جو بایدن در اقدامی جنجالبرانگیز به کییف اجازه داده است از موشکهای «دوربرد» برای هدف قرار دادن عمق خاک روسیه استفاده کند، با وجود اینکه ولادیمیر پوتین چنین حرکتی را اقدام جنگی توصیف کرده است.
این تسلیحات احتمالا در پاسخ به تصمیم کره شمالی به اعزام هزاران نیرو به روسیه در حمایت از تهاجم ولادیمیر پوتین به اوکراین استفاده خواهد شد، و این تصمیم بایدن پس از ماهها فشار از جانب ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، اتخاذ شده است.
او این بحث را مطرح کرده بود که منع آمریکا سبب شده است که اوکراین قادر نباشد حملات روسیه به شهرها و شبکههای برقش را متوقف کند.
در ادامه نگاهی دقیقتر به تسلیحاتی میاندازیم که میتوانند نقطه عطفی در این جنگ رقم بزنند.
راکتهای سیستم موشکی تاکتیکی ارتش (ATACMS)
به گفته منابع آگاهی که سیاست بایدن [در این زمینه] را فاش کردهاند، اولین حملات عمقی احتمالا با استفاده از راکتهای سیستم موشکی تاکتیکی ارتش (اتکمز) صورت میگیرد، که تا ۱۹۰ مایل (۳۰۶ کیلومتر) برد دارند.
اتکمز یک موشک هدایتشونده دوربرد است که به فرماندهان عملیاتی «قدرت آتش فوری برای پیروزی در نبرد عمقی» را میدهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این موشک که تولید شرکت امنیت جهانی و هوافضای آمریکا، لاکهید مارتین، است حامل یک کلاهک جنگی انفجاری ترکشزای رده ۵۰۰ پوند (۲۲۷ کیلوگرم) است.
این موشک میتواند تا ۳۰۰ کیلومتر (۱۸۶ مایل) برد داشته باشد و بهدلیل سرعت بالا، رهگیریاش دشوار است.
این تسلیحات به یک سامانه جیپیاس ویژه مجهزند و مهمات خوشهای حمل میکنند.
وقتی موشک شلیک شود، خوشهها در هوا باز، و بهجای فقط یک کلاهک، صدها بمب کوچک رها میشوند.
سایه طوفان
اهداف موشکهای «سایه طوفان» (Storm Shadow) تاکنون به مواضع و نیروهای روسیه در خاک اوکراین و همینطور کریمه اشغالی محدود بودهاند. از این موشکها احتمالا سال گذشته در بزرگترین حمله اوکراین به مقر ناوگان دریای سیاه روسیه در سواستوپل استفاده شده بود.
موشک دیگری که به آن اشاره میشود موشک بریتانیایی/فرانسوی «سایه طوفان/اسکالپـئیجی» است که برد حدودی بسیار دورتر تا ۵۵۰ کیلومتر (۳۴۰ مایل) دارد.
بریتانیا موشکهای سایه طوفان را در اختیار اوکراین قرار داده، اما به اوکراین اجازه نداده است از آنها در حمله به خاک روسیه استفاده کند.
امبیدیای (MBDA)، شرکت سازنده، گفته است این موشک، که از هواپیما شلیک میشود، به گونهای طراحی شده است که بهرغم پرواز در ارتفاع پایین پس از پرتاب، شناساگریز است.
موشک ۱۳۰۰ کیلوگرمی سایه طوفان که به یک موتور توربوجت مجهز است، با سرعتی بیش از ۶۰۰ مایل (۹۶۵ کیلومتر) در ساعت حرکت میکند و بیش از پنج متر طول دارد و عرض بالهایش سه متر است.
پس از پرتاب، این سلاح که مجهز به سامانه ناوبری است، به ارتفاع پایین میآید تا شناسایی نشود و سپس، با استفاده از یک جستوجوگر مادون قرمز، روی هدف قفل میشود.
در مرحله نهایی نزدیک شدن، موشک به ارتفاع بالاتر صعود میکند تا احتمال برخورد به هدف را به حداکثر برساند.
هشدار پوتین در صورت اجازه غرب به استفاده اوکراین از موشکهای دوربرد چه بود؟
به گزارش خبرگزاری تاس، ولادیمیر جباروف، معاون اول کمیته امور بینالمللی مجلس اعلای روسیه، روز یکشنبه گفت تصمیم واشینگتن مبنی بر اینکه به اوکراین اجازه دهد با موشکهای دوربرد آمریکایی به عمق خاک روسیه حمله کند میتواند به جنگ جهانی سوم منجر شود و پاسخی سریع دریافت خواهد کرد.
ولادیمیر پوتین روز پنجشنبه ۱۲ سپتامبر گفت اگر به اوکراین اجازه داده شود با استفاده از موشکهای دوربرد تامینشده از غرب خاک روسیه را هدف بگیرد، این بهمعنای مشارکت مستقیم کشورهای ناتو در درگیری خواهد بود.
او مدعی شد تسلیحات دوربرد دقیق غربی فقط با دادههای اطلاعاتی ماهوارههای ناتو و تخصیص مسیرهای پروازی که پرسنل نظامی ناتو وارد میکنند قابلاستفادهاند.
پوتین گفت: «بنابراین، بحث سر این نیست که آیا به رژیم اوکراین اجازه داده شود با این تسلیحات به روسیه حمله کند یا نه. موضوع بحث تصمیمگیری درباره این است که آیا کشورهای ناتو در این درگیری نظامی مشارکت مستقیم دارند یا خیر.»
او در ادامه افزود که این تصمیم «ماهیت درگیری» را تغییر خواهد داد.
«این بدین معنا خواهد بود که کشورهای ناتو، آمریکا، و کشورهای اروپایی وارد جنگ با روسیه شدهاند.»
آیا حملات موشکی دوربرد به روسیه مسیر جنگ را تغییر خواهد داد؟
سرهی کوزان، رئیس اندیشکده «مرکز امنیت و همکاری اوکراین» در کییف، به بیبیسی گفت: «این تصمیمی بسیار مهم برای ما است.»
«این مسئلهای نیست که مسیر جنگ را تغییر دهد، اما فکر میکنم نیروهای ما را در موقعیت برابرتری قرار خواهد داد.»
کوزان گفت این تصمیم درست بهموقع اتخاذ شده است تا با آغاز احتمالی حمله بزرگ نیروهای روسی و کرهای مقابله کند، حملهای که برای بیرون راندن نیروهای اوکراینی از منطقه کورسک روسیه طراحی شده است.
پیشبینی میشود که این حمله در چند روز آینده صورت بگیرد.
کوزان به من میگوید: «به همین دلیل است که این تصمیم درست بهموقع اتخاذ شده است. فقط دو روز مانده است.» او در ادامه میافزاید بخش زیادی از موضوع بستگی دارد به تعداد موشکهایی که تاکنون به اوکراین تحویل داده شده است و اینکه آیا آمریکا دادههای اطلاعاتی را به اشتراک میگذارد تا از این موشکها به موثرترین شکل استفاده شود.
© The Independent