ادامه ریزش مخاطبان صداوسیمای جمهوری اسلامی؛ حکومتی‌ها هم دیگر تلویزیون نگاه نمی‌کنند

نتایج دیگر گزارش‌ها و راستی‌آزمایی‌ها نشان می‌دهد که تعداد مخاطبان صداوسیما از نتایج نظرسنجی ایسپا هم کمتر است

دیدار پیمان جبلی، رئیس صداوسیما با گروهی از بازیگران سریال‌های تلویزیونی، فروردین ۱۴۰۲‌ــ مهر

پس از ادعای مدیران صداوسیمای جمهوری اسلامی درباره افزایش مخاطبان برنامه‌های این سازمان حکومتی در یک سال اخیر، نتایج آخرین نظرسنجی‌های مردمی ایسپا، مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران، نشان می‌دهد که این ادعا صحت ندارد و روند ریزش مخاطبان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران همچنان ادامه دارد.

بر اساس یافته‌های این نظرسنجی، ویژه‌‌برنامه‌های شب یلدای ‏صداوسیما را که در سال‌های گذشته جزو پربیننده‌ترین برنامه‌های تلویزیونی محسوب می‌شد، تنها ۲۹.۵ درصد مردم ایران برای دقایقی دیده‌اند.ایسپا پیش از این نیز اعلام کرده بود که در سال ۱۴۰۳ تنها ۱۲.۵ درصد مردم ایران اخبار را از سازمان صداوسیما دریافت می‌کنند. در حالی که در سال ۱۳۹۶ و پیش از آغاز اعتراض‌های خیابانی آن سال علیه جمهوری اسلامی، این عدد ۵۱ درصد بود.

بر اساس آخرین نتایج نظرسنجی‌های ایسپا، وابسته به جهاد دانشگاهی، تنها ۱۱.۵ درصد مردم در ایران فیلم‌ها و سریال‌های صداوسیما را دنبال می‌کنند و این در حالی است که چنین آماری برای پلتفرم‌های نمایش خانگی، ۱۸.۷ درصد است.

ایسپا که نتایج نظرسنجی‌های آن در سال‌های اخیر، بیش از نتایج پیمایش‌های سایر نهادهای دولتی و حکومتی به آمارهای واقعی نزدیک بوده است، توضیح داده که نظرسنجی جدید را از یک هزار و ۴۴۰ نفر از ایرانیان بالای ۱۵ سال ساکن مناطق ‏شهری و روستایی کل کشوردر روزهای اول ‏تا سوم دی‌ماه و به‌صورت تلفنی انجام داده است. این در شرایطی است که گروهی از مردم ایرانی به دلیل ترس از پرونده‌سازی‌های امنیتی دستگاه‌های اطلاعاتی و دولتی، یا از ارائه پاسخ به چنین سوالات تلفنی طفره می‌روند یا بر خلاف دیدگاه واقعی خود پاسخ می‌دهند تا به تبعات مخالفت با حاکمیت گرفتار نشوند.

رئیس مرکز تحقیقات صداوسیما روز یازدهم دی‌ماه مدعی شد که اگرچه میزان بینندگان تلویزیون حکومتی ایران در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ ریزش داشت، از بهار ۱۴۰۲ تعداد مخاطبان تلویزیون از ۵۹.۷ درصد در داخل ایران به ۶۵.۲ درصد در تابستان ۱۴۰۳ رسید که سیر صعودی را نشان می‌دهد.

آماری که منتقدان مانند بسیاری از آمارهای دستگاه‌های حاکمیتی ایران در سال‌های اخیر درباره میزان رضایت شهروندان ایران از عملکرد مدیران یا وضعیت تورم و ناترازی‌ها، آن را رد و دستگاه‌های مختلف را به «آمارسازی و تقلب در نتیجه پیمایش‌ها» متهم می‌کنند. به‌طور مثال در حالی که مدیران دولت ابراهیم رئیسی مدعی بودند که نرخ تورم قیمت اقلام اساسی در سال ۱۴۰۲ حدود ۴۲ درصد است، با تغییر دولت، وزیر اقتصاد دولت پزشکیان نرخ تورم سال ۱۴۰۲ را حدود ۵۲ درصد اعلام کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در همین رابطه وب‌سایت خبرآنلاین ۲۸ مهر در گزارشی با عنوان «بالاخره تلویزیون ۱۱.۵ درصد مخاطب دارد یا ۷۲ درصد؟»، به تمسخر آمارهای مدیران صداوسیما پرداخت و با رد ادعای پیمان جبلی، مدیر منتخب علی خامنه‌ای برای ریاست صداوسیما، خبر داد: «پیش از نوروز ۱۴۰۳، آماری از مخاطبان تلویزیون منتشر شد که نشان می‌داد درصد مخاطبان تلویزیون بین ۲ تا ۲۲ درصد است.»

درصدهای حداقلی این گزارش نشان می‌دهد که احتمالا حالا حتی بسیاری از نیروهایی که در دستگاه‌های سرکوبگر، حکومتی و دولتی مشغول به کارند، نیز برنامه‌های صداوسیما را تماشا نمی‌کنند.

با وجود ریزش قابل‌توجه مخاطبان  بنگاه رسانه‌ای زیرمجموعه علی خامنه‌ای در دست‌کم یک دهه اخیر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۲ بودجه ۱۸ هزار میلیارد تومانی را که دولت رئیسی برای صداوسیما در سال ۱۴۰۳ پیشنهاد کرده بود، به ۲۴ هزار میلیارد تومان افزایش دادند و بودجه این سازمان را نسبت به سال ۱۴۰۲ سه برابر کردند.

اختصاص هزاران میلیارد تومان از بودجه عمومی به سازمان صداوسیما که ماموریت اصلی آن تحکیم پایه‌های حکومت و تزریق ایدئولوژی جمهوری اسلامی به بخش‌های مختلف جامعه است و حکم بنگاه تبلیغاتی نظام را دارد، طی سال‌های گذشته همواره محل بحث و اعتراض بوده است؛ با این حال نمایندگان دوره‌های مختلف مجلس به دستور رهبر جمهوری اسلامی و اطرافیانش، هر سال بودجه این سازمان را با شیب صعودی تند و چندبرابری نسبت به بودجه وزارتخانه‌ها و سازمان‌های حیاتی مانند آموزش و پرورش، ورزش و جوانان یا محیط زیست، افزایش داده‌اند.