گزارش جدید شورای امنیت: داعش به نهادهای امنیتی طالبان نفوذ کرده است

در این گزارش آمده است که القاعده و تحریک طالبان پاکستان در افغانستان باهم همکاری می‌کنند

اعضای واحد انتحاری طالبان- AFP

تیم نظارت بر تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد، در گزارش جدیدش از وضعیت امنیتی افغانستان اعلام کرد که داعش خراسان به نهادهای امنیتی طالبان ازجمله وزارت دفاع، وزارت داخله و اداره استخبارات نفوذ کرده است. بخش‌هایی از این گزارش روز پنج‌شنبه ۲۱ تیرماه در رسانه‌ها بازتاب یافت، اما متن کامل آن هنوز در وب‌سایت شورای امنیت سازمان ملل منتشر نشده است.

تیم نظارت بر تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل هرسال از وضعیت امنیتی افغانستان گزارشی منتشر می‌کند. در این گزارش جدید فعالیت گروه داعش خراسان، گروه‌های تروریستی بین‌المللی ازجمله القاعده و روابط طالبان افغان با طالبان پاکستان بررسی شده است. 

در بخشی از این گزارش، که رسانه «د نشنال» آن را منتشر کرده است، آمده است که داعش خراسان همچنان یک تهدید جدی در داخل و بیرون از افغانستان است. براساس این گزارش، به‌دلیل حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان و روابط طالبان با این گروه‌ها، «افغانستان همچنان منبع ناامنی برای آسیای میانه و منطقه است». در این گزارش درمورد علاقه‌ گروه‌های تروریستی بین‌المللی برای استقرار در افغانستان آمده است: «این کشور همچنان از سوی گروه‌های تروریستی که می‌خواهند تهدیدهایی را در سطح جهانی مطرح کنند، سرزمینی مطلوب تلقی می‌شود.»

افزایش حمایت از تحریک طالبان پاکستان

در قسمتی از گزارش این تیم وضعیت تحریک طالبان پاکستان نیز بررسی شده است. در این بخش آمده است که فعالیت و حضور اعضای تحریک طالبان پاکستان، که ائتلاف برخی گروه‌های تروریستی پاکستانی است، در افغانستان به‌شکل قابل‌توجهی افزایش یافته است. براساس این گزارش، «تحریک طالبان پاکستان برای عملیات‌های تروریستی در داخل پاکستان، اغلب از خاک افغانستان و شهروندان این کشور استفاده می‌کنند».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در این گزارش آمده است که گروه تحریک طالبان پاکستان حدود ۶هزار تا ۶هزار و ۵۰۰ جنگجو در داخل افغانستان دارد. براساس گزارش نهادهای امنیتی پاکستان، تحریک طالبان پاکستان حدود ۵۰ تا ۶۰هزار عضو دارد که بیشتر آنان با سلاح‌های مدرن آمریکایی رها‌شده در افغانستان مجهز شده‌اند. اخیرا این گروه ویدیوهایی از حمله به قرارگاه‌های ارتش پاکستان را منتشر کرد که نشان می‌دهد در این حمله‌ها از دوربین دید در شب و تفنگ‌های تک‌تیرانداز با دقت بالا استفاده شده است. رژیم طالبان افغان حمایتش از طالبان پاکستان را رد می‌کند، اما بررسی جدید شورای امنیت نشان می‌دهد که علاوه بر اینکه شمار اعضای تحریک طالبان پاکستان در افغانستان افزایش یافته است، حمایت رژیم طالبان نیز از این گروه، که قدرتمندترین گروه شبه‌نظامی مخالف حکومت پاکستان است، بیشتر شده است.

تحریک طالبان، به رهبری نورولی محسود، از میان پشتون‌های پاکستان، به‌ویژه ساکنان ایالت خیبرپختون‌خوا، تشکیل شده است و به‌دنبال برپایی نظم مشابه امارت اسلامی طالبان افغان در پاکستان است. ارتش پاکستان دو هفته پیش اعلام کرد که عملیات «عزم استحکام» را برای ضربه‌زدن به تحریک طالبان پاکستان و مهار تهدیدهای این گروه راه‌اندازی کرده است.

در حالی که مقام‌های پاکستانی در سه سال اخیر بارها از رژیم طالبان افغان خواسته‌اند که از حمایت طالبان پاکستان دست بردارند، طالبان افغان ناامنی در پاکستان را مشکل داخلی آن کشور می‌دانند و مدعی‌اند که در این نا‌امنی‌های هیچ دخالتی ندارند. وزارت خارجه پاکستان اوایل سال جاری میلادی اعلام کرد که شهروندان افغان در حمله‌های انتحاری در این کشور سهیم‌اند و طالبان افغان باید جلو پیوستن مهاجمان انتحاری‌شان به طالبان پاکستان را بگیرند. قرار است در چند روز آینده معاون وزارت خارجه پاکستان به کابل سفر کند. این سفر درحالی صورت می‌گیرد که گزارش تیم تحلیل و نظارت بر تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد درمورد افزایش میزان حمایت طالبان افغان از طالبان پاکستان در رسانه‌های این کشور به‌شکل گسترده بازتاب یافته است.

در همین حال این گزارش می‌افزاید که عوامل منطقه‌ای القاعده، که حضور طولانی مدت در افغانستان دارند، با تحریک طالبان پاکستان همکاری می‌کنند. در این گزارش ابراز نگرانی شده است که اگر حمایت القاعده از تحریک طالبان پاکستان افزایش یابد، ممکن است تحریک طالبان پاکستان به یک تهدید جدی برای منطقه بدل شود.

طالبان افغان در توافقنامه‌ای که فوریه ۲۰۲۰ با ایالات متحده آمریکا در دوحه امضا کردند، متعهد شدند همکاری‌شان با گروه‌های تروریستی منطقه‌ای و بین‌المللی را قطع کنند و به هیچ گروهی اجازه ندهند که از خاک افغانستان علیه منافع دیگر کشورها استفاده کنند. پاکستان، آمریکا و چند کشور دیگر طالبان را متهم کرده‌اند که تعهدش را نقض و با حمایت و پناه‌دادن به گروه‌هایی مانند تحریک طالبان پاکستان، القاعده، جماعت انصارالله تاجیکستان، حزب اسلامی ترکستان شرقی، حرکت اسلامی ازبکستان و چند گروه دیگر، افغانستان را به پناهگاه گروه‌های تروریستی بدل کرده است.

بیشتر از جهان