روز یکشنبه، دوم مارس (۱۲ اسفند) در جریان سفر ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، به لندن، کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، گفت که بریتانیا، فرانسه و اوکراین توافق کردهاند روی طرح آتشبس جنگ مسکو و کییف کار کنند، سپس آن را به ایالات متحده ارائه دهند.
استارمر در گفتگو با بیبیسی جهانی گفت: «بریتانیا به همراه فرانسه و احتمالا یک یا دو کشور دیگر با اوکراین روی طرحی برای توقف جنگ این کشور با مسکو کار میکنند.»
در عین حال به گزارش آسوشیتدپرس، نخستوزیر بریتانیا تاکید کرد که تضمین امنیتی توافق آتشبس از سوی ایالات متحده لازم است زیرا او به ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، اعتماد ندارد اما به دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، اعتماد دارد.
او افزود: «آیا وقتی دونالد ترامپ میگوید خواهان صلح پایدار است، به آن باور دارم؟ پاسخم مثبت است.» استارمر در ادامه تاکید کرد که به دلیل این اعتماد، «مذاکرات فشرده» برای دریافت تضمین امنیتی از ایالات متحده، بهمثابه یکی از مولفههای رسیدن به صلح پایدار، در جریان است.
استارمر گفت: «اگر قرار است توافقی حاصل شود و درگیریها متوقف شوند، باید از آن مطمئن بود، زیرا بدترین نتیجه این است که یک وقفه موقت رخ دهد و سپس پوتین دوباره تصمیم به جنگ بگیرد. این اتفاق در گذشته رخ داده است و فکر میکنم به همین دلیل باید اطمینان حاصل کنیم که یک توافق پایدار رخ میدهد نه یک وقفه کوتاهمدت.»
این گفتهها پس از آن است که استارمر و امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، هر دو در روزهای گذشته با ترامپ دیدار و گفتوگو کردهاند. ولودیمیر زلنسکی نیز با حضور در کاخ سفید به دنبال تضمین امنیتی آمریکا برای توافق آتشبس با روسیه بود که گفتوگوی او با ترامپ و معاونش جیدی ونس به مشاجره تبدیل شد.
استارمر با اشاره به تنشی که در کاخ سفید رخ داد، گفت که اکنون بر ایجاد پلی برای احیای گفتگوهای صلح متمرکز است. او از شکست مذاکرات پیشین بهعنوان فرصتی برای تعامل مجدد با ترامپ، زلنسکی و مکرون نام برد و اظهار امیدواری کرد که به جای «لفاظی» راهی برای صلح پایدار پیدا شود.
اظهارات نخستوزیر بریتانیا همزمان با آن است که لندن روز یکشنبه در دفاع از متحد خود اوکراین نشستی برگزار خواهد کرد. این نشست احتمالا شامل گفتوگوهایی درمورد ایجاد یک نیروی نظامی اروپایی واحد برای اعزام به اوکراین در جریان آتشبس خواهد بود. استارمر گفت که این نیرو شامل «ائتلاف کسانی است که مایلاند در آن مشارکت کنند».
در این اجلاس سران کشورهای فرانسه، آلمان، دانمارک، ایتالیا، هلند، نروژ، لهستان، اسپانیا، کانادا، فنلاند، سوئد، جمهوری چک و رومانی حضور خواهند داشت. وزیر امور خارجه ترکیه، دبیر کل ناتو و روسای کمیسیون اروپا و شورای اروپا نیز در این نشست شرکت میکنند.
بریتانیا روز جمعه نیز برای اعطای وامی به ارزش ۲.۸۴ میلیارد دلار به اوکراین توافقنامهای با این کشور امضا کرد که با درآمد حاصل از داراییهای مسدودشده روسیه تضمین شده است.
این توافق در جریان سفر زلنسکی به لندن نهایی شد و به گفته وزیر دارایی اوکراین، این وام برای تقویت توان دفاعی کییف هزینه خواهد شد.
وامی که به اوکراین تعلق میگیرد بخشی از طرح ابتکاری گروه هفت موسوم به «شتاببخشی به درآمدهای فوقالعاده» است که در اکتبر ۲۰۲۴ تصویب شد و متعهد به ارائه وام ۵۰ میلیارد دلاری به اوکراین شده است. آمریکا با ۲۰ میلیارد دلار بیشترین سهم را در این بسته مالی دارد و پس از آن اتحادیه اروپا با ۱۹.۴ میلیارد دلار، کانادا با ۳.۷ میلیارد دلار، ژاپن با ۳.۷ میلیارد دلار و بریتانیا با ۲.۸ میلیارد دلار در تامین این وام مشارکت دارند.
پشتوانه این وام حدود ۳.۲ میلیارد دلار درآمد سالانهای است که از ۳۰۰ میلیارد دلار داراییهای روسیه، که کشورهای غربی آن را مسدود کردهاند، حاصل میشود.
اعطای این وام و سفر زلنسکی به لندن در شرایطی صورت میگیرد که روابط کییف و واشینگتن پس از تنشهای اخیر در کاخ سفید دچار چالش شده است. با این حال، رهبران اروپایی از زلنسکی حمایت کردهاند و استارمر نیز در کنفرانس خبری در کنار زلنسکی اعلام کرد: «ما تا هر زمانی که لازم باشد در کنار اوکراین خواهیم ایستاد.»