رژیم طالبان قسمتی از قبرستان «شهدای صالحین» شهر کابل را به نیروهای انتحاری اختصاص داده است. یافتههای ایندیپندنت فارسی نشان میدهد که این گروه هزینههای ترمیم و سنگفرش قبور با سنگ مرمر را تامین میکند و آن را بخشی از برنامههای تبلیغاتی خود قرار داده است.
حامد، یکی از هواداران طالبان، با انتشار ویدیویی در شبکه اکس (توییتر سابق) مدعی شد که بخش عمدهای از قبور این قبرستان متعلق به «فداییان» طالبان است. فداییان لقبی است که این گروه برای نیروهای انتحاری به کار میبرد. او در این ویدیو گفت: «در این قبرستان تمام فداییان (نیروهای انتحاری) دفن شدهاند. در قدیم (اشاره به دوران نظام جمهوری) قبرهای نیروهای انتحاری معلوم نبود. بیشتر نیروهای فدایی در این قبرستان دفن شدند.»
محمد انور، دیگر هوادار طالبان، ادعا کرد که حدود ۵۰۰ بمبگذار انتحاری در قبرستان «شهدای صالحین» دفن شدهاند. او افزود که پس از تسلط دوباره طالبان برخی از خانوادهها اجساد نیروهای انتحاری را از این قبرستان خارج کرده و به زادگاهشان منتقل کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پس از تسلط طالبان بر افغانستان در اوت ۲۰۲۱، این گروه کوشیده است با ستودن نیروهای انتحاری این اقدامات خشونتآمیز را توجیه کند. نیروهایی که طی دو دهه گذشته، با انجام حملات انتحاری، هزاران شهروند افغانستان ازجمله زنان و کودکان را به کام مرگ کشاندهاند. طالبان از طریق رسانههای تحت کنترل خود، ازجمله رادیو و تلویزیون ملی افغانستان، خبرگزاری باختر، و شبکههای اجتماعی، مستندها، ویدیوها و اشعاری در ستایش این نیروها و حملاتشان منتشر میکنند.
اواسط آذرماه سال جاری، سراجالدین حقانی، وزیر داخله طالبان و رهبر شبکه حقانی، در مراسمی در ولسوالی (شهرستان) گیلان در ولایت (استان) غزنی، بار دیگر از نیروهای انتحاری طالبان تجلیل کرد. او در این مراسم اعلام کرد که قدرت گرفتن دوباره طالبان در نتیجه «قربانی کردن نیروهای استشهادی» این گروه بوده است.
طالبان بارها خانوادههای نیروهای انتحاری را در کابل، بلخ و قندهار دعوت کرده و به آنها کمک مالی کردهاند. این گروه میکوشد از خانوادههای نیروهای انتحاری مانند ابزاری تبلیغاتی استفاده کند. علاوه بر این، طالبان شماری از کودکان این نیروها را به دارالایتامهای تحت کنترل خود جذب کردهاند و به آنها آموزشهای افراطی میدهند. این کودکان اغلب برای انجام حملات انتحاری تربیت میشوند.
بخش قابلتوجهی از نیروهای انتحاری طالبان تحت نظر ریاست استخبارات این گروه فعالیت میکنند و بخشی دیگر نیروی ذخیره در حالت آمادهباشاند تا در صورت نیاز عملیات انتحاری انجام دهند. طالبان یک بار به یک خبرگزاری خارجی اجازه داد تا با این نیروها مصاحبه کند. در این مصاحبه نیروهای انتحاری که در عملیات شرکت نکرده و کشته نشده بودند از زنده ماندن خود ابراز نارضایتی کردند و گریان تاکید کردند که برای دفاع از «امارت اسلامی طالبان» آماده قربانی شدناند.
نیروهای انتحاری طالبان ماهها تحت تبلیغات ایدئولوژیک و آموزشهای نظامی شدید قرار میگیرند تا برای عملیات انتحاری آماده شوند. این نیروها پیوسته در معرض شستوشوی مغزی قرار دارند و از طریق برنامههای تبلیغاتی طالبان به آنها القا میشود که جان دادن در عملیات انتحاری راهی برای دفاع از عقایدشان است.
ناظران معتقدند که این روند باعث میشود نیروهای انتحاری، بدون در نظر گرفتن پیامدهای انسانی و اجتماعی، هم برای کشتار دیگران و هم برای جان باختن آماده شوند. این اقدامات نهتنها جان هزاران نفر از شهروندان افغانستان را میگیرد، که ریشههای خشونت و افراطیگری را در جامعه عمیقتر میکند.
با این حال، طالبان با رونمایی از قبرهای نیروهای انتحاری میکوشد به میراث خشونتبار خود مشروعیت بخشد و از آن بهمثابه نماد ایستادگی و فداکاری یاد کند. اما واقعیت این است که این میراث تاریک تنها یادآور سالها رنج و خونریزی مردم افغانستان است، که هنوز بر زخمهای جامعه افغانستان میافزاید.