اجبار مربیان با سابقه و پرافتخار ایران مانند محمود اسماعیلپور و حسین نقیبی به حضور در کلاسهای مربیگری فدراسیون کشتی ایران و آموختن فنون کشتی از افرادی چون پژمان درستکار، موجی از انتقادهای اهالی کشتی را برانگیخت.
علیرضا دبیر، رئیس فدراسیون کشتی ایران، که طی سالهای اخیر بارها کوشیده است با حمله به اسطورههای کشتی ایران و چهرههای محبوب، خود را ناجی و معمار ورزش اول ایرانیان معرفی کند، بهتازگی طی حکمی به تمامی مربیان فعال در کشتی استانهای مختلف دستور داده است تا در دورههای مربیگری فدراسیون شرکت کنند و صدور کارت مربیگری برای حضور در مسابقات انتخابی، لیگ ایران و تیمهای ملی را به شرکت در این دورهها منوط کرده است.
این شرط اعلامشده از لحاظ اصولی برای اهالی کشتی پذیرفتنی است، اما نابلدی و بیتجربگی مدرسان حاضر در این کلاسها سوژه اصلی انتقادها از دبیر شده است. برای مثال، مربیان پرافتخار کشتی آزاد در استان مازندران که هرکدام چندین مدال جهانی و المپیک کسب کرده و تاکنون دهها استعداد برتر و دارندگان طلای المپیک و جهانی را به کشتی ایران معرفی کردهاند، در این کلاسها به آموختن فنون آزاد از پژمان درستکار، سرمربی تیم ملی آزاد مجبور شدهاند که بزرگترین افتخارش کسب مقام چهارمی جهان و دوازدهمی المپیک است.
در کشتی فرنگی هم درحالی مربیان کارنامهدار از خوزستان و فارس به حضور در کلاسهای دانشافزایی فدراسیون موظف شدهاند که بسیاری از مدرسان این کلاسها، ازجمله مهدی محمدی با سابقه تنها دو مدال برنز آسیایی، در مقایسه با مربیان استانی، توانایی فنی بسیار پایینتری دارد. به این ترتیب، به نظر میرسد که قصد اصلی علیرضا دبیر از برگزاری این دوره و بهرهنبردن از مربیان ایرانی و خارجی کارنامهدار، صرفا ادامه سیاستهای قبلی او در تحقیر مربیان بومی و باسابقه است.
از سوی دیگر، ریاست علی محمدی بر انستیتو کشتی فدراسیون ایران، که برگزارکننده این دورهها است، انتقاد شمار زیادی از مربیان و کشتیگیران سابق را به همراه داشته است، زیرا او نیز مانند پژمان درستکار، بیش از آنکه به دلیل تواناییهای فنی و افتخارات گذشتهاش در مقام مدیریت تیم ملی فرنگی و سپس انستیتو کشتی قرار گیرد، این جایگاهها را مدیون دوستی و روابط شخصی نزدیک با رئیس فدراسیون کشتی است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
علیرضا دبیر پیش از این نیز در موارد متعدد تلاشهای مربیان بومی و کارنامهدار رشتههای آزاد و فرنگی در استانهای مختلف را نادیده گرفته و آنان را تحقیر کرده بود، ازجمله در آبان ۱۳۹۹ که در جلسه مسئولان سیاسی و ورزشی استان مازندران در ساری مدعی شد: «دوستان میگویند مازندران قطب کشتی ایران است، در حالی که نیست. کشتی ساری مُرده، کشتی بابل و آمل تمام شده. کشتی جویبار که دوستان میگویند هم مُرده.»
این درحالی است که همچنان پس از گذشت چهار سال از آن سخنان، بیش از ۹۰درصد مدالهای کشتی آزاد ایران در مسابقات جهانی و المپیک به دست کشتیگیران مازندرانی و تحت آموزش مربیان بومی این استان کسب شده است و در بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس نیز رحمان عموزاد، حسن یزدانی و امیرحسین زارع، هر سه کشتیگیری که مدال نقره کسب کردند، اهل مازندراناند.
در موردی دیگر علیرضا دبیر در اردیبهشت ۱۴۰۲، در جلسه برگزاری انتخابات هیئت کشتی استان مازندران در ساری، ادعا کرد از «دعوای مردم شهرهای مختلف مازندران با یکدیگر» مطلع است و پس از تمسخر گویش مازندرانیها، با اعتراض یکی از خبرنگاران حاضر در جلسه مواجه شد که به او گفت: «ما را مسخره نکنید»، اما دبیر با عصبانیت به او پاسخ داد: «تو بیخود میکنی این حرف را میزنی»، و سپس خبرنگار معترض را از سالن جلسه اخراج کرد.
این رخداد انتقادات بیشماری را به سمت رئیس فدراسیون کشتی ایران روانه کرد و در کنار اعتراض خبرنگاران و رسانهها، موجب شد تا ابراهیم جوادی، از اسطورههای کشتی ایران و پرافتخارترین کشتیگیر سبکوزن تاریخ ایران، در واکنش به آن بگوید: «علیرضا دبیر حتی در یکی از جلسات فدراسیون هم دبیر فدراسیون را بیرون کرده بود. اگر خبرنگاری صحبت میکند ما نباید به او بیاحترامی و یا توهین کنیم، چرا که او هم انسان است و رفتارها نباید توهینآمیز باشد. از زمانی که علیرضا دبیر به فدراسیون کشتی آمده، من به فدراسیون نرفتم و نمیروم، چون میدانم رفتارها به چه شکل است.»
درنتیجه حالا پس از آنکه تصاویر آموزش دیدن مربیانی همچون حسین نقیبی و محمود اسماعیلپور از پژمان درستکار در وبسایت فدراسیون کشتی ایران منتشر شده است، بسیاری از رسانهها و اهالی کشتی پرسیدهاند با چه منطقی قرار است درستکار که کشتیگیر درجه سه است به مربیانی که قهرمانانی همچون کمیل قاسمی، کامران قاسمپور، مهدی حاجیزاده یا رضا یزدانی را به کشتی ایران تحویل دادهاند، آموزش زیرگیری و گرفتن گارد دفاعی بدهد؟
استقبال از اعضای هیئترئیسه فدراسیون جهانی کشتی با لباسی شبیه به لباس بسیجیها و تسبیح، نمازخواندن پشت میز در جلسه با وزیر ورزش، درخواست از سپاه پاسداران برای حمایت از کشتی، «چرتوپرت» خواندن صحبتهای معاون وزیر ورزش، توهینهای ممتد به خبرنگاران، ممنوعکردن بیان هرگونه اظهارنظر سیاسی کشتیگیران، تمسخر کشتی و گویش مازندرانیها یا توهین به رسول خادم و «خائن و ضدانقلاب» نامیدن او، ازجمله رفتارهای غیرمعقول همهکاره ورزش اول ایرانیان و فرد معتمد رئیس مجلس شورای اسلامی است.