در حالی که چندین سازمان بینالمللی حقوق بشری و خانواده دهها زندانیان سیاسی خواستار مرخصی آنها به دلیل نگرانی از شیوع ویروس کرونا در زندانهای هستند، مسوولین قوهقضاییه همچنان از آزادی زندانیانی که آنها را «امنیتی» میخوانند و احکامی بیشتر از ۵ سال زندان دارند سرباز میزنند.
بسیاری از زندانیان سیاسی از جمله زنان زندانی مانند نسرین ستوده، نرگس محمدی، مریم اکبری منفرد، آتنا دایمی احکامی بالاتر از پنج سال دارند و علیرغم هشدارهای داده شده، همچنان در زندان به سر میبرند.
روز گذشته سازمان گزارشگران بدون مرز درخصوص شرایط روزنامهنگاران زندانی در اثنای اشاعه ویروس کرونا هشدار داد و خواستار آزادی آنان شد. برخی از گروههای حقوق بشری مثل شبکه حقوق بشر کردستان نیز از ابتلای چندین زندان در زندان مرکزی ارومیه به ویروس کرونا و انتقال آنها به بیمارستان خارج از زندان خبر دادهاند.
غلامحسین اسماعیلی روز سهشنبه ۱۳ اسفند گفت که طی یک هفته حدود ۵۴ هزار نفر زندانی در سراسر کشور به مرخصی رفتهاند. خبرگزاریهای رسمی همچنین از ارسال درخواست آزادی آزادی مشروع ۱۴۴۰ «مددجوی» واجد شرایط ندامتگاه تهران بزرگ خبر دادند.
طی هفتههای گذشته و پس از آنکه احکام سنگین هشت تن از متهمین پرونده حافظان محیط زیست که اکثر آنها احکامی بالای ۵ سال دریافت کردند، اعلام شد، خانوادههای آنها خواستار مرخصی آنها در شرایطی که نگرانی برای شیوع ویروس کرونا در زندانها وجود دارد شدند. اما مقامات قوه قضاییه به این درخواستها تا کنون توجهی نشان ندادهاند.
همسر نازنین زاغری، زندانی ایرانی-انگلیسی که هم اکنون در بند زنان زندان اوین به سر میبرد طی روزهای گذشته از نگرانی خود نسبت به احتمال ابتلای همسرش به کرونا گفته بود. اما به گفته اسماعیلی «نازنین زاغری هم در سلامت کامل است و دیروز با خانوادهاش تماس گرفته است.»
این هفته مصطفی ترک همدانی، وکیل هنگامه شهیدی هم در یک توییت از رییس قوه قضاییه خواست موکلش را آزاد کنند: «جناب آقای رییسی! احتراما،علیرغم بخشنامه ویژه شما برای مرخصی زندانیان، متاسفانه از خبر تشدید بیماری و احتمال ابتلای موکلم خانم #هنگامه_شهیدی به بیماری #کرونا در زندان اوین آگاه شدم. قطعا خطر آزادی یک منتقد، کمتر از عواقب فراگیری و بیماری در زندانست. لطفاً دستور در تسریع بفرمایید.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
روز گذشته، ۱۵ اسفندماه، حسین دائمی پدر آتنا دائمی نیز در صفحه توییتر خود نوشت: «نگرانی ما همچنان ادامه دارد، جان دخترم آتنا و دیگر زندانیها در خطراست، باپیگیری که انجام دادم، هیچ نتیجهای دربرنداشت،جواب یک کلمه اگر مرخصی به دخترت تعلوق بگیردبه شمااطلاع خواهیم داد.»
مقاومت در برابر آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی درحالی ادامه دارد که براساس گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی تنها در استان مازندران، بیش از سه هزار و پانصد زندانی به مرخصی رفتهاند. این اتفاق در زمانی رخ داد که موارد متعددی از تست مثبت کرونا در این گزارش در این استان گزارش شد و نگرانی از شیوع این ویروس در زندانهای این استان بالا گرفت.
تا تاریخ ۱۲ اسفند، حداقل ۴۲ نفر در استان مازندران به ویروس کرونا مبتلا شده بودند که این روند طی روزهای گذشته سیرصعودی داشته است.
سازمان عفو بینالملل نیز از مقامات ایرانی خواسته است که همراه با آزادی زندانیان عادی، زندانیان سیاسی را نیز آزاد کند: «مقامات ایران اعلام کردهاند که ۵۴ هزار زندانی را موقتا آزاد کردهاند تا از خطر شیوع #کرونا در زندانها جلوگیری کنند. اگر چه این خبر خوبی است، اما کمکی به زندانیان عقیدتی از جمله مدافعان حقوق بشر که همچنان زندانیاند نمیکند. مدافعان حقوق بشر را بیدرنگ و بدون قید و شرط آزاد کنید.»
سکوت دستگاه قضایی در خصوص وضعیت زندانیان عقیدتی و سیاسی در زندانهای مختلف کشور، باعث انتقادات گستردهای در سطح شبکههای اجتماعی نسبت به رویکرد این دستگاه درخصوص برخورد تبعیض آمیز با زندانیان شده است. خبرگزاری حقوقبشری هرانا با انتشار خبری در خصوص وضعیت موارد مثبت اعلام شده به ویروس کرونا درزندانهای کشور نوشت: «شمار افراد مشکوک به #کرونا در زندانهای ارومیه، رجایی شهر، قزلحصار، سنندج، خرم آباد، گرگان، تهران بزرگ و... رو به افزایش است ومسئولان از اعطای مرخصی به #زندانیان_سیاسی واجد شرایط خودداری می کنند.»
پیش از این شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل به ایندیپندنت فارسی گفته بود که زندانیان سیاسی باید برای جلوگیری از ابتلای آنها به ویروس کرونا آزاد شوند. رضاخندان همسر نسرین ستوده هم به ایندیپندنت فارسی گفته بود: «با توجه به شرایط زندانها، با شیوع ویروس کرونا اتفاق فاجعه باری میتواند رخ دهد. چون هر زندانی جدید اگر در ظاهر نشانههای بیماری را نداشته باشد، مستقیم به داخل بند فرستاده خواهد شد و کسی نمیداند که ناقل ویروس است.»
امروز خبرگزاریهای رسمی از فوت خلفی، معاون قضایی قوهقضاییه خبردادند. اگر چه گفته میشود که دلیل مرگ او نارساییهای کبدی بوده است، اما خبر فوت او ابتدا در شبکههای اجتماعی به دلیل ابتلا به ویروس کرونا مطرح شد.