وبسایت آکسیوس روز شنبه ۲۹ ژوئن (۹ تیر) به نقل از سه منبع آگاه نوشت که در روزهای اخیر دولت بایدن در قرارداد پیشنهادی آتشبس میان اسرائیل و حماس تغییراتی ارائه کرده است تا اختلافنظر میان آنها را کاهش دهد و به توافق دست یابد.
این تغییرات پس از آن اعمال میشود که امیدها برای دستیابی به توافق آزادی گروگانها و پایان جنگ ۹ ماهه غزه بهدلیل مخالفت حماس از میان رفت.
پیش از این آنتونی بلینکن، وزیر امورخارجه آمریکا، اعلام کرده بود که حماس «تغییرات متعددی» در پاسخ خود مطرح کرده که فراتر از مواضع قبلی آن بوده است.
با این حال، به گفته منابع آگاه، دولت بایدن همچنان برای توافق سه مرحلهای تلاش میکند؛ توافقی که به آزادی ۱۲۰ گروگان باقیمانده در دست حماس و ایجاد آرامش پایدار در غزه منجر شود.
اوایل این هفته، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، از این پیشنهاد عقبنشینی کرد و در گفتوگو با کانال ۱۴ اسرائیل گفت که به یک «توافق جزئی» با حماس علاقهمند است، توافقی جزئی که در آن «برخی از گروگانها» آزاد شوند و پس از آن اسرائیل به جنگ برای نابودی حماس ادامه دهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نتانیاهو یک روز بعد، تحت فشار ایالات متحده، قطر و خانوادههای گروگانهای اسرائیلی، نظراتش را اصلاح کرد و گفت که به پیشنهاد ارائهشده از سوی جو بایدن متعهد است.
سه منبع آگاه به آکسیوس اعلام کردند تلاش ایالات متحده به همراه میانجیهای قطری و مصری بر اعمال تغییراتی در ماده هشت این پیشنهاد متمرکز است.
این بخش از توافقنامه مربوط به مذاکراتی است که قرار بود هنگام اجرای مرحله اول توافق اسرائیل و حماس انجام شود. در این مذاکرات قرار بود شرایط دقیق اجرای مرحله دوم توافق که شامل رسیدن به «آرامش پایدار در غزه» است مطرح شود.
به گفته منابع مطلع، حماس میخواهد این مذاکرات فقط بر تعداد و هویت اسیران فلسطینی متمرکز شود که، در ازای هر سرباز یا گروگان مرد زنده اسرائیلی، از زندانهای اسرائیل آزاد خواهند شد. از سوی دیگر، اسرائیل میخواهد در این مذاکرات توانایی طرح موضوع غیرنظامیسازی غزه و سایر مسائل را داشته باشد.
مقامهای آگاه اعلام کردند که ایالات متحده، با هدف پر کردن شکاف میان اسرائیل و حماس، پیشنویسی با بیانی جدید از ماده هشت تهیه کرده است و در عین حال قطر و مصر را تحت فشار گذاشته است تا حماس را مجبور کنند پیشنهاد جدید را بپذیرد.
یک منبع آگاه از مذاکرات، به آکسیوس گفت که اگر حماس با تغییر جدید ارائهشده موافقت کند، توافق آتشبس و آزادی گروگانها به نتیجه خواهد رسید.
دولت بایدن در حالی برای به نتیجه رسیدن توافق آتشبس کار میکند که خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت آمریکا از هفتم اکتبر هزاران بمب دو هزار پوندی به اسرائیل ارسال کرده است.
دو مقام آمریکایی، که درمورد فهرست بهروزشده محمولههای تسلیحاتی مطلعاند، گفتند که دولت بایدن از زمان آغاز جنگ در غزه مهمات بسیاری ازجمله بیش از ۱۰ هزار بمب دو هزار پوندی بسیار مخرب و هزاران موشک هلفایر را به اسرائیل ارسال کرده است.
این مقامها، که نخواستند نامشان فاش شود، گفتند که از آغاز جنگ غزه در ماه اکتبر تا روزهای اخیر، ایالات متحده حداقل ۱۴ هزار بمب دو هزار پوندی ام کی ۸۴، بیش از شش هزار بمب ۵۰۰ پوندی، سه هزار موشک هدایت دقیق هوا به زمین هلفایر، یک هزار بمب بونکربوستر (سنگرشکن) و دو هزار و ۶۰۰ بمب کوچک پرتابشونده از هوا و بسیاری مهمات دیگر را به اسرائیل انتقال داده است.
جدول زمانی ارسال این محمولهها ارائه نشده است، اما به نظر میرسد که بهرغم درخواستهای بینالمللی برای محدود کردن عرضه تسلیحات به اسرائیل و همچنین تصمیم اخیر دولت بایدن برای توقف ارسال محمولههای قدرتمند، هیچ کاهش قابل توجهی در حمایت نظامی آمریکا از متحدش صورت نگرفته است.
یک مقام ارشد دولت بایدن نیز روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت که واشینگتن از هفتم اکتبر ۶.۵ میلیارد دلار کمک امنیتی به اسرائیل ارسال کرده است. این در حالی است که در هفتههای اخیر بنیامین نتانیاهو مدعی شد که واشینگتن از ارائه تسلیحات خودداری میکند.
دولت بایدن پیش از این اعلام کرده بود که یکی از محمولههای بمب دو هزار پوندی را بهدلیل نگرانی از تاثیری که ممکن است بر مناطق پرجمعیت غزه داشته باشد متوقف کرده است، اما مقامات آمریکایی اصرار دارند که تحویل سایر تسلیحات به روال عادی ادامه دارد. یک بمب دو هزار پوندی میتواند بتن و فلز ضخیم را از بین ببرد و شعاع انفجاری وسیعی ایجاد کند.
رویترز روز پنجشنبه گزارش داد که ایالات متحده درمورد ازسرگیری ارسال محموله بمبهای بزرگ در حال مذاکره با اسرائیل است که در ماه مه بهدلیل نگرانی از عملیات نظامی در رفح به حالت تعلیق درآمده بود.
واشینگتن سالانه ۳.۸ میلیارد دلار کمک نظامی به متحد دیرینهاش اسرائیل میدهد. با اینکه بایدن هشدار داده اگر اسرائیل نتواند از غیرنظامیان محافظت کند و کمکهای بشردوستانه بیشتری را به غزه نرساند، کمکهای نظامی را ادامه نخواهد داد، اما تنها اقدام دولت او به تاخیر انداختن محموله ماه مه بوده است.
در حالی که ایالات متحده توضیحات و مقدار کمکهای نظامی ارسالشده به اوکراین را کامل ارائه میدهد، جزئیات کمی درمورد میزان کامل تسلیحات و مهمات ارسالی به اسرائیل فاش کرده است. ردیابی این محمولهها نیز دشوار است، زیرا برخی از سلاحها بهمنزله بخشی از فروش تسلیحاتی که سالها پیش در کنگره تصویب شده بود معرفی میشود.
ادامه جنگ اسرائیل در غزه در حالی است که، به گفته وزارت بهداشت غزه، شمار تلفات فلسطینیها در این جنگ از مرز ۳۷ هزار نفر فراتر رفته و این منطقه را بهکلی ویران کرده است.