احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، در نشستی که که شورای بانوان این جبهه به مناسبت هشتم مارس، روز جهانی زن، برگزار کردند، با یادآوری نقش برجسته زنان در مقاومت علیه استبداد و افراطیگری در افغانستان گفت زنان پیشگامان و طلایهداران مقاومت علیه طالباناند.
مسعود با تاکید بر ضرورت ایستادگی فراگیر علیه طالبان گفت نه گفتن به سلطه طالبان و فرامین و محدودیتهای وضعشده این گروه وظیفه انسانی همگان است. رهبر جبهه مقاومت ملی افزود: «باید به خاطر مادر، دختر، فرزند و آینده خود بایستیم و مبارزه کنیم. اگر کسی اقدامی نمیکند خیانت است.» وی با تاکید بر اهمیت تحصیل دختران گفت: «هر دختری که آرزوی مکتب رفتن را دارد و نمیتواند این کار را انجام دهد، خواهر من است و این مسئولیت ما است که علیه این وضعیت بایستیم.»
جریان کامل سخنرانی محترم احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی، در کنفرانس به مناسبت گرامیداشت از هشتم مارس (روز جهانی زن)!
— NRF News | خبرگزاری مقاومت (@NRFnews_af) March 7, 2025
این همایش که با ابتکار و تلاش شورای بانوان جبهه مقاومت ملی، امشب (جمعه، ۷ مارچ ۲۰۲۵) بهصورت آنلاین و با اشتراک دهها تن از فعالان حقوق زنان و حقوقبشر، شخصیت… pic.twitter.com/DxwzHE5apb
رهبر جبهه مقاومت ملی، زنان را «طلایه داران مبارزه» نامید و تصریح کرد: «بانوان در خط مقدم ظلم و آسیب قرار دارند. مبارزه و تلاش بانوان نه این بار، بلکه در طول چند دهه رشد افراطیت و زنستیزی برجسته بوده است.»
مسعود به تجربه شخصیاش در پنجشیر و پیشنهادهای طالبان برای پیوستن به این گروه اشاره کرد و گفت: «وقتی در پنجشیر بودیم طالبان گفتند بیایید و جزئی از ما شوید و اگر وزارت، ولایت و سفارت میخواهید، میدهیم، اما ما قوم و پنجشیر و هر مسئله شخصی را فدای ارزش کلان کشور خود کردیم.»
او تاکید کرد که جامعه افغانستان بدون برقراری عدالت و برابری به رفاه و خوشبختی نخواهد رسید: «باور ما همین است. تا زمانی که در کشور یک نظام حقوق مساوی برقرار نشود و زنان حقوق قانونی خود را دریافت نکنند، جامعه ما به خوشبختی و آسایش نمیرسد.»
تفکر طالبانی؛ مانع اصلی پیشرفت افغانستان
رهبر جبهه مقاومت ملی تاکید کرد که مشکل افغانستان تنها حضور فیزیکی طالبان نیست، بلکه ریشههای فکری این گروه نیز باید از بین برود. مسعود افزود: «تا زمانی که طالب فیزیکی در افغانستان و طالب فکری در ذهن هر شهروند افغان از بین نرود، مشکل افغانستان حل نمیشود.» مسعود با اشاره به فرامین صادرشده طالبان علیه زنان اضافه کرد: «تا زمانی که این تفکر که زن مانند یک وسیله در اختیار یک فرد باشد و کسی خود را صاحب او بداند تغییر نکند، ما به سعادت نخواهیم رسید.»
مسعود با رد ادعاهای طالبان درباره منع تحصیل زنان از منظر دینی گفت: «در هیچ جای دنیا زن و دختر از حق تحصیل محروم نشدهاند به جز افغانستان. افغانستان از دیرباز به اسلام باور داشته، اما تفکر بیگانه و غلطی که آمده باید تغییر کند.» با این حال، رهبر جبهه مقاومت ملی، اعتراضها و ایستادگی زنان افغانستان را علیه طالبان، الهامبخش مقاومت مسلحانه خواند و گفت ترس طالبان از زنان بزرگتر از هراسشان از جبهه مقاومت ملی است. مسعود گفت: «طالبان به اندازهای که از زنان میترسد، از جبهه مقاومت ملی نمیترسد.»
طالبان از زمان بازگشت به قدرت در اوت ۲۰۲۱، بیش از ۷۰ فرمان محدودکننده در زمینههای مختلف صادر کرده است که بیشتر این فرامین حقوق اساسی زنان و دختران را هدف گرفتهاند. در نتیجه این فرامین، زنان و دختران ضمن محروم شدن از حق آموزش و اشتغال، حق سفر به تنهایی، گشتوگذار در شهر و بازار و کار در نهادهای خصوصی را نیز از دست دادهاند.
با این حال، سیفالاسلام خیبر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر رژیم طالبان، روز شنبه، هشتم مارس، در پیامی ادعا کرد: «زنان افغان از تمامی حقوق خود برخوردار هستند و با عزت و وقار زندگی میکنند.»
وزارت امر بالمعروف، نهی عن المنکر و سمع شکایات بر اساس فرمان ششمادهای رهبری امارت اسلامی، عالیقدر امیرالمومنین حفظهالله، مهریه، میراث، رضایت در نکاح و سایر حقوق شرعی زنان را تضمین میکند.
— سیف الاسلام خیبر-Saif ul islam khyber (@SyfRsmy45330) March 8, 2025
مسئولین، بزرگان قومی و علمای دینی را مکلف میسازد تا حقوق شرعی زنان را تامین کنند. pic.twitter.com/Zo2bqH54oD
وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، که اجراکننده فرامین ملا هبتالله آخندزاده رهبر این گروه است، در اوت ۲۰۲۴ با تصویب قانونی، محدودیتهای بیشتری را علیه زنان و دختران وضع کرد. به تصویب ر سیدن این قانون که از آن با عنوان «قانون امر به معروف» یاد میشود، حتی شنیده شدن صدای زنان را منع کرده است و صورت و بدن زنان را « عورت» دانسته و تاکید کرده است که تمامی بدن زن باید پوشیده باشد.
هرچند فرامین طالبان علیه زنان باعث اعتراضهای گسترده در داخل و خارج از افغانستان شد و سازمان ملل متحد خواستار لغو این فرامین شد، اما طالبان با تاکید بر اجرایی ساختن فرامین محدودیتهای بیشتری علیه زنان و دختران وضع کرد.