در حالی که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی میگوید هیچکس حاضر به مذاکره با جمهوری اسلامی نیست و «اگر موشک نداشتیم، هیچ کشوری اساسا با ما وارد مذاکره نمیشد»، اظهارات کاظم غریبآبادی، معاون او حاکی از آن است که تهران موفق شده یک هفته قبل از بازگشت ترامپ به کاخ سفید، اروپاییان را پای میز مذاکره بیاورد.
مذاکرات دیگری هم پس از پیروزی ترامپ با اروپا و آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام شد که دستاورد روشنی نداشت.
اکنون جمهوری اسلامی در تلاش است به موازات آغاز به کار دولت جدید ترامپ، کانال مذاکره علنی با اروپا را دوباره فعال کند تا احتمالا از استراتژی ایجاد شکاف بین متحدان دو سوی آتلانتیک در راستای جلوگیری از ایجاد ائتلاف برای فعال شدن مکانیسم ماشه استفاده کند.
در ماههای پایانی دولت نخست ترامپ، پرونده هستهای ایران تا پشت درهای شورای امنیت رفت و مقدمات فعال شدن مکانیسم ماشه فعال شد، اما اروپاییان با آن مخالفت کردند.
حالا در حالی که ۹ ماه به بند غروب برجام و ملغی شدن قطعنامه ۲۲۳۱ که برجام ضمیمه آن است باقیمانده، تهران میکوشد اروپاییان را که نگرانتر شدهاند، آرام کند و به این ترتیب از این تاریخ مهم نیز بدون فعال شدن مکانیسم ماشه عبور کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
انتخاب تاریخ ۱۳ ژانویه که دقیقا یک هفته پیش از مراسم تحلیف ریاستجمهوری ترامپ در ۲۰ ژانویه است، نشان میدهد که مقامات تهران اصرار داشتهاند پیش از آنکه ترامپ دوباره به کاخ سفید بازگردد، مقدماتی را با اروپاییان پیشبرده باشند. مقامات جمهوری اسلامی در عین حال از موضعگیری تند علیه دولت جدید ترامپ خودداری کرده و میگویند باید صبر کرد و سیاستهای او را دید. همچنین راه مذاکره با دولت جدید ترامپ نیز مسدود نشده و هنوز رهبر جمهوری اسلامی سخنرانیهایی مانند «نه جنگ، نه مذاکره» که در دولت نخست ترامپ داشت را، انجام نداده است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه دسامبر به رویترز گفته بود که ایران غنیسازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد را به شدت افزایش داده است. ذخایر اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی در صورتی که یک مرحله فنی دیگر، یعنی غنیسازی ۹۰ درصدی روی آنها انجام شود، در ساخت سلاح هستهای کاربرد خواهد داشت.