ترامپ اوکراین را مقصر می‌داند

ترمیم روابط واشینگتن با مسکو ممکن است به بهای از دست رفتن ائتلاف میان آمریکا و اروپا تمام شود

نشست مقام‌های آمریکا و روسیه در ریاض‌ــ خبرگزاری عربستان سعودی

مقام‌های ارشد آمریکا و روسیه روز سه‌شنبه نشستی چهارساعته داشتند که گسترده‌ترین تعامل دو طرف در سطوح بالا از زمان اعزام نیروی روسیه به اوکراین محسوب می‌شد. پس از این دیدار بود که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، گفت کی‌یف مقصر این درگیری بوده است.

به گزارش فاکس ۵۹، ترامپ مقابل اعتراض‌های اوکراین به کنار گذاشته شدن از مذاکرات در عربستان سعودی صبر چندانی نشان نداد. او بارها گفت که رهبران اوکراین هرگز نباید اجازه می‌دادند که این درگیری آغاز شود، و اشاره کرد که کی‌یف پیش از اعزام نیروی روسیه در سال ۲۰۲۲ باید آماده امتیاز دادن به روسیه می‌بود.

چنین اظهاراتی و ترمیم روابط واشینگتن با مسکو ممکن است به بهای از دست رفتن ائتلاف میان آمریکا و اروپا تمام شود و جایگاه واشینگتن را نزد اوکراین و همچنین سایر کشورهایی که برای امنیت و حفاظت خود به رهبری آمریکا در ناتو و دیگر نهادها متکی‌اند تضعیف کند. 

در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن، آمریکا و اروپا بر منزوی‌سازی روسیه و دفاع از نظم بین‌المللی پس از جنگ جهانی دوم تمرکز داشتند.

در ادامه نگاهی داریم به این نشست و آنچه در پیش است.

بازسازی روابط دیپلماتیک آسیب‌دیده

نخستین دستاورد این نشست توافق آمریکا و روسیه برای پایان دادن به سال‌ها کاهش روابط دیپلماتیک بود، که در پی آغاز جنگ اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ به پایین‌ترین سطح پس از دوره جنگ سرد رسید.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این دیدار یک هفته پس از گفت‌و‌گوی تلفنی ترامپ و پوتین صورت گرفت. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، پس از مذاکرات روز سه‌شنبه اعلام کرد که واشینگتن و مسکو توافق کرده‌اند روند انتصاب و اعزام سفیر را تسریع کنند و دیپلمات‌های ارشد دو کشور به‌زودی دیدار خواهند کرد تا جزئیات مربوط به رفع موانع مربوط به فعالیت سفارت‌ها و دیگر نمایندگی‌های آمریکا و روسیه را بررسی کنند.

مذاکره برای پایان دادن به درگیری در اوکراین

دو طرف توافق کردند گروه‌هایی رده‌بالا برای بررسی راه‌حلی مذاکره‌شده برای پایان دادن به جنگ اوکراین تشکیل دهند. هنوز مشخص نیست نخستین نشست این گروه‌ها چه زمانی برگزار خواهد شد، اما هر دو طرف تاکید کردند که این اقدام به‌زودی صورت خواهد گرفت.

مایک والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ، که در مذاکرات روز سه‌شنبه شرکت داشت، گفت موضوع قلمرو و تضمین‌های امنیتی از جمله مواردی خواهد بود که به بحث گذاشته می‌شود. 

لاوروف در مورد مسئله کلیدی اعزام نیروهای حافظ صلح برای نظارت بر آتش‌بس احتمالی در اوکراین تاکید کرد که مسکو به‌هیچ‌وجه حضور نیروهای کشورهای عضو ناتو را نخواهد پذیرفت. او بار دیگر ادعای روسیه را تکرار کرد که تلاش اوکراین برای پیوستن به ناتو یک تهدید امنیتی بزرگ برای مسکو محسوب می شود.

کنار گذاشتن اوکراین و اروپا از مذاکرات

اوکراین و کشورهای اروپایی به مذاکرات روز سه‌شنبه در ریاض دعوت نشدند، اما مقام‌های آمریکایی اعلام کردند که اگر مذاکرات صلح به‌صورت جدی آغاز شود قصد ندارند آن‌ها را کنار بگذارند.

با این حال، زلنسکی آشکارا از کنار گذاشته شدن از این نشست ناراضی بود و برنامه سفر به عربستان سعودی در روز چهارشنبه را به تعویق انداخت تا سفرش با مذاکرات روز سه‌شنبه آمریکا و روسیه مرتبط نشود.

و البته، این پیش از آن بود که ترامپ در اظهارنظری کی‌یف را در آغاز درگیری مقصر بداند.

احتمال لغو تحریم‌های آمریکا علیه روسیه

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در پاسخ به پرسش در مورد احتمال لغو تحریم‌هایی که آمریکا در دوران ریاست‌جمهوری بایدن علیه مسکو اعمال کرد، گفت «برای پایان دادن به درگیری، همه طرف‌ها باید امتیازاتی بدهند» و در ادامه افزود «ما قصد نداریم از پیش تعیین کنیم که این امتیازات چه خواهند بود.»

احتمال همکاری آمریکا و روسیه

کیریل دیمیتریف، رئیس صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه، که همراه هیئت روسی به ریاض سفر کرده بود، به خبرنگاران گفت روسیه و آمریکا باید پروژه‌های مشترک در حوزه انرژی را توسعه دهند.

روبیو گفت اگر طرفین موفق شوند برای پایان جنگ اوکراین به توافق برسند، این امر می‌تواند «در موضوع‌هایی که امیدواریم برای جهان مفید باشد و همچنین در بلندمدت روابط ما را بهبود بخشد»، فرصت‌های فوق‌‌العاده‌ای برای همکاری با روس‌ها ایجاد کند.

او مشخص نکرد که این همکاری‌ها چه مواردی را شامل خواهد شد.

بیشتر از جهان