ایراکلی کوباخیدزه، نخستوزیر گرجستان، روز یکشنبه (اول دسامبر) از پلیس این کشور برای سرکوب معترضان تمجید کرد. او مدعی است که معترضان «براساس دستورات خارجی برای تضعیف دولت عمل میکنند».
معترضان گرجستانی شامگاه شنبه برای سومین شب متوالی در شهرهای مختلف تجمع کردند و بخشی از ساختمان پارلمان را در تفلیس به آتش کشیدند. این اعتراضها درپی تصمیم دولت این کشور به تعلیق مذاکرات برای پیوستن به اتحادیه اروپا شکل گرفته است.
به گزارش رویترز، این اعتراضها پس از پیروزی حزب حاکم «رویای گرجی» در انتخابات پارلمانی ماه اکتبر ایجاد شد، انتخاباتی که گروههای مخالف آن را تقلبی میدانند.
گرجستان از زمانی که حزب حاکم در روز پنجشنبه اعلام کرد مذاکرات پیوستن به اتحادیه اروپا را برای چهار سال آینده متوقف میکند، در بحران فرورفته است. گرجستان ۳.۷ میلیون نفر جمعیت دارد و زمانی بخشی از اتحاد جماهیر شوروی به شمار میآمد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اتحادیه اروپا و ایالات متحده درمورد وقایع اخیر نگراناند، چراکه در نظر آنها نشانه تغییر جهت گرجستان از مسیر اروپایی شدن و بازگشت به مدار روسیه است. گرجستان در سال ۲۰۲۳ برای عضویت در اتحادیه اروپا نامزد شده بود و نظرسنجیها نشان میدهد که ۸۰ درصد مردم این کشور از پیوستن به اتحادیه اروپا حمایت میکنند.
تصمیم نخستوزیر گرجستان برای تعویق مذاکرات تا سال ۲۰۲۸ به اعتراضات گستردهای منجر شده که با برخورد خشونتبار پلیس همراه بوده است. سازمان عفو بینالملل اقدامات پلیس گرجستان را «حمله تنبیهی» توصیف کرده و کشورهای اروپایی نیز نگرانیشان درمورد سرکوب معترضان را ابراز کردهاند.
در همین حال، دیمیتری مدودف، سیاستمدار روس، روز یکشنبه گفت که تلاش برای انقلاب در گرجستان در حال وقوع است. رئیسجمهوری سابق روسیه با انتشار پیامی در تلگرام، اعلام کرد که گرجستان «بهسرعت مانند اوکراین در حال حرکت به سمت پرتگاه تاریک است؛ اتفاقی که پایان بدی دارد».
در مقابل انتقادهای بینالمللی از رفتار پلیس با معترضان، نخستوزیر گرجستان اتهامهایی را که علیه او مطرح شده است رد میکند. او همچنین انتقاد ایالات متحده و استفاده از «زور بیش از حد» علیه تظاهرکنندگان را نادرست خواند.
ایراکلی کوباخیدزه روز یکشنبه در نشستی خبری گفت: «بهرغم شدیدترین خشونت سیستماتیک که دیروز گروههای خشن و گردانندگان خارجی آنها اعمال کردند، پلیس با استانداردی بالاتر از آمریکاییها و اروپاییها عمل کرد و دربرابر تلاش برای نقض قانون اساسی با موفقیت از دولت محافظت کرد.» او در حالی این جملات را گفت که شواهدی مبنی بر دخالت خارجی ارائه نکرد.
کوباخیدزه همچنین روز شنبه درباره اعلامیه واشینگتن مبنی بر تعلیق شراکت استراتژیک با گرجستان واکنش جدی نشان نداد. او گفت که به نظرش این تصمیم «موقت» است و معتقد است گرجستان در ژانویه با دولت جدید دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، مذاکره خواهد کرد.
با تشدید بحران قانون اساسی در این کشور، سالومه زورابیشویلی، رئیسجمهوری منتقد دولت و مدافع سرسخت عضویت گرجستان در اتحادیه اروپا، روز شنبه گفت که پس از پایان دوره ریاستجمهوریاش در اواخر این ماه از کنارهگیری خودداری خواهد کرد.
زورابیشویلی گفت که او در سمتش باقی خواهد ماند زیرا معتقد است پارلمان جدید غیرقانونی است و هیچ حقی برای جانشینی ندارد. مخالفان دولت گرجستان میگویند که در ماه اکتبر در انتخابات تقلب شده است و آن را به رسمیت نمیشناسند.
در واکنش به این گفتهها، کوباخیدزه گفت که او «احساسات» زورابیشویلی را درک میکند اما واقعیت این است که روز ۲۹ دسامبر باید اقامتگاهش را ترک و این ساختمان را به رئیسجمهوری منتخب قانونی تسلیم کند.
در اعتراضات روزهای گذشته بیش از ۱۰۰ نفر بازداشت شدهاند و این بحران به استعفای شماری از دیپلماتها و اعتراضات گسترده در وزارتخانههای امور خارجه، دفاع و آموزش انجامیده است.
حدود ۱۶۰ دیپلمات گرجی تصمیم دولت را مغایر با قانون اساسی و عامل منزوی شدن این کشور میدانند. همچنین تعدادی از مخالفان و منتقدان بر این باورند که دولت گرجستان در حال دور کردن کشور از مسیر اروپایی شدن و ضربه زدن به آرزوهای دموکراتیک مردم گرجستان است.