوریه ۲۰۲۳-AFP

روز چهارشنبه، ۱۴ فوریه (۲۵ بهمن)، که روز ولنتاین نام‌گذاری شده است، امسال در افغانستان در سکوت مطلق سپری شد. تا یک‌ سال پیش، با وجود محدودیت‌های شدیدی که طالبان در کابل و برخی از شهرهای افغانستان وضع کرده است، شماری از جوانان این روز را جشن می‌گرفتند. اما امسال، در این روز، طالبان سیزده زن و مرد جوان را در مرکز بامیان در معرض دید مردم به‌اتهام برقراری روابط جنسی خارج از ازدواج شلاق زدند.

منابعی در بامیان به ایندیپندنت فارسی گفتند که این زنان و مردان جوان در مناطق مختلف این شهر بازداشت و هر کدام به دو تا هفت سال زندان محکوم شده‌اند. طالبان از مردم دعوت کرده بودند که برای تماشای شلاق زدن این افراد به محل شکنجه بروند. منابع ایندیپندنت فارسی گفتند که حدود چهارصد نفر از ساکنان بامیان، در پارکی در مقابل دفتر استانداری طالبان، شلاق زدن زنان و مردان جوان را تماشا کردند. طالبان با وضع تدابیر شدید امنیتی از عکس‌برداری از جریان شلاق زدن مردان و زنان جوان جلوگیری کردند.

تا یک‌ سال پیش، در مناطقی از شهر کابل، از جمله در کوچه گل‌فروشی در شهر نو، پل سرخ در غرب کابل، و همچنین در قسمت‌هایی از شهرهای مزار شریف و هرات، برخی رستوران‌ها و فروشگاه‌ها و بازارچه‌ها با عرصه طرح‌ها و هدیه‌هایی به مناسبت روز ولنتاین چهره شهرها را برای مدتی تغییر می‌دادند. همچنین، دست‌فروش‌ها کالاهایی مانند تابلوها و نقاشی‌هایی با طرح‌های عاشقانه یا بادکنک‌های رنگی را برای فروش در معرض دید عموم قرار می‌دادند. ساکنان شهر کابل و دیگر شهرها امسال شاهد هیچ‌یک از این‌ها نبودند. به‌علت محدودیت‌های شدیدی که طالبان وضع کرده‌اند، نظارت ماموران امر به معروف و نهی از منکر در شهرها و بازداشت و ربودن زنان به‌اتهام‌ رعایت نکردن حجاب باعث گسترش ترس عمومی در جامعه شده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

 فردین رسولی، دانشجوی دانشگاه کابل، به ایندیپندنت فارسی گفت که روز چهارشنبه مغازه‌داران به‌دلیل ترس از آزار و اذیت طالبان هیچ‌یک از کالاهای مربوط به روز ولنتاین را در مغازه‌هایشان در معرض دید نگذاشتند. رسولی با ارسال عکسی از کوچه گل‌فروشی شهر نو در کابل گفت که برخلاف سال‌های پیش، هیچ خبری از گشت‌وگذار دختران و پسران جوان در این کوچه نیست. در عکسی که این دانشجوی دانشگاه کابل ارسال کرده است دیده می‌شود که یک مامور اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان در مقابل یک مغازه گل‌فروشی ایستاده است. رسولی گفت: «او منتظر عشاق است.» رسولی افزود که به‌نظر می‌رسد طالبان با استقرار ماموران امر به معروف و نهی از منکر در مقابل مغازه‌های گل‌فروشی می‌خواهند زنان و مردان جوانی را که برای خرید گل و هدایای مخصوص ولنتاین به بازار می‌آیند بازداشت کنند.

مامور اداره امر به معروف و نهی از منکر رژیم طالبان در مقابل فروشگاه گل در شهر کابل- ارسالی به ایندیپندنت فارسی
 

اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان سال گذشته در اطلاعیه‌ای هرگونه اقدام به برگزاری روز ولنتاین و جشن گرفتن در این روز را در افغانستان حرام خواند و اعلام کرد که با افرادی که به این کار مبادرت ورزند برخورد خواهد کرد. ماموران این اداره دست‌فروش‌ها و مغازه‌دارانی را نیز که گل و هدایای ویژه روز ولنتاین می‌فروختند مورد آزار و اذیت قرار دادند و همچنین چند زن و مرد جوان را کتک زدند.

طالبان از زمان بازگشت به قدرت در اوت ۲۰۲۱ ده‌ها فرمان علیه جشن‌ها و مناسبت‌های مردمی و فرهنگی و بیش از شصت فرمان علیه زنان صادر کرده‌اند. پس از صدور این فرمان‌ها، برگزاری جشن‌های باستانی و فرهنگی مانند نوروز و یلدا، که سابقه‌ای طولانی در افغانستان دارد، ممنوع شد. همچنین، مناسبت‌هایی مانند ولنتاین به‌عنوان «فرهنگ بیگانه» حرام اعلام شد.

برگه تبلیغاتی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در مورد ممنوع کردن برگزاری روز ولنتاین-AFP
 

طالبان با این کارها تلاش دارند برنامه‌های عقیدتی خودشان را به‌جای جشن‌ها و مناسبت‌های فرهنگی و مردمی بنشانند. به همین مناسب، وزارتخانه‌های تحصیلات (آموزش) عالی و معارف (آموزش و پرورش) رژیم طالبان در دو سال گذشته چند دوره آزمون سراسری و جشنواره‌هایی با عنوان «امارت‌شناسی» در دانشگاه‌ها و مدرسه‌های کشور برگزار کردند. طالبان با پخش و نشر کتاب‌ها و مجله‌های خودشان می‌کوشند به‌جای موضوع‌های حقوق بشری،‌ عقیده جهادگرایی را در میان دانش‌آموزان و دانشجویان ترویج کنند. این گروه به‌بهانه «اصلاح و بازبینی کتاب‌های آموزشی» در دو سال گذشته سعی کرده است محتوای کتاب‌های مدرسه‌ها و دانشگاه‌های کشور را از محتوای مرتبط با حقوق بشر، زنان، دموکراسی، هنر، و آزادی بیان خالی کند. کمیته‌ای که وزارت معارف (آموزش و پرورش) طالبان برای بازبینی کتاب‌های درسی دبستان‌ها و دبیرستان‌ها گمارده بود در گزارش نهایی‌اش نوشت که مسائل شرعی باید جایگزین مواردی مانند حقوق بشر، حقوق زنان، و دموکراسی شود.

فرمان‌های طالبان، که با تفسیری سخت‌گیرانه و افراطی از اسلام علیه زنان و ارزش‌های فرهنگی و تاریخی افغانستان صادر شده است، باعث واکنش‌های متعدد در داخل و بیرون از افغانستان شده است، اما رهبران این گروه با توجیه اینکه در تلاش عملی کردن شریعت‌اند تا کنون از لغو این فرمان‌ها خودداری کرده‌اند.