پوتین بشار اسد را به حاکمان جدید سوریه تحویل می‌دهد؟

«در لحظات آخر با پهپاد به این پایگاه نظامی حمله شد و ما به کمک هواپیمای نظامی روسی از کشور گریختیم»

حافظ اسد، پسر بشار اسد، رئیس‌جمهوری فراری سوریه، ویدیویی جدید از خود منتشر کرده است که نشان می‌دهد او و اعضای خانواده‌اش همچنان در مسکو زندگی می‌کنند.

پس از سقوط دولت بشار اسد و به قدرت رسیدن احمد الشرع که با فرار بشار اسد به روسیه همراه شد، بسیاری از سوری‌ها در ماه‌های اخیر خواستار استرداد اسد و اعضای خانواده‌اش به دمشق برای محاکمه و مجازات شده‌اند.

حالا حافظ اسد که نام پدربزرگش را یدک می‌کشد، در این ویدیو که اولین تصویر از اعضای خانواده بشار اسد پس از فرار از سوریه است، در یکی از خیابان‌های مرکزی مسکو دیده می‌شود. فرزند بشار اسد در این ویدیو اعلام کرد که تنها یک حساب کاربری در شبکه‌های اجتماعی ایکس و تلگرام دارد.

شبکه اسکای‌نیوز عربی با بررسی این ویدیو توضیح داده که فرزند ۲۴ ساله بشار اسد این ویدیو را در خیابان لوکس بولشایا اوردینکا در نزدیکی کاخ کرملین در مرکز مسکو ضبط کرده است.

در همین حال الجزیره خبر داده که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، در گفتگوی تلفنی با احمد الشرع، رهبر جدید سوریه، وزیر خارجه او را به مسکو دعوت کرده است؛ دعوتی که با توجه حضور بشار اسد و خانواده‌اش در مسکو، می‌تواند گمانه‌زنی‌ها را درباره احتمال تحویل بشار اسد به احمد الشرع تقویت کند.

روسیه به دنبال حفظ دو پایگاه نظامی خود در سوریه است که پس از سرنگونی اسد، موقعیت آسیب‌پذیری پیدا کرده‌اند و این مسئله شکست بزرگی برای سیاست خارجی مسکو محسوب می‌شود. در نتیجه به نظر می‌رسد در معاملات آتی میان احمد الشرع و پوتین، استرداد «قصاب دمشق» نیز می‌تواند یکی از گزینه‌ها باشد.

در بیانیه کرملین آمده است: «ولادیمیر پوتین برای احمد الشرع در تحقق وظایف پیش روی خود برای رهبری جدید سوریه و خدمت به مردم این کشور آرزوی موفقیت کرد.» وزارت خارجه روسیه همچنین تاکید کرد که مسکو به مواضع اصولی‌اش در حمایت از وحدت، حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه پایبند است.

روسیه که سال ۲۰۱۵ با حملات هوایی گسترده به مناطق تحت کنترل مخالفان دولت سوریه، از بقای اسد در قدرت حمایت کرد، سال ۲۰۲۴ پس از پیشروی سریع مخالفان به دمشق در دسامبر، به اسد پناهندگی اعطا کرد.

پسر رئیس‌جمهوری برکنارشده سوریه سه روز قبل هم درباره روزهای پایانی حضور خانواده‌اش در دمشق تا پیش از تسلط معترضان، ویدیویی در تلگرام منتشر کرده بود، اما  پس از انتشار این ویدیو، تلگرام به دلیل تصمیم وزارت خزانه‌داری آمریکا برای قرار دادن نام بشار اسد و اعضای خانواده‌اش در فهرست چهره‌های حامی تروریسم، کانال حافظ اسد را بست.

او در آن ویدیو مدعی شد که به همراه اعضای خانواده‌اش، حتی پس از آغاز حمله شورشیان در اواخر ماه نوامبر، هم قصد نداشتند کشورشان را ترک کنند. به گفته حافظ اسد، تا روز ۷ دسامبر در دمشق «هیچ چیز غیرعادی نبود»، تا اینکه خبر عقب‌نشینی ارتش سوریه از حمص منتشر شد. اتفاقی که او آن را «غافلگیرکننده» توصیف و ادعا کرد تصمیم به ترک دمشق هم زمانی گرفته شد که یک مقام روسی پس از نیمه‌شب به دیدار خانواده اسد آمد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او افزود: «تا زمانی که یک مقام روسی نیمه‌شب یا همان صبح یکشنبه ۸ دسامبر به خانه ما در محله المالکی آمد و از رئیس‌جمهوری خواست به‌دلیل وخامت وضعیت در دمشق چند روزی به لاذقیه برود، هیچ نشانه‌ای برای خروج ما وجود نداشت.»

بر اساس این توضیح، خانواده اسد حدود ساعت ۳ بامداد روز ۸ دسامبر به فرودگاه دمشق رسیدند و در آنجا با ماهر اسد، برادر بشار اسد، دیدار کردند و سپس با یک هواپیمای نظامی روسیه به پایگاه هوایی حمیمیم در استان لاذقیه منتقل شدند. این خانواده قصد داشت به یک ملک ریاست‌جمهوری در منطقه برج اسلام در حدود ۴۰ کیلومتری شمال آن پایگاه بروند، اما به گفته حافظ اسد، این نقشه شکست خورد.

او توضیح داد: «تمامی تلاش‌ها برای ارتباط گرفتن با کارکنان آنجا بی‌نتیجه ماند، زیرا همه تلفن‌هایی که با آن‌ها تماس گرفته می‌شد، خاموش بودند. در همین حین، درباره عقب‌نشینی نیروها از جبهه جنگ با تروریست‌ها و سقوط آخرین مواضع نظامی، اطلاعاتی به دست آمد.»

فرزند بشار اسد گفت پایگاه هوایی حمیمیم هدف «حملات پهپادی» هم قرار گرفت و پیشروی شورشیان باعث شد خروج زمینی آنان غیرممکن شود. این وضعیت روسیه را وادار کرد برای خروج خانواده اسد از سوریه پروازی فراهم کند: «مسکو از فرماندهی پایگاه حمیمیم خواست تا امنیت انتقال ما به مسکو را تامین کند.» او تایید کرد که خانواده‌اش عصر روز ۸ دسامبر با یک هواپیمای نظامی روسی وارد مسکو شدند.

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده در سال ۲۰۲۰ حافظ اسد را که در آن زمان ۱۸ سال سن داشت، تحریم کرد و نوشت که خانواده اسد از بستگانشان به‌عنوان واسطه‌هایی برای فعالیت‌های تجاری‌ استفاده می‌کنند. حافظ اسد در مصاحبه‌ای با رسانه برزیلی اوگلوبو در سال ۲۰۱۷ هم از پدرش دفاع کرده و گفته بود: «می‌دانم که پدرم چه نوع شخصیتی دارد. به‌عنوان رئیس‌جمهوری، مردم چیزهای زیادی می‌گویند و بسیاری کورند. اما ملت و دولت در برابر مهاجمانی که بخشی از کشور را اشغال کرده‌اند، متحدند.»

بیشتر از جهان