کار بخش تکمیلی سد پاشدان که از سدهای بزرگ افغانستان در مرز با ایران است، با حضور ملا عبدالغنی برادر، معاون نخستوزیر طالبان در هرات آغاز شد. ملا برادر که به عنوان معاون اقتصادی نخستوزیر طالبان کار میکند، روز یکشنبه، نهم اردیبهشت، در راس هیئتی به هرات سفر کرد و عملیات ساخت بخش تکمیلی سد پاشدان را آغاز کرد.
ملا برادر در سخنانی در هرات گفت که رژیم طالبان کار همه سدهای نیمهکاره افغانستان را بررسی کرده است و با اختصاص دادن بودجه مورد نیاز، کار این سدها را به پایان میرساند. معاون نخستوزیر رژیم طالبان تاکید کرد که با تکمیل شدن سد پاشدان، برای هزاران نفر زمینه کار مهیا میشود. او همچنین افزود که این سد توانایی ذخیره کردن ۵۴ میلیون متر مکعب آب و آبیاری ۱۳ هزار هکتار زمین را دارد و در ضمن میتواند تا دو مگاوات انرژی تولید کند.
مقامهای طالبان در حال افتتاح آغاز کار برنامه تکمیلی سد پاشدان در هرات-FDPM_AFG/X@ملا برادر در چند هفته اخیر، از سدهای کمال خان و کجکی نیز دیدن کرد و بر مدیریت منابع آبی افغانستان، هدر نرفتن آب، گسترش زمینههای کشاورزی و تقویت سرمایهگذاری روی محصولات کشاورزی افغانستان تاکید کرده است.
یک هفته پیش، دفتر ملا برادر در گزارشی از جریان بازدید او از سد کجکی در هلمند خبر داد که ذخایر این سد پر شدهاند و بارندگیهای یکسال اخیر باعث شدهاست کمبود آب در این سد برطرف شود. همچنین روز چهارشنبه هفته گذشته، هدایتالله محمد، رئیس اداره برقرسانی رژیم طالبان در هلمند به آریانا نیوز گفت به دلیل پر شدن ذخایر سد کجکی، تولید انرژی در این سد افزایش یافتهاست و برق شهرهای قندهار و لشکرگاه، ۲۴ ساعته میشود.
طالبان در حالی از پر شدن ذخایر سدهای افغانستان و همچنین تلاش برای ادامه سدسازی در جنوب این کشور و در مرز با ایران خبر میدهند که مقامهای ایرانی همواره از نقض معاهده حقابه ایران از رود هلمند شکایت کردهاند. سال گذشته، ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری اسلامی ایران، در سفر به سیستان و بلوچستان، به طالبان هشدار داد که حقابه ایران را بدهند وگرنه از عملکرد خود پشیمان خواهند شد. رئیسی با لحن تهدیدآمیزی گفت به طالبان اخطار میدهم و حرف مرا جدی بگیرند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به دنبال آن، امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان مدعی شد که به دلیل کاهش بارش برف و باران در افغانستان، ذخایر سدهای افغانستان آب کافی ندارند و در صورتی که باران ببارد و نیازها برطرف شود، آب به سمت ایران سرازیر خواهد شد. معاهده حقابه ایران از رود هلمند که در ۱۳۵۱ خورشیدی امضا شد، مورد تایید دولتهای افغانستان و ایران است، اما تنش بر سر چگونگی عملی شدن محتوای این توافقنامه، از سال ۲۰۱۵ که اشرف غنی در افغانستان به قدرت رسید بالا گرفت. اشرف غنی، طرح بازسازی سدهای بزرگ در مسیر رود هلمند و هریرود را آغاز کرد و برای بازسازی این سدها، از کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده آمریکا، هند و اتحادیه اروپا کمک خواست. بخش بزرگی از این سدها تا سال ۲۰۲۱ که اشرف غنی در قدرت بود با کمکهای خارجی بازسازی شد و پس از فرار اشرف غنی از کابل و بازگشت طالبان به قدرت، طرح ناتمام اشرف غنی را طالبان پی گرفتند.
خبرگزاری ایرنا روز دوم اردیبهشت با انتشار ویدیویی ادعا کرد که طالبان بخشی از حقابه ایران از رود هلمند را رها کردند و آب وارد منطقه جریکه در سیستان شد. طالبان با وجودی که پر شدن ذخایر سدهای افغانستان را در مسیر رود هلمند تایید کردهاند، اما در مورد رها سازی آب به سمت ایران اظهارنظر نکردهاند.
میزان بارش برف و باران در زمستان ۱۴۰۲ و بهار ۱۴۰۳ در افغانستان نسبت به چندسال پیش افزایش یافتهاست. تشدید بارش باعث وقوع سیل در بسیاری از شهرها و روستاهای افغانستان شد. براساس گزارش وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث در رژیم طالبان، در چهار روز گذشته، هشت نفر در بخشهای مختلف افغانستان در نتیجه وقوع سیل جان باختهاند. اوایل اردیبهشت نیز بیش از ۳۰ نفر در شهرهای مختلف افغانستان در نتیجه وقوع سیل جان باختند و هزاران جریب زمین کشاورزی آسیب دیدند. نبود زیرساخت برای کنترل و مهار سیل در افغانستان هرسال باعث تلف شدن شماری از انسانها و تخریب خانهها و زمینهای کشاورزی میشود. مقامهای طالبان مدعیاند که خشکسالی مداوم، وقوع سیل، رانش کوه و فرونشست زمین در افغانستان ناشی از تغییرات اقلیمی است و افغانستان یکی از کشورهایی است که بیشترین آسیب را از این ناحیه متحمل شدهاست. ملا برادر، معاون نخستوزیر و عبداللطیف منصور، وزیر انرژی و آب در رژیم طالبان، در مراسم افتتاح سد پاشدان گفتند که فعال شدن سدهای بیشتر در افغانستان، باعث مدیریت بهتر منابع آبی، افزایش تولید انرژی و کنترل خطرهای ناشی از تغییر اقلیمی میشود.