شرکتکنندگان پنجمین دور نشست روند وین برای افغانستان دموکراتیک، ضمن تاکید بر تداوم مبارزه مسلحانه با طالبان، درباره لزوم افزایش همکاریهای سیاسی و نظامی میان احزاب و نهادهای مخالف طالبان گفتگو کردند.
حسین یاسا، سخنگوی شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان و از شرکتکنندگان در این نشست، به ایندیپندنت فارسی گفت که این روند از مبارزه نظامی علیه طالبان حمایت میکند و آن را یکی از گزینههای کلیدی برای تغییر در افغانستان میداند.
یاسا افزود شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان که عضو روند وین برای افغانستان دموکراتیک است، نیز مبارزه نظامی با طالبان را از گزینههای اجرایی برای تغییر در آینده افغانستان میداند.
او در مورد پنجمین دور نشست روند وین برای افغانستان دموکراتیک گفت: «در این دور، برای کار روی نقشه راه آینده افغانستان اجماع بزرگتری شکل گرفته است و شرکتکنندگان بیشتری از احزاب، گروهها و سازمانهای مختلف حضور دارند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته یاسا، در این دور از روند وین، دو گروه تماس ایجاد شده است؛ یکی برای تماس با احزاب و نهادهای داخلی مخالف طالبان و یکی برای برقرای ارتباط با سازمانها و دولتها تا در مورد پیامدهای منفی ادامه تعامل با طالبان صحبت کند. او اضافه کرد: «تاکید بیشتر بر تعامل با طالبان به این گروه جرئت داده است تا به نقض حقوق بشر ادامه دهد و مردم را سرکوب کند.»
روند وین برای افغانستان دموکراتیک از آوریل ۲۰۲۲ و با تاکید بر همبستگی میان نیروهای مخالف طالبان آغاز به کار کرد و در چهار دوره قبلی نیز در قطعنامههای پایانی بر این مسئله تاکید کرده است. حسین یاسا گفت در پنجمین دور نشست هم این هدف مدنظر بوده و اکنون حول محور این نشست اجماع وسیعی شکل گرفته است.
او تاکید کرد در این دور، تلاشهای بر ایجاد یک نقشه راه قابلقبول برای همه متمرکز است و گروههای کاری مختلف روی آن کار میکنند.
خالد پشتون، نماینده مجلس در حکومت پیشین افغانستان و عضو شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان، نیز گفت که در پنجمین دور نشست روند وین برای افغانستان دموکراتیک، درباره اقدامهای عملی صحبت میشود. او حضور یاسین ضیا، رهبر جبهه آزادی افغانستان، در این دور نشست، را نشاندهنده وجود اتحاد علیه طالبان در سطوح نظامی و سیاسی دانست.
به گفته پشتون، حضور گسترده رهبران احزاب مختلف و بهویژه هماهنگی رهبران دو جبهه نظامی که در داخل افغانستان علیه طالبان مبارزه نظامی میکنند، به شایعاتی که در مورد پراکندگی مخالفان طالبان وجود دارد، نقطه پایان گذاشت: «همه مخالفان طالبان دور یک میز نشستند و درباره موضوعهای مشترک و آینده مشترک افغانستان صحبت میکنند.»
خالد پشتون اختلافهای درونی طالبان، تضعیف این گروه به دلیل مواضع ضدحقوق بشری، فشارهای بینالمللی و تنشها میان سران طالبان بر سر توزیع منابع را فرصتی برای مخالفان طالبان دانست و تاکید کرد که اختلافها عمیقتر شدهاند.
احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی، و یاسین ضیا، رهبر جبهه آزادی افغانستان، نیز سهشنبه در نخست روز پنجمین دور نشست وین برای افغانستان دموکراتیک، اختلافها میان طالبان را فرصت خواندند و گفتند تغییر در آینده افغانستان به تلاش جمعی مخالفان این گروه وابسته است.
خالد پشتون نیز مبارزه نظامی با طالبان را از گزینههای کلیدی برای تغییر اوضاع در افغانستان دانست و گفت شرکتکنندگان پنجمین دور نشست روند وین برای افغانستان دموکراتیک درباره این موضوع اتفاق نظر دارند.