محققان اندونزیایی در مطالعهای که روز چهارشنبه در مجله «پلوس وان» (PLOS One) منتشر شد، بررسی کردهاند که یک سبک زندگی خاص چگونه میتواند بر احتمالها ابتلا به کوویدــ۱۹ تاثیر بگذارد و دریافتند که پیروی از رژیم غذایی مدیترانهای ممکن است این خطر را کاهش دهد.
مطالعات متعدد از ارتباط میان بیماری کوویدــ۱۹ و التهاب (در بدن) خبر دادهاند و بر نقش التهاب در ابتلا و شدت این بیماری تاکید کردهاند. رژیم غذایی مدیترانهای هم به خواص ضدالتهابی آن شناختهشده است.
به گزارش سیانان، محققان برای بررسی ارتباط میان کاهش خطر ابتلا به کوویدــ۱۹ و شدت آن با رژیم مدیترانه، شش مطالعه را که بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ در پنج کشور، روی بیش از ۵۵ هزار و ۴۰۰ شرکتکننده انجام شده بود، بررسی کردند. شرکتکنندگان در این مطالعات در قالب پرسشنامه، پایبندی خود به رژیم غذایی مدیترانهای را گزارش کرده بودند.
بررسی سه مطالعه نشان داد که بین رعایت رژیم غذایی مدیترانهای و کاهش ابتلا به ویروس کرونا ارتباط معناداری وجود دارد، اما در دو مطالعه دیگر ارتباط معناداری دیده نشد. به گفته آندره سیاهان، نویسنده ارشد این پژوهش، در تمام شرکتکنندگان این مطالعات که از رژیم غذایی مدیترانهای پیروی میکردند، کاهش خطر ابتلا به کوویدــ۱۹ گزارش شد اما با توجه به تفاتهای موجود در معناداری این ارتباط، نمیتوان آن را با عدد مشخصی نشان داد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در میان دستهبندیهای غذایی که در برخی مطالعات ثبت و اندازهگیری شدند، مصرف بیشتر روغن زیتون، میوهها و مغزها و مصرف کمتر غلات و گوشت قرمز و مصرف متعادل الکل با کاهش خطر ابتلا به کرونا مرتبط بود. میان مصرف سبزیجات بیشتر، میوهها، حبوبات، مغزها، ماهی و غلات کامل با کاهش خطر ابتلا به کوویدــ۱۹ شدید هم رابطه وجود داشت.
دکتر جوردی مرینو، دانشیار مرکز تحقیقات متابولیک بنیاد نوو نوردیسک دانشگاه کپنهاگ، میگوید که این نتایج میتواند پیامدهای موثری در حوزه سلامتی داشته باشد و بر اهمیت تغذیه بهینه در پیشگیری از بیماریهای مسری و غیرمسری تاکید میکند. با این حال میافزاید که این بررسی تنها بینشی ابتدایی ارائه میدهد و باید به نقایص مهمی که بر قابلیت اطمینان نتایج تاثیر میگذارد، هم توجه داشت. چنانچه عواملی مانند چاقی، دیابت و دسترسی به غذاهای سالم هم میتوانند بر نتایج تاثیر گذاشته باشند اما در بسیاری از مطالعات در نظر گرفته نشدهاند.
اثر بهبود رژیم غذایی بر خطر ابتلا به بیماریها
تغییرات کوتاهمدت در رژیم غذایی ممکن است بر خطر ابتلا به کوویدــ۱۹ تاثیری اندکی داشته باشند، اما مزایای یک رژیم غذایی سالم بلندمدت میتواند بیشتر باشد.
غذاهای سرشار از آنتیاکسیدان، فیبر و ریزمغذیها شامل انواع میوهها، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، مغزها، ماهی و روغن زیتون میتوانند عملکرد سیستم ایمنی و میکروبیوم طبیعی بدن را تقویت کنند و التهاب را کاهش دهند. مطالعات متعدد هم نشان دادهاند که رژیم غذایی مدیترانهای خطر ابتلا به برخی بیماریها یا تشدید آنها مانند بیماریهای قلبی، سکته مغزی، زوال عقل، سرطان پستان، کلسترول بالا، از دست دادن حافظه و افسردگی را کاهش میدهد.
با این حال به یاد داشته باشید که واکسیناسیون علیه کوویدــ۱۹ همچنان بهترین و ایمنترین راه برای محافظت از بدن در مقابل این ویروس است و نرخ مرگومیر ناشی از آن را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد.