نشریه اورشلیمپست روز جمعه ۲۰ دسامبر (۳۰ آذر) گزارش بررسی جدید مرکز تروریسم و اطلاعات اسرائیل را منتشر کرد. در این بررسی به مسیرهای قاچاق سلاح جمهوری اسلامی ایران به سوریه، لبنان و کرانه باختری پرداخته میشود.
این بررسی با توجه به اسنادی انجام گرفته که بهتازگی از گروه شبهنظامی حماس به دست آمده است. این اسناد جزئیات فروپاشی شبکه قاچاق این گروه فلسطینی در اردن و چگونگی تلاش جمهوری اسلامی برای انتقال سلاح به کرانه باختری برای برافروختن یک جبهه جنگی دیگر علیه اسرائیل را فاش میکند.
این اسناد نشان میدهد که ایالات متحده، اسرائیل و اردن برای جلوگیری از این عملیات گامهای اساسی برداشتهاند و روسیه نیز برای محدود کردن قاچاق در مثلث مرزی سوریه-اردن-اسرائیل مخفیانه تلاش کرده است.
این تحقیقات براساس اسناد متعددی انجام گرفته است که ارتش اسرائیل در غزه ضبط کرده و به وسیله اداره اطلاعات شینبت و ارتش اسرائیل تجزیه و تحلیل شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
براساس نتایج این گزارش، مسیرهای قاچاق سلاح از جمهوری اسلامی به کرانه باختری متکی بر دو مسیر اصلی بوده است: یک مسیر از طریق سوریه به اردن میرسید، جایی که اسلحه به قاچاقچیان بادیهنشین تحویل داده میشد و سپس آنها از مرز اسرائیل به کرانه باختری منتقل میشدند. مسیر دیگر از سوریه شروع میشد، از لبنان میگذشت و سپس سلاحها مستقیم به اسرائیل قاچاق میشد.
پژوهشگران مرکز اطلاعات و تروریسم اسرائیل خاطرنشان کردند که پس از آغاز شلیک موشکهای حزبالله به اسرائیل در اکتبر سال گذشته، مسیر لبنان بهدلیل افزایش نیروهای امنیتی اسرائیل در امتداد مرز این کشور تا حدی مسدود شد.
در این سند آمده است که اقدامات آمریکا و اسرائیل برای مسدود کردن مسیر اول با کنترل آمریکا بر مناطق استراتژیک یا با اعمال تحریمهای ایالات متحده علیه گروهها و افراد درگیر و حتی انجام حملات هوایی برای ایجاد اختلال در مسیرها متفاوت بوده است.
ضمن اینکه چنین مسیرهایی تنها برای قاچاق سلاح به کار نمیرفت و در کنار اسلحه مواد مخدر نیز از مسیرهای قاچاق منتقل میشد. مسیر دوم نیز، که شامل مرز زمینی عراق و اردن برای رسیدن به کرانه باختری بود، برای قاچاق اسلحه و پول به کار گرفته میشد.
در بخش دیگری از این اسناد آمده است که جمهوری اسلامی روشهای جدید قاچاق را گسترش داده است. براساس این گزارش، برای دور زدن تدابیر امنیتی مرزی در مرزهای سوریه، اردن و عراق روشهای ابتکاری مانند استفاده از پهپاد برای حمل سلاح و مواد مخدر به کار گرفته شده است. با این حال، این تحقیق همچنین نشان میدهد که اردن برای مختل کردن عملیات قاچاق در قلمرو خود بهشدت وارد عمل شده است.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: «مقامهای ارشد محور موسوم به مقاومت علنا اذعان کردهاند که تحولات سوریه خطوط تدارکاتی را که از این کشور میگذرد بسته است. نعیم قاسم، دبیرکل حزبالله لبنان، در سخنانی گفت که بهدلیل سقوط رژیم اسد، حزبالله مسیر تدارکات نظامیاش را از دست داده است و اگر دولت جدید اجازه انتقال تسلیحات را ندهد باید راههای جایگزین پیدا کرد.»
براساس گزارش اورشلیم پست، حزبالله لبنان برای حمایت اقتصادی و کمکهای لجستیکی مانند مواد خام و ساختوساز به ایران متکی بوده است، اما اکنون شورشیان سوری مرزها و گذرگاهها را کنترل میکنند و مسیر تدارکاتی جمهوری اسلامی از طریق عراق به دمشق را مسدود کردهاند.
در پایان این بررسی تاکید شده است که از سال ۲۰۰۷، و بهویژه در دهه گذشته، حماس از حمایت نظامی جمهوری اسلامی برخوردار بوده و تهران در تامین تسلیحات، آموزش عوامل حماس، انتقال دانش و توانمندیهای دیگر از مسیرهای مختلف به غزه تلاش کرده است. قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس که در حمله آمریکا در ژانویه ۲۰۲۰ کشته شد، چهرهای بود که کمکهای نظامی به حماس را ایجاد کرد.