در شرایطی که آمریکا شش فروند بمبافکن رادارگریز بیـ۲ را به پایگاه نظامی دیهگو گارسیا در اقیانوس هند منتقل کرده و دومین ناو هواپیمابر آمریکا در راه خاورمیانه است، بیم آن میرود که آمریکا در حال آمادهسازی برای حمله به ایران باشد.
بمبافکنهای رادارگریز بی-۲ قادر به حمل بمبهای سنگرشکنیاند که برای نابودی تاسیسات هستهای زیرزمینی ایران ضروریاند. تصاویر ماهوارهای هفته گذشته ناوگانی متشکل از شش هواپیمای سوخترسان را نیز نشان داد. این سوخترسانها به بمبافکنهای بی-۲ امکان میدهند که تا ایران پرواز کنند و به پایگاه دیهگو گارسیا بازگردند، مسافتی که بیش از ۸۰۰۰ کیلومتر است.
جان دابسون، دیپلمات سابق و مشاور جان میجر، نخستوزیر پیشین بریتانیا، در مقالهای در ساندی گاردین مینویسد تمام این نشانهها حاکی از آن است که ترامپ مصمم است جمهوری اسلامی را به ترک جاهطلبیهای هستهایاش وادار کندــ و در صورت لزوم، حتی به زور متوسل شود.
ترامپ در ماه مارس نامهای به رهبر جمهوری اسلامی ارسال کرد و چنانکه در مصاحبه با فاکس نیوز اشاره کرد، در این نامه به خامنهای اعلام کرده بود «امیدوارم مذاکره کنید، چون اگر مجبور شویم دست به اقدام نظامی بزنیم، فاجعهبار خواهد بود».
این تهدید کلاسیک پیش از مذاکره با واکنش مورد انتظار از جانب رهبر جمهوری اسلامی مواجه شد که گفت ایران علاقهای به مذاکره با «دولت زورگو» ندارد و نامه را تلاشی برای «فریب افکار عمومی جهان» توصیف کرد. خامنهای همچنین افزود که تهدید آمریکا «غیرمنطقی» است و هشدار داد که «ایران قادر به پاسخ متقابل است».
با این حال، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی ایران گفت اگرچه ایران احتمال مذاکره مستقیم با آمریکا را رد میکند، مسیر گفتوگوهای غیرمستقیم همچنان باز است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اما ترامپ همچنان بر موضع «فشار حداکثری» باقی مانده است و در مصاحبهای با شبکه انبیسی هشدار داد که ممکن است به ایران حمله شود و «اگر توافقی صورت نگیرد، بمباران خواهد شد».
خطر درگیری مستقیم در ماه گذشته بهسرعت افزایش یافته است. در همین حال، حملات نظامی آمریکا به حوثیهای یمن شدت گرفته است.
دابسون در ادامه مینویسد ممکن است ترامپ نگران گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی باشد که نشان میدهد جمهوری اسلامی تولید اورانیوم غنیشده با خلوص بالا را به میزان قابلتوجهی افزایش داده، ذخایر مواد نزدیک به سطح تسلیحاتی را بیشتر، و زمان لازم برای ساخت سلاح هستهای را کوتاهتر کرده است.
با این حال، تولسی گابارد، مدیر جدید اطلاعات ملی آمریکا، هفته گذشته در سنا گفت ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا همچنان نشان میدهد که ایران در حال ساخت سلاح هستهای نیست.
با وجود چنین ابهامهایی، چرا ترامپ تا این اندازه برای حل مسئله هستهای ایران مصمم است؟ دابسون مینویسد پاسخ احتمالا به فشار فزاینده اسرائیل بازمیگردد، که پس از تضعیف محور مقاومت در اطراف مرزهایش، در موضعی قوی قرار دارد.
مقامهای اسرائیلی معتقدند ایران تا پایان ماه جاری قادر خواهد بود اورانیوم ۲۳۳ کافی برای ساخت چند سلاح شکافتپذیر را غنیسازی کند و باید فوری اقدام کرد.
یک دیپلمات اسرائیلی که نخواست نامش فاش شود گفت: «با وجود ترامپ در کاخ سفید، اکنون بهترین فرصت برای مقابله با ایران است. موقعیتی بهتر از این پیش نخواهد آمد.»
ماهها است که اسرائیل در تدارک مقدمات حمله بزرگ به ایران است. با کاهش تهدید حماس، حزبالله و حوثیها، جمهوری اسلامی اکنون عملا منزوی شده است. سه عملیات هوایی اسرائیل در سال گذشته نیز بخش مهمی از سامانه پدافند هوایی ایران را نابود کرده و تاسیسات هستهای را در حال حاضر بیدفاع باقی گذاشته است.
شِلی تال مرون، عضو کنست (پارلمان اسرائیل)، درباره نامه ترامپ به خامنهای گفت: «تهران سر مار است. اسرائیل نمیتواند اجازه دهد ایران به سلاح هستهای دست یابد. فکر میکنم جهان اکنون به این واقعیت پی برده است که رژیم ایران فقط برای اسرائیل مشکلساز نیست، بلکه برای کشورهای دیگر هم تهدید است.»
او با اشاره به تمایل ترامپ برای گفتوگو، افزود: «او گفته است مذاکره را به جنگ ترجیح میدهد. البته من هم موافقم. همیشه بهتر است با دیپلماسی مسائل را حل کنیم، اما اگر مذاکرات شکست بخورد، شاید اسرائیل چارهای جز اقدام مستقیم برای توقف برنامه هستهای ایران نداشته باشد.»
در هفتههای اخیر، لحن تهران علیه آمریکا تهدیدآمیزتر شده است و گزارشهای منتشرشده در رسانههای داخلی ایران حاکی از آن است که فرماندهان ارشد سپاه ترغیب شدهاند تا در واکنش به تهدیدهای ترامپ، بهطور پیشدستانه به پایگاه دیهگو گارسیا حمله کنند.
دیپلمات سابق بریتانیایی، جان دابسون، معتقد است چنین تهدیدهایی احتمالا آمریکا یا اسرائیل را از اقدام منصرف نخواهد کرد، مگر آنکه تهران بهطور غیرمنتظرهای به خواستههای ترامپ تن دهد. لابی اسرائیل در آمریکا بسیار قدرتمند است– برخی منابع داخلی معتقدند این لابی سیاست خارجی آمریکا را تعیین میکند. در نتیجه، نادیده گرفتن خواسته لابی اسرائیل بهای سنگینی برای آمریکا دارد.
در حال حاضر، این لابی در حال فشار به رئیسجمهوری آمریکا برای اقدام علیه جمهوری اسلامی است و یادآور میشود که «سرزمین موعود» هنوز در شوک ناشی از حمله خونبار و بیرحمانه گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، یعنی حماس، به سر میبرد.
تندروهای حاکم در پارلمان اسرائیل نیز مدام به آمریکا یادآور میشوند که از تسویهحساب با دشمنانشان در تهران حمایت میکنند.
در حال حاضر، بمبافکنهای مستقر در دیهگو گارسیا آمادهاند و ناوهای هواپیمابر نیز طی چند روز آینده به حالت آمادهباش کامل درمیآیند.
دابسون در پایان مینویسد شاید جنگ تجاری تعرفههای ترامپ صرفا نمایشی فرعی باشد. جنگ واقعیــ یعنی بمباران تاسیسات هستهای ایرانــ احتمالا بهزودی آغاز میشود.