باقری کنی هم‌زمان با ترور نافرجام ترامپ در آمریکا چه می‌کرد؟

«دولت بایدن تصمیم گرفت به‌جای رد ویزای باقری کنی، از او در منهتن پذیرایی کند»

فرید زکریا و علی باقری کنی در استودیو سی‌ان‌ان‌ــ شبکه‌های اجتماعی

هم‌زمان با انتشار اخبار و گمانه‌زنی‌هایی درباره احتمال دست داشتن جمهوری اسلامی در ترور نافرجام دونالد ترامپ، علی باقری کنی، سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، آزادانه در نیویورک سخنرانی کرد.

بنی آونی، سردبیر بخش خارجی نشریه سان بریتانیا، در مقاله‌ای اشاره می‌کند که سخنرانی باقری کنی در مقر سازمان ملل متحد به کمک دولت روسیه که در ماه ژوییه ریاست شورای امنیت این سازمان را برعهده دارد، انجام شد.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه دولت مسکو، از همتایانش برای شرکت در نشست ماهانه سازمان ملل متحد که به موضوع اسرائیل اختصاص داشت، دعوت کرد و مقام ایرانی نیز به این دعوت پاسخ مثبت داد تا علاوه بر شرکت در جلسه سازمان ملل، با خبرنگاران آمریکایی مانند تام اوکانر از نیوزویک و فرید زکریا از سی‌ان‌ان‌ هم مصاحبه کند.

جیسون برادسکی، مدیر سیاست‌گذاری موسسه اتحاد علیه ایران هسته‌ای، معتقد است که در پی انتشار گزارش‌هایی درباره توطئه جمهوری اسلامی ایران علیه یک نامزد ریاست‌جمهوری آمریکا، باقری کنی «باید در هواپیمای بازگشت به تهران می‌بود، نه در استودیو سی‌ان‌ان در نیویورک».

به نوشته سردبیر نشریه سان، پس از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، در حمله هواپیمای بدون سرنشین آمریکا در سال ۲۰۲۰، اف‌بی‌آی چندین توطئه نظام ایران برای ترور مقام‌های آمریکایی در دوران ترامپ را کشف کرد. سرویس مخفی ایالات متحده نیز برای جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق، مایک پمپئو، وزیر خارجه سابق و برایان هوک، رئیس قبلی گروه اقدام ایران در وزارت خارجه، حفاظت‌های بیشتری تدارک دید.

بنی آونی نوشت: «چندین خبرگزاری روز سه‌شنبه گزارش دادند که قبل از تیراندازی روز شنبه به سمت ترامپ و مجروح شدن او از ناحیه گوش در پنسیلوانیا، شورای امنیت ملی به سرویس مخفی دستور داده بود تا تدابیر امنیتی برای رئیس‌جمهوری سابق را افزایش دهد. دلیل آن، همان‌طور که نیویورک‌تایمز توضیح داد، طرح احتمالی جمهوری اسلامی برای ترور ترامپ بود. فراتر از مقام‌های واشینگتن، چندین شهروند آمریکایی که تهران آن‌ها را دشمن خود می‌داند، پس از سوءقصدهای تروریستی تحت حفاظت بیشتری قرار گرفته‌اند. طبق اسناد دادگاه، در یکی از این موارد، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای کشتن مسیح علی‌نژاد، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی، اعضای یک گروه جنایتکار بین‌المللی را استخدام کرد.»

نویسنده این مقاله معتقد است که حالا باقری کنی در تلاش است تا عطش رژیم ایران را برای انتقام خونین از آمریکایی‌ها با «زبان حقوقی مبهمش» پنهان کند.

سرپرست وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز چهارشنبه در مصاحبه‌ای که از شبکه سی‌ان‌ان منتشر شد، گفت: «جمهوری اسلامی ایران بلافاصله پس از ترور سردار سلیمانی، تلاش کرد از طریق رویه‌های قضایی قانونی علیه عاملان آن اقدام کند و آنان را پای میز عدالت بکشاند.» او همچنین تاکید کرد کسانی که در این پرونده‌ها متهم‌اند «باید به دست عدالت سپرده شوند».

باقری کنی به نیوزویک هم گفت که تهران برای از سرگیری مذاکرات با واشینگتن به منظور «بازگشت به توافق هسته‌ای برجام» آماده است و سپس ادعا کرد که اسرائیل در جنگ علیه نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در خاورمیانه «در حال رسیدن به نقطه باخت کامل است».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به نوشته بنی آونی، در زمان سخنرانی باقری کنی در جلسه سازمان ملل متحد، برخلاف جلسات گذشته، هیچ دیپلماتی، حتی لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل، سالن را ترک نکرد. پیش از این، گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، عکسی از یک ساعت‌شمار دیجیتال در تهران را به نمایش گذاشت که «روزهای باقی‌مانده تا نابودی اسرائیل در سال ۲۰۴۰» را نشان می‌داد و سپس گفت اینکه اعضای شورای امنیت به اهداف واقعی تهران بی‌تفاوت‌اند، به معنای «بی‌احترامی» به اسرائیل است.

سردبیر نشریه سان نوشت: «هما‌ن‌طور که معمولا اتفاق می‌افتد، اکثر‌ قریب‌به‌اتفاق سخنرانان روز چهارشنبه بخش اعظم محکومیت‌هایشان را متوجه اسرائیل کردند. برای نمونه توماس گرینفیلد از شرایط وخیم انسانی در غزه انتقاد کرد و از اسرائیل خواست برای رفع موانع رساندن کمک‌های بشردوستانه در مقیاس‌ بزرگ، اقدام‌های فوری بیشتری انجام دهد. روسیه می‌خواست سطح ضداسرائیلی این جلسه را بالاتر ببرد و به همین دلیل، لاوروف به‌جای سفرا از وزرای خارجه دعوت کرد. در حالی‌ که هیچ‌یک از اعضای فعلی شورای امنیت وزرای خارجه‌شان را به جلسه نفرستادند، جمهوری اسلامی ایران و چند کشور عربی درخواست کردند تا در این سطح به جلسه بپیوندند.»

گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، نیز در سخنرانی خود کمتر به وضعیت غزه اشاره کرد و در عوض به حملات حماس، شبه‌نظامیان عراقی و سوری، حوثی‌ها و حزب‌الله لبنان علیه منافع اسرائیل تاکید کرد: «همه این گروه‌های تروریستی یک نقطه مشترک دارند؛ آن‌ها را جمهوری اسلامی ایران تامین مالی می‌کند و آموزش می‌دهد و مسلح می‌کند، اما چرا شما سرتان را زیر برف پنهان کرده‌اید؟»

به نوشته سان، طبق معاهده‌ای که مقر سازمان ملل را در خاک آمریکا قرار داده، واشینگتن موظف است به نمایندگان همه کشورهای عضو که مایل‌اند در فعالیت‌های سازمان ملل شرکت‌ کنند، اجازه دهد به خاک این کشور وارد شوند. با این حال، چندین دولت، از جمله دولت اوباما، بر اساس قانونی آمریکایی که صدور ویزا را برای دشمنان سیاست خارجی این کشور یا مداخله‌کنندگان امنیتی و تروریست‌ها رد می‌کند، مانع ورود دیپلمات‌های ایرانی شدند اما «با وجود آنکه باقری کنی نماینده رژیمی است که چنین تهدیدهای مستقیمی را ایجاد می‌کند، از او در محله خلیج لاک‌پشت منهتن و همچنین چندین استودیو تلویزیونی پذیرایی شد.»

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.

بیشتر از دیدگاه