پس از انتشار گزارشهایی مبنی بر تلاش جمهوری اسلامی ایران برای انتقال چند میلیون دلار نقد از طریق فرودگاه رفیق حریری بیروت به حزبالله، مقامهای امنیتی لبنان یک هواپیمای مسافربری ایرانی را به صورت کامل بازرسی کردند.
خبرنگار الحدث روز جمعه سوم ژانویه گزارش داد که یک کارمند سفارت جمهوری اسلامی ایران در بیروت مانع از بازرسی کیف دیپلماتیکی شد که به همراه داشت. همچنین اعلام شد که مقامهای امنیتی فرودگاه وسایل تمامی مسافران و خود هواپیما را کاملا بازرسی کردند.
این دومین بار در یک هفته گذشته است که نیروهای امنیتی دولت لبنان هواپیماهای ایران و مسافران آنها را چنین دقیق و موشکافانه بازرسی میکنند.
منابع امنیتی لبنان روز جمعه به رسانههای سعودی خبر دادند که در مورد هواپیمای شرکت ماهان که گمان میرفت حامل مبالغ چشمگیری دلار برای کمک به حزبالله باشد، تماسهایی با طرف ایرانی برقرار شده است. به گزارش الحدث، این منابع تایید کردند که به طرف ایرانی اطلاع داده شد که مقامهای فرودگاه در صورت مشاهده هر محموله مشکوک، آن را توقیف خواهند کرد.
در ادامه، وزارت خارجه لبنان اعلام کرد که درباره محتوای دو کیف دیپلماتیک کوچک که کارمند ایرانی سفارت در پرواز ماهان به همراه داشت، یک توضیح کتبی از سفارت جمهوری اسلامی ایران دریافت کرده است. طبق ادعای این سفارتخانه، این دو کیف حاوی اسناد، مدارک و مقداری پول نقد برای تامین هزینههای عملیاتی سفارت بوده که طبق کنوانسیون ۱۹۶۱ وین درباره جزئیات روابط دیپلماتیک، همراه داشتن آنها مجاز است.
بسیاری از سیاستمداران لبنانی مخالف حزبالله بارها این گروه را به کنترل زیرساختهای حیاتی این کشور، از جمله فرودگاهها و سایر گذرگاهها برای قاچاق سلاح و پول از ایران متهم کردهاند. منابع غربی هم روز پنجشنبه هفته جاری به العربیه اعلام کردند که جمهوری اسلامی قصد داشت از طریق پرواز ماهان میلیونها دلار به حزبالله منتقل کند.
از اکتبر ۲۰۲۴، ارتش لبنان به منظور جلوگیری از هرگونه تخلفی که ممکن است به اسرائیل برای حمله مجدد به لبنان بهانه دهد، مسئولیت نظارت بر پروازها و بازرسیهای داخل فرودگاه را بر عهده گرفت. در توافق آتشبسی هم که نوامبر ۲۰۲۴ میان اسرائیل و لبنان برقرار شد، تصریح شده که واردات تسلیحات تنها به عهده مقامهای لبنانی است و این مقامها وظیفه دارند بر گذرگاههای این کشور را کنترل کنند.
پس از ایجاد تنشهایی در فرودگاه بیروت به دلیل بازرسی مسافران شرکت هواپیمایی ماهان، خبرگزاری دانشجو در ایران از حضور مجتبی امانی، سفیر جمهوری اسلامی، در میان هواداران حزبالله که مقابل سفارت جمهوری اسلامی در بیروت تجمع کرده بودند، خبر داد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بنا بر اعلام شبکه خبری المنار، مسافران پروازی که روز پنجشنبه تهران را به مقصد بیروت ترک کرد، هنگام ورود به فرودگاه رفیق حریری، تحت بازرسی بدنی شدید و همچنین «بازرسی غیرمعمول چمدانها» قرار گرفتند. این شبکه اضافه کرد مقامهای امنیتی فرودگاه بیروت در تلاش برای بازرسی چمدانهای هیئت دیپلماتیک ایرانی بودند که با ممانعت دیپلماتها و بروز تنش همراه شد.
در همین حال شماری از رسانههای حکومتی در ایران به نقل از «یک منبع آگاه در سفارت جمهوری اسلامی در لبنان» مدعی شدند که این بازرسیهای دقیق «به دستور وزیر کشور لبنان و تحت فشار آمریکا و اسرائیل» انجام شد.
دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، پیش از این در روز ۳۰ مهرماه گفته بود که نیروی هوایی اسرائیل «یک مجموعه حملات دقیق به پایگاههای مالی حزبالله» در لبنان انجام داد و یکی از اهداف اصلی آنان حمله به «یک انبار زیرزمینی حاوی میلیونها دلار پول نقد و طلاهای دریافتی از جمهوری اسلامی» بود که برای «تامین مالی حملات حزبالله به اسرائیل» استفاده میشد.
جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر پیوسته به گروههای شبهنظامی وابسته به خود در کشورهای دیگر کمکهای مالی هنگفت و چشمگیری رسانده است. به طوری که حسن نصرالله، دبیرکل سابق حزبالله، پیش از این مقابل دوربینهای تلویزیونی اذعان کرده بود ۱۰۰ درصد هزینههای این گروه شبهنظامی از طریق جمهوری اسلامی ایران تامین میشود. او صراحتا گفته بود: «تا زمانی که ایران پول دارد، ما هم پول داریم.»
نعیم قاسم، دبیرکل جدید حزبالله لبنان، نیز ماه گذشته گفت تهران تنها در یک مورد در حال پرداخت حدود ۱۲ تا ۱۴ هزار دلار به هر خانواده عضو حزبالله لبنان است تا منازلشان را که بر اثر حملات اسرائیل تخریب یا نابود شدند بازسازی کنند و سپس از تامین بودجه ۷۷ میلیون دلاری برای بازسازی این خانهها خبر داد.
با وجود این، حالا به نظر میرسد بر اثر افزایش سختگیری مقامهای اسرائیلی و آمریکایی، در کنار نابودی شمار زیادی از راههای انتقال پول در پی حملات هوایی اسرائیلیها و همچنین سقوط دولت بشار اسد در سوریه، سران نظام ایران برای انتقال دلارهای نقد به لبنان با دشواری و پیچیدگیهای بیسابقه مواجه شدهاند.