تمی بروس، سخنگوی وزات خارجه ایالات متحده، در کنفرانس خبری دوشنبهشب خواستههای آمریکا را برای هر گونه توافق با جمهوری اسلامی اعلام کرد.
او ضمن تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی نباید به یک کشور هستهای تبدیل شود، افزود: «جمهوری اسلامی باید از تشدید برنامه هستهای، توسعه برنامه موشکی، حمایت از شبکهها و نیروهای نیابتی با فعالیتهای تهاجمی منطقهای، سرکوب آزادیهای مردم ایران و فعالیتهای بیثباتکننده سپاه پاسداران دست بردارد.»
بروس با اشاره به کارزار حداکثری دونالد ترامپ علیه جمهوری اسلامی گفت: «همانطور که رئیسجمهوری آمریکا گفته، جمهوری اسلامی هرگز نباید به سلاح هستهای دست یابد. او بهصراحت اعلام کرده است که ایالات متحده نمیتواند اجازه دهد چنین چیزی اتفاق بیفتد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اشاره به سخنان شامگاه یکشنبه ترامپ مبنی بر اینکه اگر جمهوری اسلامی توافق نکند، بمباران خواهد شد، گفت: «همانطور که میدانیم، رئیسجمهوری آمریکا برای مذاکره درباره توافق با جمهوری اسلامی اعلام آمادگی کرده است اما اگر رژیم ایران خواهان توافق نباشد، رئیسجمهوری بهروشنی گفت که گزینههای دیگری را دنبال خواهد کرد که برای جمهوری اسلامی بسیار بد خواهد بود.»
تمی بروس شامگاه یکشنبه چهارم فروردین هم در گفتگویی تلویزیونی با شبکه فاکسنیوز تاکید کرد که دولت ترامپ پیام روشنی به تهران فرستاده است: «یا پای میز مذاکره بیایید، یا با گزینه نظامی روبرو شوید.»
بروس در آن زمان با اشاره به تحریم شرکتهای چینی به دلیل خرید نفت ایران گفت که آمریکا به دنبال تغییر توان فروش نفت جمهوری اسلامی در سطح جهانی است و این بار اجرای تحریمها را جدیتر از گذشته پیگیر میشود.
او که در نشستهای خبری پیشین وزارت خارجه آمریکا جمهوری اسلامی را به دلیل حمایت از گروههای تروریستی، به تهدید صلح و امنیت بینالمللی متهم کرده بود، با اشاره به سیاست مماشات دولت بایدن گفت که حکومت ایران باید بداند دنیایی که میشناخت، به پایان رسیده است.
در روزهای گذشته، جدال کلامی مقامهای جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا شدت گرفته است. ساعاتی پس از آنکه علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانی عید فطر گفت که فکر نمیکند حملهای در کار باشد، دونالد ترامپ تاکید کرد که اقدامها علیه جمهوری اسلامی و حوثیها تازه شروع شده و «درد واقعی در راه است».
رهبر جمهوری اسلامی پیشتر با تکرار مواضعش علیه مذاکره مستقیم با دولت ترامپ با قاطعیت میگفت که «جنگ نخواهد شد، مذاکره هم نمیکنیم» اما اکنون به نظر میرسد او اطمینان ندارد که حملهای اتفاق نخواهد افتاد.
دولت ترامپ در هفتههای اخیر حضور نظامی آمریکا را در منطقه گسترش داد و بمبافکنهای بیــ۲ را که به دلیل قابلیت رادارگریزی به «روح» مشهورند، به اقیانوس هند و حدود پنج هزار کیلومتری ایران منتقل کرده است.
رئیسجمهوری آمریکا روز یکشنبه در صریحترین هشدار به جمهوری اسلامی گفت که «اگر توافق نشود، بمبارانتان میکنیم». کاخ سفید نیز در واکنش به تهدید تهران مبنی بر حمله به پایگاه دیهگو گارسیا، محل استقرار این بمبافکنها، تاکید کرد که «ترامپ تهدیدهای نظامی جمهوری اسلامی را تحمل نخواهد کرد».
هشدارهای دونالد ترامپ به جمهوری اسلامی برای رسیدن به توافق هستهای یا تحمل عواقبی که در انتظارش خواهد بود، همزمان با آن است که ایران در حال غنیسازی اورانیوم تا سطح ۶۰ درصد است که با سطح ۹۰ درصدی موردنیاز برای تولید سلاح فاصله اندکی دارد. کارشناسان میگویند در صورت برداشتن گامهای نهایی، تهران میتواند ظرف چند هفته به سلاح هستهای دست یابد. فاکسنیوز دیجیتال اواخر مارس گزارش داد که رژیم ایران بهاندازه کافی اورانیوم غنیشده برای ساخت شش سلاح هستهای در اختیار دارد.
فاکسنیوز همچنین نوشت که بازگشت آشکار رژیم ایران به شیوه معمول در مذاکرات غیرشفاف و غیرمستقیم با آمریکا این پرسش را مطرح میکند که آیا ترامپ برای از بین بردن برنامه گسترده تسلیحات هستهای ایران مجوز حملات نظامی را صادر خواهد کرد یا خیر. بر اساس این گزارش، ترامپ ممکن است به اسرائیل برای نابود کردن زیرساختهای «تسلیحات هستهای» ایران کمک کند.
به گفته کارشناسان غربی، مذاکرات غیرمستقیم میان آمریکا و حکومتی که دموکراتها و جمهوریخواهان آن را بزرگترین حامی تروریسم دولتی جهان میدانند، جمهوری اسلامی را از تلاش برای دستیابی به تسلیحات هستهای منصرف نکرد و لازم است دولت ترامپ در این زمینه اقدامهای جدیتری از جمله فشار حداکثری انجام دهد.
همزمان با افزایش نگرانی جامعه جهانی درباره هستهای شدن جمهوری اسلامی و ساعاتی پس از اینکه علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانی عید فطر گفت که مواضعش در دشمنی با آمریکا مانند گذشته است، علی لاریجانی، مشاور ارشد او از حرکت به سمت ساخت سلاح هستهای صحبت کرد.
لاریجانی در گفتگوی خبری ویژه صداوسیما گفت: «ما گفتهایم، فتوا هم هست. زیرنظر آژانس کار میکنیم و به سمت سلاح نمیرویم، اما اگر شما در مسئله هستهای کار اشتباهی بکنید، ایران را مجبور میکنید.»
اشاره لاریجانی به فتوای علی خامنهای در سال ۱۳۸۹ است که در آن «کاربرد سلاح هستهای را حرام اعلام کرد» اما اخیرا نه فقط لاریجانی بلکه دیگر مشاوران ارشد خامنهای از جمله کمال خرازی نیز به تغییر دکترین هستهای ایران، در صورت افزایش فشارها، اشاره کردهاند.