مریم نواز شریف، دختر میانمحمد نواز شریف، نخستوزیر پیشین پاکستان، در نتیجه توافق سیاسی با حزب مردم پاکستان برای تشکیل دولت ائتلافی، به مسند وزیر ارشد ایالت پنجاب پاکستان که کلیدیترین ایالت در رقابتهای انتخاباتی است، انتخاب شد. در انتخاباتی که دوشنبه، ۲۶ فوریه (۷ اسفند)، در مجلس پنجاب برگزار شد، مریم نواز با به دست آوردن ۲۲۰ رای از ۳۷۰ عضو مجلس، به مسند وزیر ارشد پنجاب برگزیده شد و در سخنانی گفت که با احزاب و افرادی که با گزینش او موافق نیستند، گفتوگو خواهد کرد.
مخالفان حزب مسلملیگ نواز شریف، به ویژه اعضای حزب تحریک انصاف و متحدان عمران خان، روند برگزاری انتخابات در مجلس پنجاب را برای گزینش وزیر ارشد، تحریم کردند. با این حال، رئیس این مجلس گفت که مریم نواز برای دستیابی به مسند وزیر ارشد این ایالت رای کافی کسب کرده است. اعضای حزب تحریک انصاف و هواداران عمران خان، حزب مسلملیگ را به تقلب گسترده در انتخابات متهم میکنند، اما کمیسیون انتخابات پاکستان این ادعاها را رد کرده است.
پس از اینکه رئیس مجلس پنجاب، مریم نواز را وزیر ارشد تازه این ایالت معرفی کرد، او در سخنانی گفت: «متاسفم که مخالفان اینجا نیستند تا بخشی از این روند دموکراتیک باشند.» مریم نواز افزود که درها برای گفتوگو با مخالفان باز است و او در این زمینه همواره آماده خواهد بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رویترز در گزارشی، از کرسی وزیر ارشد پنجاب به مثابه «پلهای برای نخستوزیری پاکستان» یاد کرد و نوشت که مریم نواز ۵۰ ساله، نخستین زن در تاریخ پاکستان است که به این مسند میرسد.
نواز شریف که سه دوره نخستوزیر پاکستان بود، و شهباز شریف که از آوریل ۲۰۲۲ تا اوت ۲۰۲۳ نخستوزیر این کشور بود و آخر این هفته بار دیگر به این مسند انتخاب خواهد شد، نیز پیش از نخستوزیری، وزیر ارشد پنجاب بودند. خانواده قدرتمند و ثروتمند نواز اهل ایالت پنجاباند و در چندین انتخابات، بیشترین رای را در این ایالت کسب کردهاند.
۵۳ درصد از جمعیت ۲۴۱ میلیونی پاکستان در ایالت پنجاب زندگی میکنند و همچنین ۶۰ درصد از تولید ناخالص داخلی ۳۵۰ میلیارد دلاری پاکستان متعلق به این ایالت است. به همین دلیل، با دستیابی مریم نواز به مسند وزیر ارشد این ایالت، گمانهزنیها دراینباره که او جانشین پدر ۷۴ سالهاش در امور سیاسی خانواده نواز شود، افزایش یافته است. یکی از برادران مریم نواز نیز سال گذشته چند ماهی وزیر ارشد پنجاب بود، اما مریم نواز فعالترین فرزند نواز شریف در عرصه سیاسی است و اینک نیز رهبری یکی از کلیدیترین کرسیهای سیاسی را در پاکستان بر عهده گرفته است.
مریم نواز تا ۲۰۱۷ در دوران نخستوزیری عمران خان، که به فساد مالی و اختلاس متهم شد، شهرت زیادی نداشت. نواز شریف در ژوئیه ۲۰۱۸ به حکم دادگاه پاکستان به ۱۰ سال زندان محکوم شد. در آن زمان، دادگاه اعلام کرد که نواز شریف در ارتباط با مالکیت چهار آپارتمان در لندن که بیش از درآمد او میارزند، به فساد و اختلاس متهم شده است. دادگاه همچنین اعلام کرد که مریم نواز به دلیل مشارکت در جرم و همکاری نکردن با دادگاه به هفت سال زندان، و همسرش، محمد صفدر، نیز به دلیل همکاری نکردن با دادگاه به یک سال زندان محکوم شده است.
نواز شریف پس از صدور حکم دادگاه به زندان رفت و مریم نواز نیز در اوت ۲۰۱۸ و در جریان ملاقات با پدرش در زندان لاهور، بازداشت و زندانی شد. او پس از چند روز حبس آزاد شد، اما پدرش حدود ۱۰ ماه در زندان ماند و سپس در سپتامبر ۲۰۱۸ به صورت موقت آزاد شد و به بهانه معالجه به لندن رفت. نواز شریف تا اکتبر ۲۰۲۳ در لندن و در تبعید زندگی میکرد و همزمان با بازداشت و زندانی شدن عمران خان، به پاکستان برگشت و برای شرکت در انتخابات آماده شد.
عمران خان همچنان زندانی است و تاکنون سه حکم که در مجموع او را به ۲۴ سال زندان محکوم میکند، علیه او صادر شده است. عمران خان متهم است که هدایای دولتی دوره نخستوزیری خود را به فروش رسانده، اسناد محرمانه دولتی را افشا کرده و همچنین با همکاری همسرش، بشرا بیبی، در فساد مالی و اختلاس دست داشته است.