دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا عصر روز سهشنبه و در حالی که بنیامین نتانیاهو برای ملاقات با او در واشینگتن حضور داشت، فرمان اجرایی بازگشت «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی را امضا کرد.
این دستور در حالی صادر شد که در دو هفته پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری، مقامات تهران یکی پس از دیگری از علاقمندی به مذاکره با آمریکا صحبت کردند، دیگر از «وعده صادق ۳» سخنی به میان نیاوردند و حرفی از تغییر دکترین هستهای نزدند، تا جایی که دبیر شورای عالی امنیت ملی روز سهشنبه گفت: «با کفار هم میشود مذاکره کرد، اگر در جایی که لازم است کوتاه نیاییم، آسیب میبینیم.» ساعاتی قبل از آن هم معاون وزیر اطلاعات گفته بود، «میگویند یا عقبنشینی کنید، یا سقوط کنید یا نسخه اسد را برایتان میپیچیم.»
ترامپ این فرمان اجرایی را بسیار سختگیرانه توصیف کرد و گفت، «امیدوارم لازم نباشد خیلی از آن استفاده کنیم.» او همچنین هشدار داد که دستورالعملهایی را صادر کرده است که در صورتی که جمهوری اسلامی او را ترور کند، نابود شود.
مقامات جمهوری اسلامی که تا پیش از پیروزی ترامپ در انتخابات از انتقام سخت و مجازات عاملان ترور قاسم سلیمانی صحبت میکردند، پس از بازگشت ترامپ به کاخ سفید مدعی شدند که «نه طرحی برای ترور ترامپ داشتهاند، نه دارند و نه خواهند داشت.»
ترامپ در دو هفتهای که از بازگشت او به کاخ سفید میگذرد به ابراز تمایلهای مکرر مقامات در تهران برای دیپلماسی و مذاکره پاسخ نداده بود. در همین بین، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی ایران نیز در یک مصاحبه کوتاه با انبیسی گفته بود که ایران آماده مذاکره است. ترامپ هم روز سهشنبه گفت که آماده است با رئیسجمهوری اسلامی ایران درباره دست برداشتن از پروژه سلاح هستهای دیدار کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این فرمان اجرایی خزانهداریی آمریکا را ملزم میکند فشار اقتصادی حداکثری را از طریق طیفی از تحریمها با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران اجرایی کند.
دولت نخست ترامپ هم نیز با همین استراتژی توانسته بود صادرات نفت جمهوری اسلامی را به شدت کاهش دهد و از همین رو درآمد حکومت ایران نیز کاهش یافته بود. اما در دولت بایدن، تحریمهای نفتی باوجود اینکه برقرار بودند، بهطور کامل اجرا نشدند که نمونه آن افزایش صادرات نفت ایران به چین و افزایش درآمد حکومت ایران بود.
ترامپ هنگام امضا فرمان اجرایی درباره جمهوری اسلامی آن را تصمیمی سخت توصیف و ابراز امیدواری کرد که بشود توافقی انجام داد و همه بتوانند با هم بسازند.
رئیسجمهوری آمریکا در عین حال درباره فاصله جمهوری اسلامی تا ساخت سلاح هستهای گفت که «بسیار نزدیکند.»
این در حالی است که تاریخ انقضای قطعنامه ۲۲۳۱ که برجام ضمیمه آن است تا کمتر از هشت ماه دیگر از راه میرسد و به این ترتیب کشورهای اروپایی باقیمانده در برجام فرصت فعال کردن مکانیسم ماشه را از دست میدهند.
ترامپ درباره چراغ سبز به دولت نتانیاهو در خصوص حمله احتمالی به تاسیسات هستهای ایران نیز گفت، در این زمینه تصمیم گرفته خواهد شد. او پیشتر گفته بود این یک استراژی حساس است که نباید بهطور علنی درباره آن صحبت کرد.