بازتاب تهدید کیهان به ترور ترامپ؛ «با جمهوری اسلامی مذاکره نکنید»

کارشناسان به فاکس‌نیوز گفتند با چنین تهدیدی، رئیس‌جمهوری آمریکا می‌تواند از جمهوری اسلامی به شورای امنیت سازمان ملل متحد شکایت کند

پس از آنکه روزنامه حکومتی کیهان روز شانزدهم فروردین با انتشار مطلبی در ستون «گفت‌وشنود» دونالد ترامپ را به ترور تهدید کرد، این موضوع در رسانه‌های آمریکایی بازتاب یافت و آن‌ها به آن واکنش نشان دادند.

در بخشی از مطلب روز جمعه روزنامه کیهان، که برمبنای یک گفت‌وگوی خیالی است، آمده بود: «گفت: این دونالد ترامپ چه خبرشه؟ مگه چیکاره‌ست که هر روز چندتا از کشورها را تهدید می‌کنه؟! تهدید به حمله نظامی، تهدید به تحریم، تهدید به افزایش تعرفه‌ها و‌... حتی علیه کشورهای هم‌پیمان آمریکا‌، مثل کانادا و کشورهای اروپایی و ژاپن و‌... هم شمشیر کشیده! گفتم: غلط زیادی کرده! همین روزهاست که به انتقام خون شهید سلیمانی چندتا گلوله توی کله پوکش شلیک بشه و «ریق لعنت» رو سر بکشه!»

مدیریت روزنامه کیهان در اختیار علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی است و مدیرمسئول آن را هم خود او منصوب می‌کند. چنین مطلب تهدیدآمیزی تنها چند روز پس از آن منتشر می‌شود که رئیس‌جمهوری آمریکا گفته بود اگر جمهوری اسلامی برای توافق هسته‌ای گام برندارد بمباران خواهد شد. ترامپ همچنین گفته است که آمریکا و مقام‌های جمهوری اسلامی در حال «گفت‌وگو» هستند. مقام‌های جمهوری اسلامی هم از آمادگی برای «مذاکره غیرمستقیم» خبر داده‌اند.

فاکس نیوز ازجمله رسانه‌های آمریکایی بود که به مطلب تهدیدآمیز کیهان واکنش نشان داد. جیسون برادسکی، مدیر سازمان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» به این رسانه آمریکایی گفت: «روزنامه کیهان در طول سال‌های گذشته بارها دونالد ترامپ را تهدید به ترور کرده است. در حالی که حسین شریعتمداری، سردبیر کیهان، نماینده رهبر جمهوری اسلامی است، این گونه تهدیدها درخواست مقام‌های ایرانی برای «احترام متقابل» در مذاکرات آتی با ایالات متحده را پوچ و بی‌معنا می‌کند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

برادسکی ادامه داد: «دولت ترامپ باید به‌وضوح اعلام کند که تا وقتی جمهوری اسلامی همچنان از ابزار تهدید و توطئه برای کشتن شهروندان آمریکایی استفاده می‌کند، هیچ مذاکره‌ای امکان‌پذیر نیست.»

او تاکید کرد: «توقف این تهدیدها و توطئه‌های ترور باید پیش‌نیاز هر مذاکره باشد. همچنین ایالات متحده باید حسین شریعتمداری و روزنامه کیهان را تحریم کند، همان‌طور که کانادا پیش‌تر چنین کرده است.»

بن سبطی، پژوهشگر موسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل، کارشناس دیگری بود که در گفتگو با فاکس‌نیوز تاکید کرد جمهوری اسلامی «می‌خواهد جهان را علیه ترامپ متحد کند و می‌خواهد کسی به ترامپ شلیک کند».

او همچنین با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی می‌خواهد از وضع تعرفه‌های آمریکا علیه ترامپ بهره ببرد، افزود: «هدف تهران اقدامی مشابه فضاسازی برای ترور سلمان رشدی است. اکنون نیز خامنه‌ای می‌خواهد جهان را علیه ترامپ عصبانی کند و از هر اقدامی در این زمینه استفاده می‌کند.»

این کارشناس تاکید کرد: «تهدید روزنامه کیهان فرصت بسیار مناسبی برای دولت ترامپ است که از رژیم جمهوری اسلامی به دلیل تهدید رئیس‌جمهوری آمریکا به شورای امنیت سازمان ملل متحد شکایت کند.»

مطلب کیهان با انتقادهایی در داخل ایران هم مواجه شده است. حشمت‌الله فلاحت پیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در واکنش به اظهارات روزنامه کیهان درباره ترور ترامپ، نوشت: «ایرانیان از طالبان جنگ و ترور متنفرند. اگر عرضه‌ جنگ داشتید به لبنان می‌رفتید، اگر طرح ترور دارید، غلط‌های خود را به نام ایران مطرح نکنید. ملت تاوان بلوف‌های جنگ و ترور افراطیون را می‌دهد. دولت باید از این جریان ویرانگر اعلام برائت کند.»

به‌رغم انتقادهای انجام‌شده از روزنامه کیهان، این رسانه بار دیگر در همان ستون «گفت‌وشنود» این تهدید را تکرار کرد و با بیانی توهین‌آمیز از مخالفان و منتقدانش نام برد.

کیهان نوشت: «گفت: در ستون گفت‌وشنود دیروز کیهان آمده بود «‌همین روزهاست که به انتقام خون شهید سلیمانی چندتا گلوله توی کله پوک ترامپ شلیک بشه و «ریق لعنت» رو سر بکشه‌!» گفتم: به‌به، چه اتفاق خوبی. دل همه مردم حق‌طلب و تمامی دوستداران شهدا و مردم مظلوم غزه و نیروهای مقاومت شاد خواهد شد. گفت: ولی هنوز شلیک‌نشده چندتا از پادوهای داخلی و کاسه‌لیس آمریکا بد‌جوری کُپ کرده‌اند و مدیرمسئول کیهان را به باد فحش و ناسزا گرفته‌اند! یکی نوشته فلانی غلط می‌کند! آن دیگری نوشته فلانی‌...!  گفتم: چون کله خودشان هم مثل کله ترامپ پوک است، ترسیده‌اند!»

در ماه نوامبر، فاکس‌نیوز گزارش داده بود که وزارت دادگستری آمریکا توطئه جمهوری اسلامی ایران برای کشتن ترامپ را در هفته‌های منتهی به انتخابات ایالات متحده خنثی کرده است.

براساس پرونده‌ای که در دادگاه فدرال نیویورک ارائه شد، یک مقام ناشناس در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فرهاد شاکری با اصالت ایرانی، در ماه سپتامبر خواسته بود که «بر رصد، و در نهایت، ترور دونالد ترامپ تمرکز کند».

طبق شکایت ارائه‌شده، اطلاعات مربوط به طرح ترور ترامپ را شاکری، که به همکاری با دولت ایران متهم شده، فاش کرده است. شاکری پیش‌تر به‌ جرم سرقت در آمریکا زندانی شده بود و به گفته مقام‌های آمریکایی، شبکه‌ای از افراد خلافکار را در اختیار داشت که تهران آن‌ها را برای رصد، ترورهای سفارشی و اقدام‌های خرابکارانه به کار می‌گرفت.

شاکری یک تبعه افغان ساکن ایران است و به اف‌بی‌آی گفته است که یکی از افراد مرتبط با سپاه پاسداران سپتامبر گذشته به او دستور داده بود که سایر فعالیت‌هایش را کنار بگذارد و ظرف هفت روز برنامه‌ای برای رصد و در نهایت ترور ترامپ تدوین کند. این اطلاعات در شکایت کیفری آمده که در دادگاه فدرال منهتن ثبت شده است.

دونالد ترامپ پس از پیروزی در انتخابات، در ماه فوریه گفت به مشاورانش دستور داده است در صورتی که جمهوری اسلامی ایران اقدام به ترور او کند آن را نابود کنند.

او هنگام امضای فرمان اجرایی اعمال فشار حداکثری بر تهران به خبرنگاران گفت: «اگر این کار را بکنند، نابود خواهند شد. من دستورالعمل‌هایی گذاشته‌ام تا اگر دست به چنین اقدامی بزنند نابود شوند، دیگر چیزی از آن‌ها باقی نخواهد ماند.»

تهدید جمهوری اسلامی علیه جان ترامپ باعث شد که در روزهای منتهی به گردهمایی انتخاباتی ماه ژوئیه در پنسیلوانیا تدابیر امنیتی ویژه اتخاذ شود، محلی که ترامپ هدف سوءقصد قرار گرفت و از ناحیه گوش زخمی شد. با این حال، به گفته مقام‌های آمریکایی، آن زمان اعتقاد بر این نبود که جمهوری اسلامی با این سوءقصد ارتباطی داشته باشد.

ترامپ از ابتدای دور دوم ریاست‌جمهوری‌اش تاکید کرده است که مذاکره و توافق با جمهوری اسلامی را ترجیح می‌دهد، اما هشدار داده است که با محقق نشدن این خواسته، گزینه‌های دیگر ازجمله حمله نظامی و تشدید تحریم‌ها را به‌کار خواهد گرفت.

 در حالی که رئيس‌جمهوری آمریکا درباره مذاکره با جمهوری اسلامی گفته است: «فکر می‌کنم جمهوری اسلامی ایران خواستار مذاکره مستقیم باشد»، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، شامگاه شنبه ۱۶ فروردین، با اشاره به «حفظ فرصت دیپلماسی»، اعلام کرد که مذاکره مستقیم با آمریکا بی‌معنا است.

عراقچی همچنین با اشاره ضمنی به تهدید بمباران تاسیسات هسته‌ای ایران از سوی دونالد ترامپ افزود: «مذاکره مستقیم با طرفی که مدام تهدید به توسل به زور برخلاف منشور ملل متحد می‌کند و مواضع متناقضی توسط مقام‌های مختلف آن بیان می‌شود، بی‌معنا خواهد بود، اما ما همچنان به دیپلماسی پایبند بوده و حاضریم مسیر مذاکره غیرمستقیم را بیازماییم.»