ساعاتی پس از آنکه علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی عید فطر گفت، فکر نمیکند حملهای در کار باشد، دونالد ترامپ تاکید کرد که اقدامات علیه جمهوری اسلامی و حوثیها تازه شروع شده و «درد واقعی در راه است.»
رهبر جمهوری اسلامی پیشتر در تکرار مواضع خود علیه مذاکره مستقیم با دولت ترامپ با قاطعیت میگفت که «جنگ نخواهد شد، مذاکره هم نمیکنیم» اما اکنون بهنظر میرسد که او دیگر اطمینان ندارد که حمله اتفاق نخواهد افتاد.
دولت ترامپ در هفتههای اخیر حضور نظامی آمریکا را در منطقه گسترش داده و بمبافکنهای بی-۲ که به دلیل قابلیت رادارگریزی به «روح» مشهورند را در اقیانوس هند و حدود پنج هزار کیلومتری ایران منتقل کرده است.
رئیسجمهوری آمریکا روز یکشنبه در صریحترین هشدار به جمهوری اسلامی گفت که «اگر توافق نشود، بمبارانتان میکنیم.» کاخ سفید نیز در واکنش به تهدید تهران مبنی بر حمله به پایگاه دیهگو گارسیا، محل استقرار این بمبافکنها تاکید کرده است که «ترامپ، تهدیدهای نظامی جمهوری اسلامی را تحمل نخواهد کرد.»
مقامات تهران در این بین از ترامپ به سازمان ملل و سفارت سوئیس شکایت کردهاند و علی لاریجانی هم گفته است «اگر حمله کنند، بمب هستهای میسازیم.» اظهاراتی متناقض با گفتههای چند هفته اخیر مقامات تهران که در مواجهه با فشارهای آمریکا به فتوای خامنهای استناد میکردند و میگفتند به سمت سلاح هستهای نمیرویم.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رئیسجمهوری آمریکا در نامهای که حدود یک ماه پیش برای خامنهای ارسال کرد، دو گزینه توافق با شرایط مورد نظر ترامپ یا مواجهه با عواقب توافق نکردن را پیش روی رهبر جمهوری اسلامی گذاشت.
تهران حدود سه هفته بعد به این نامه که از طریق کانال امارات متحده عربی ارسال شده بود از مسیر عمان پاسخ داد. هرچند جزئیاتی از این پاسخ منتشر نشده است اما باتوجه به اظهارات مقامات تهران بهنظر میرسد که جمهوری اسلامی همچنان میخواهد زمان بخرد و از مذاکره مستقیم با دولت ترامپ که خامنهای پیشتر آن را «سم مضاعف» خوانده بود، اجتناب کند.
خامنهای روز دوشنبه هم تاکید کرد، مواضعش در دشمنی با آمریکا همانی است که بود و اگر «شرارتی» انجام شود، جمهوری اسلامی به آن پاسخ میدهد.
پس از این اظهارات خامنهای، فرماندهان سپاه هم تهدیدهایی را درباره هدف گرفتن مواضع آمریکا مطرح کردند.
این در حالی است که به گزارش اکسیوس، ترامپ در نامه به خامنهای به او دو ماه برای تصمیمگیری مهلت داده است و چناچه در این مدت پیشرفتی به سمت توافق مورد نظر ترامپ ایجاد نشود، احتمال حمله به تاسیسات هستهای ایران وجود دارد.
این ضربالاجل تقریبا همزمان با بازهای است که آخرین فرصتهای بریتانیا، فرانسه و آلمان برای فعال کردن مکانیسم ماشه به پایان میرسد.
مکانیسم ماشه که در چارچوب برجام قرار دارد، تحریمهای بینالمللی را بهطور خودکار علیه جمهوری اسلامی بازمیگرداند و در آبانماه به همراه قطعنامه ۲۲۳۱ که برجام ضمیمه آن است، منقضی میشود.
پافشاری رهبر جمهوری اسلامی بر مواضع خود نشان میدهد که او باتوجه به اینکه آمریکا خواستار برچیده شدن تاسیسات هستهای ایران در توافق مورد نظر ترامپ است، احتمالا حاضر به ارایه این امتیاز نیست و خود را برای حمله اسرائیل یا آمریکا و اسرائیل به این تاسیسات آماده میکند. حملههای متقابل جمهوری اسلامی و اسرائیل در سال گذشته و مشخص شدن توانمندیهای دو طرف و پیامدهای درگیری نظامی مستقیم نیز بر تصمیمگیری خامنهای بیتاثیر نخواهد بود.