مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، که پس از ۲۵ سال، به عربستان سعودی سفر کرده است، روز دوشنبه ۱۸ فروردین، در دیدار با گروهی از مهاجران و بازرگانان افغان مقیم این کشور، از پادشاهی عربستان سعودی بابت فراهم کردن زمینه کار و زندگی برای مهاجران افغان سپاسگزاری کرد و گفت «مهاجران ما اینجا خوشحال و راضیاند».
متقی افزود که افغانها در همه کشورهای عربی «زندگی خوبی دارند» و دولتهای میزبان نیز از آنان راضیاند، سپس با ابراز امیدواری به گسترش روابط با عربستان سعودی گفت سفارت این کشور در کابل فعال است و برای افغانها روادید صادر و خدمات سفر ارائه میکند. متقی اضافه کرد که میان کابل و جده پروازهای مستقیم انجام میشود و این برای زائران و مهاجران افغان بسیار کمککننده بوده است.
مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان در جریان زیارت حج-Zabehulah_M33/Xعربستان سعودی از سالها پیش یکی از مقاصد مهم برای کار، زیارت و تجارت در میان افغانها بوده است و هزاران تن از شهروندان افغانستان در شهرهای مختلف این کشور کسبوکارهای مختلفی راهاندازی کردهاند و هرچند کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی، مقصدی برای مهاجرت دائمی نیستند، به دلیل رونق اقتصادی و بازار کار خوب، برای بسیاری از افغانها امکان راهاندازی کسبوکارهای موفق آنجا فراهم است.
بر اساس آمارها، حدود ۴۰۰ هزار شهروند افغانستان در بخشهای مختلف از جمله هتلداری، مغازهداری، شرکتهای گردشگری، رانندگی و دیگر کسبوکارها در عربستان سعودی فعالیت میکنند.
وزیر خارجه طالبان در حالی از وضعیت مهاجران افغان در کشورهای عربی اظهار خرسندی کرد که ملا محمدحسن آخند، نخستوزیر این گروه، روز دوشنبه وضعیت مهاجران افغان را در پاکستان «رقتبار و دشوار» خواند و برخورد حکومت پاکستان با مهاجران را محکوم کرد.
مولوی عبدالکبیر، وزیر امور مهاجرین رژیم طالبان، نیز روز سهشنبه، در نشستی از کشورهای همسایه افغانستان خواست با مهاجران افغان رفتار انسانی داشته باشند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال، مولوی امیرخان متقی گفت با وجود دشواریهایی که افغانها با آنها مواجهاند، آنهایی که برای کار به عربستان سعودی رفتهاند، «زندگی خوبی ساختهاند».
متقی تصریح کرد که سفارت و کنسولگری افغانستان در عربستان سعودی، از دستورهای او پیروی میکند و خدمات اداری برای مهاجران افغان بدونوقفه ارائه میشود. متقی افزود که به متقاضیان، گذرنامه، کارت هویت و دیگر موارد لازم صادر میشود و همچنین زمینه سفر زائران از طریق سفارت و کنسولگری فراهم میشود.
امیرخان متقی از بازرگانان افغان مقیم عربستان سعودی دعوت کرد به افغانستان برگردند و در کشور خودشان سرمایهگذاری کنند. متقی افزود: «از برادرانی که اینجا کاروبار دارند، میخواهیم در افغانستان سرمایهگذاری کنند. در کشور ما در همه عرصهها زمینه فعالیت فراهم است. همهچیز در خدمت شما است. اگر به کشورتان بازگردید، آغوش وطن به روی شما باز است. وطن به شما نیاز دارد. برای خوشحالی شما میگویم که پیشرفتهای خیلی خوبی صورت گرفته است.»
گروهی از مهاجران و بازرگانان افغان مقیم عربستان سعودی در جریان دیدار با وزیر خارجه طالبان-Zia Ahmad Thakal/Youtubeوزیر خارجه طالبان مدعی شد که امنیت در افغانستان برقرار شده و تعداد شرکتهای تولیدی در سراسر این کشور افزایش یافته است. متقی افزود: «تا سه سال و نیم پیش در هرات ۱۲۰ شرکت تولیدی فعال بود، اما اکنون بیش از یکهزار شرکت فعالیت میکنند.» وزیر خارجه طالبان مدعی شد که در سراسر افغانستان بیش از دو هزار شرکت تولیدی فعالیت میکنند و اقلام تولیدی در افغانستان از ۳۷ مورد به بیش از ۱۰۰ مورد رسیده است.
جهان با ما تعامل کند
وزیر خارجه طالبان در بخش دیگری از سخنانش بر تعامل با طالبان تاکید کرد و گفت رژیم این گروه خواستار روابط خوب با همه کشورها است. متقی گفت: «به آمریکاییها گفتیم که حقیقت را درک کنید و با نظام امارت اسلامی تعامل کنید. اگر خدای ناخواسته گدودی [بینظمی] پیش آمد، کل منطقه آسیب میبیند.»
وزیر خارجه طالبان با ابراز امیدواری از گسترش روابط با کشورهای مختلف جهان از جمله ایالات متحده، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر و دیگر کشورهای جهان افزود همه این کشورها باید «حقیقت افغانستان را درک کنند».
وزیر خارجه طالبان همچنین یادآور شد که یک زمانی «مسئولان امارت اسلامی حق زندگی نداشتند، اما حالا با تمام جهان روابط دارند و سفر میکنند». متقی از شهروندان افغان مقیم عربستان سعودی خواست «به تبلیغات دشمنان گوش ندهند» و با بازگشت به افغانستان، در کشور خود سرمایهگذاری کنند.
به رغم اینکه هیچ یک از دولتهای جهان رژیم طالبان را به دلیل نقض گسترده حقوق بشر و خودداری از تشکیل دولت فراگیر به رسمیت نشناختهاند، مقامهای این گروه بهویژه امیرخان متقی، برای گفتگوهای سیاسی پیوسته به کشورهای مختلف سفر میکنند.