محمد جواد ظریف، وزیرخارجه ایران، گفته است که «چابهار تنها مسیر امن و مطمئن برای توسعه افغانستان است و میتواند کالاهای این کشور را به دنیا صادر کند».
وزیر خارجه ایران در نشست بررسی راهبردهای منطقهای در بندر چابهار اظهار کرد: «بیش از چهار دهه میزبان افغانستانیها هستیم و این مهمانان خدمات لازم را همچون ایرانیان دریافت کردهاند و از اینکه به آنان به عنوان یک همسایه خدمت کردهایم خوشحال هستیم».
وی بندرچابهار را تنها مسیر امن برای توسعه افغانستان خواند و گفت که از این مسیر، کالاهای افغانستان میتوانند به دنیا صادر شوند. او همچنین بندر چابهار را برای جمهوری اسلامی ایران، بندر ثبات، آرامش و توسعه دانست و اضافه کرد که «چابهار برای آینده ایران نقش مهمی دارد و میتواند برای ترانزیت کالا نقش مؤثری ایفا کند».
وزیرخارجه ایران افزود که توسعه روابط بین ایران، پاکستان و افغانستان ضروری است و ایران همیشه برای توسعه روابط تجاری، سیاسی و اقتصادی تلاش میکند.
ایران، افغانستان و هند سال ۲۰۱۶ توافقنامه توسعه بندر چابهار را امضا کردند. این توافقنامه گام مهمی در جهت تقویت همکاریهای اقتصادی و منطقهای این سه کشور است.
بندر چابهار علاوه بر ارائه صدها میلیون دلار حق ترانزیت به افغانستان، وابستگی ترانزیتی افغانستان به پاکستان را کاهش میدهد. صادرکنندگان افغانستان با استفاده از این مسیرنه تنها هزینه کمتری برای صادرات کالاهای خود متقبل میشوند که زمان کمتری را هم صرف ارسال محصولات خود میکنند.
دولت افغانستان ۲۴ فوریه ۲۰۱۹ (برابر با ۵ اسفندماه ۱۳۹۷) نخستین محموله های تجاری خود را از ولایت نیمروز به بندر چابهار ارسال کرد و این محموله سپس از چابهار به هند فرستاده شد.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان که برای ارسال این محموله به چابهار رفته بود، آن زمان گفت: «این کشور تا ۱۷ سال پیش شبیه به جزیرهای بود که با جایی در ارتباط نیست، اما افغانستان دیگر کشور محدود به خشکی نیست».
اظهارات اخیر آقای ظریف در مورد چهابهار در حالی مطرح شده است که ایالات متحده آمریکا در راستای تشدید تحریمها علیه ایران، در ابتدا تصمیم داشت بندر چابهار را نیز شامل این تحریمها کند، اما پس از مذاکرات افغانستان و هند با مقامات آمریکایی، این بندر در لیست تحریمها قرار نگرفت.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، تحریم نکردن بندر چابهار را در راستای حمایت آمریکا از رشد اقتصادی افغانستان و همچنین باز بودن مسیر ارسال کالاهای بشردوستانه به مردم ایران دانسته است.
پیش از این، داد وستد میان افغانستان و هند از طریق بندر «واگه» پاکستان صورت میگرفت و دولت پاکستان نیز به دلیل تنشهای سیاسی، گاه به گاه تجارت افغانستان از طریق این بندر را مسدود میکرد.