ایران غرق در بحران؛ از کمبود گاز و برق و گرانی‌ها تا تعطیلی‌های گسترده و تشدید مهاجرت

به‌رغم بارش برف و باران در پایتخت همچنان آلودگی هوا در سطح هشدارآمیز نارنجی و قرمز قرار دارد و به همین دلیل تمامی مسابقات ورزشی روز یکشنبه در کل استان تهران لغو شده‌اند

دو روز پس از سخنان رهبر جمهوری اسلامی درباره ممنوعیت مذاکرات با دولت ترامپ، قیمت دلار در ایران به ۹۱ هزار تومان رسید و همزمان به دلیل کمبود برق و گاز، ادارات، کارخانه‌ها، مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل شدند.

روز یکشنبه ۲۱ بهمن بارش برف و باران در بسیاری از استان‌های ایران، ازجمله پایتخت موجب اختلال در رفت‌وآمد شهروندان شد و به‌رغم برودت شدید هوا، مدت زمان قطعی برق روزانه در ده‌ها شهر ایران افزایش یافت. همچنین در استان‌های تهران و کرج چندین خط مترو شهری توقف‌های طولانی و اختلال داشتند.

از سوی دیگر، به دلیل کمبود‌ چشم‌گیر در حوزه انرژی، اکثر استان‌ها از روز شنبه با قطعی مجدد مواجه شدند تا دولت بتواند افزایش مصرف به دلیل کاهش دمای هوا را جبران کند. احمد شیرانی، رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور فراجا، نیز امروز ۲۱ بهمن از انسداد بیش از ۲۰ محور اصلی رفت‌وآمد ایران خبر داد و تاکید کرد که محور چالوس و آزادراه تهران به شمال در هر دو مسیر رفت‌وبرگشت تا اطلاع بعدی مسدود است.

در همین حال خبرگزاری تسنیم در گزارشی، با اشاره به گسترش روزافزون مهاجرت شهروندان از ایران، نوشت دو هزار و ۷۰۰ استاد، که عضو هیئت‌علمی دانشگاه‌ها بوده‌اند، به دلیل ناامیدی از بهبود آینده کشور و بحران‌های معیشتی استعفا کرده و خود را بازخرید کرده‌اند تا مهاجرت کنند.

گرانی‌ها و تورم افسارگسیخته نیز درکنار ریزش پیوسته ارزش ریال موجب خشم بسیاری از گروه‌های کم‌درآمد شده و کار به جایی رسیده است که خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، از چندبرابر شدن قیمت انواع اقلام خوراکی ازجمله «سیب‌زمینی کیلویی ۷۵ هزار تومانی» به‌شدت انتقاد کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این بحران‌ها یکی پس از دیگری زندگی روزمره ده‌ها میلیون ایرانی را مختل کرده است، اما در سخنرانی‌های رهبر جمهوری اسلامی طی هفته‌های اخیر هیچ بازتابی نداشته و به نظر می‌رسد علی خامنه‌ای همچنان به گسترش اعتراض‌ها و مشکلات معیشتی یا کمبودهای بودجه‌ای و ناترازی‌ها بی‌توجه است و سیاست‌های جنگ‌طلبانه خود را ادامه می‌دهد.

در یک نمونه، سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، هشدار داده است که «طبق پیش‌بینی‌ها و در صورت تثبیت نشدن فشار گاز یا عدم اجرای عملیات فشارافزایی در میدان‌های گازی، از سال ۱۴۰۷ به بعد سالانه حدود ۲۵ میلیون مترمکعب گاز از ظرفیت سبد گازی کشور کاسته خواهد شد»، که این اتفاق می‌تواند به قطعی‌های گسترده در زنجیره تامین گاز خانگی شهروندان منجر شود.

به‌رغم بارش برف و باران در پایتخت نیز همچنان آلودگی هوا در سطح هشدارآمیز نارنجی و قرمز قرار دارد و به همین دلیل تمامی مسابقات ورزشی روز یکشنبه در کل استان تهران لغو شده‌اند. تجارت‌نیوز در گزارشی به نقل از سمیه رفیعی، نماینده تهران در مجلس، آورده است که در حال حاضر به دلیل تشدید کمبود گاز، تمامی نیروگاه‌های حرارتی ایران به مازوت‌سوزی روی آورده‌اند و این امر موجب بالا رفتن میزان آلایندگی در هوای کلان‌شهرها شده است.

اکنون در شرایطی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، بار دیگر و پس از سخنان روز جمعه خامنه‌ای، خواستار بازگشت ایران به میز مذاکره و از بین رفتن تحریم‌های اقتصادی این کشور شده است، بسیاری از مدیران ارشد جمهوری اسلامی، به پیروی از دستور علی خامنه‌ای، بر ممنوعیت هرگونه مذاکره با دولت ترامپ تاکید کرده‌اند.

مسعود پزشکیان رئیس‌جمهوری ایران هم روز گذشته با بی‌اهمیت جلوه دادن تحریم‌های اقتصادی غرب مدعی شد: «دشمنان فکر می‌کنند اگر ما را محاصره کنند از گرسنگی خواهیم مرد، اما باید به چشم‌انداز مورد نظر رهبری عمل کنیم و همه باید خون دل بخوریم و زحمت بکشیم.»

به باور بسیاری از تحلیل‌گران، این‌گونه سیاست‌‌ورزی‌ها و اصرار بر جنگ‌افروزی و مقابله با قدرت‌های جهانی در آینده‌ای نزدیک روزهای پراضطرابی را برای ایرانیان پدید می‌آورد، زیرا همزمان با گسترده‌تر شدن فقر، ترامپ نیز در سخنان تازه‌اش احتمال حمله نظامی گسترده به ایران در صورت عدم مذاکره و توافق جامع را بسیار جدی خواند.