آیا پوتین آماده است سراغ گزینه اتمی برود؟

پوتین آستانه استفاده از سلاح هسته‌ای را کاهش داده و به مسکو اجازه داده است تا به هرگونه حمله با سلاح‌های متعارف، پاسخ هسته‌ای بدهد

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، ۲۴ اوت ۲۰۲۳ - Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP

اوکراین برای اولین بار با شش موشک دوربرد اتکمز آمریکایی روسیه را هدف قرار داده است. این اقدام در حالی صورت گرفت که کرملین پیش‌تر هشدار داده بود که استفاده کی‌یف از موشک‌های غربی می‌تواند در چارچوب دکترین جدیدی که به تایید ولادیمیر پوتین رسیده است، به پاسخی هسته‌ای منجر شود.

اکنون روسیه چه خواهد کرد؟ آیا ولادیمیر پوتین واقعا سراغ دکمه قرمز هسته‌ای خواهد رفت؟

ایور بنت در تحلیلی در اسکای نیوز می‌نویسد از لحاظ نظری، می‌تواند چنین کاری کند. پوتین پس از تایید تغییرات در دکترین هسته‌ای روسیه در روز سه‌شنبه، اکنون این گزینه را در اختیار دارد.

او در هشداری غیرمستقیم به غرب، آستانه استفاده از سلاح هسته‌ای را کاهش داد و به مسکو اجازه داد تا در صورت حمله هر کشوری با استفاده از سلاح‌های متعارف، با سلاح‌های هسته‌ای پاسخ دهد. این سلاح‌ها موشک، هواپیما و حتی پهپاد را شامل می‌شود. به‌طور خلاصه، موشک‌های آمریکایی که اوکراین شلیک کرد مشمول معیارهای جدید می‌شود.

بنت در ادامه می‌افزاید مسکو اکنون حمله کشوری غیرهسته‌ای (اوکراین) با حمایت قدرتی هسته‌ای (آمریکا) به خاکش را حمله‌ای مشترک تلقی می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مسکو این تغییر دکترین را در سپتامبر پیشنهاد کرده بود، اما تایید رسمی رئیس‌جمهوری دو روز پس از آن صورت گرفت که آمریکا به اوکراین اجازه داد با تسلیحات آمریکایی عمق خاک روسیه را هدف قرار دهد.

هنوز روشن نیست پوتین از حمله به بریانسک، که مسکو مدعی است با شش موشک بالستیک اتکمز هدف قرار گرفته، مطلع بوده است یا خیر.

به نوشته بنت، بیانیه وزارت دفاع پس امضای پوتین پای سند دکترین جدید صادر شد. با این حال، پوتین چه مطلع باشد چه نباشد، می‌دانست که دیر یا زود موشکی آمریکایی به خاک روسیه شلیک خواهد شد.

او در ادامه متذکر می‌شود این اولین بار نیست که چنین تهدیدهایی مطرح می‌شود. و اکنون، پس از ماه‌ها سبک‌و‌سنگین کردن، به نظر می‌رسد واشینگتن دیگر تهدیدهای مسکو را جدی نمی‌گیرد.

بنت معتقد است دلایل قانع‌کننده‌ای وجود دارد که روسیه تهدیدهای هسته‌ای‌اش را دنبال نخواهد کرد. نخست اینکه متحد اصلی روسیه، یعنی چین، چنین اقدامی را برنمی‌تابد. علاوه بر این، بعید است مسکو بخواهد خطر کند و خشم دولت جدید کاخ سفید را برانگیزد.

به نوشته بنت، نشانه‌ها حاکی از آن است که دونالد ترامپ به قولش پایبند است و در پی پایان سریع درگیری، احتمالا به‌نفع روسیه، خواهد بود. استفاده از سلاح هسته‌ای در حال حاضر تقریبا بی‌تردید این روند را مختل خواهد کرد. البته همیشه این احتمال وجود دارد که روسیه دست به اقدامی پیش‌بینی‌ناپذیر بزند. به‌هر‌حال، کمتر کسی پیش‌بینی می‌کرد که روسیه جنگی تمام‌عیار با اوکراین را آغاز کند.

بنت در پایان می‌نویسد با گذشت هزار روز از جنگ، خطرات بیشتر شده است و غرب بار دیگر امیدوار است نشانه‌ها را به‌درستی تفسیر کند.

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.

بیشتر از دیدگاه