خروج آمریکا و موتلفین از پایگاه التاجی عراق

ائتلاف بین‌المللی می‌گوید این خروج بخشی از «برنامه‌ای درازمدت» با دولت عراق است

نیروهای موتلفین در پایگاه التجای عراق- DAVE CLARK / AFP

نیروهای ائتلاف بین‌الملی تحت رهبری آمریکا امروز، یکشنبه ۲۳ اوت، پایگاه نظامی التاجی در عراق را ترک کردند و آن‌ را به نیروهای امنیتی دولت عراق تحویل دادند. خبرگزاری رویترز این خبر را به نقل از ائتلاف و با تایید شاهدان عینی منتشر کرده است. 

این پایگاه در ۲۰ کیلومتری شمال بغداد قرار دارد و بارها با حملات راکتی شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران مواجه شده است که در هفته‌ها و ماه‌های گذشته شدت یافته‌اند. 

ائتلاف بین‌المللی در بیانیه‌ای گفت: «جابه‌جایی نیروهای نظامی ائتلاف بخشی از برنامه‌‌ای دراز‌مدت در هماهنگی با دولت عراق است.» در این بیانیه می‌خوانیم که پایگاه التاجی در اوج خود ۲۰۰۰ نیروی بین‌المللی داشت، اما بیشتر آنان در طول تابستان جاری از این پایگاه خارج شدند و تمامی نیروهای باقی‌مانده نیز در چند روز آینده التاجی را ترک می‌کنند.

این هشتمین مورد از چنین نقل‌وانتقال‌هایی از نیروهای ائتلاف به نیروهای امنیتی دولت عراق است.

این رویداد در حالی صورت می‌گیرد که دونالد ترامپ چند روز پیش در کاخ سفید میزبان مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق، شد. در پی آن دیدار، به نظر می‌رسد وارد دور جدیدی از روابط واشنگتن و بغداد شده‌ایم و الکاظمی مصمم است در برابر نفوذ ایران در کشورش بایستد. 

ترامپ اخیرا وعده خود را برای خروج نیروهای باقی‌مانده آمریکایی از عراق تکرار کرد. این وعده بخشی از وعده‌های وسیع‌تر برای پایان «جنگ‌های بی‌پایان» آمریکا در خاورمیانه است. در حال حاضر آمریکا حدود ۵۰۰۰ هزار نیرو در عراق دارد. ائتلاف ۲۵۰۰ نیروی دیگر نیز از سایر کشورها دارد. ترامپ ضمن تکرار وعده ترک نیروها، گفت:‌ «اگر ایران کاری کند، ما برای کمک به مردم عراق آماده‌ایم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در ماه ژانویه سال جاری، در پی ترور قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس توسط آمریکا، مجلس عراق رای به خروج نیروهای خارجی، از جمله آمریکایی، از عراق داده بود. اما به نظر می‌رسد که خروج کنونی این نیروها بیشتر از آن که تحت تاثیر آن رای باشد، بخشی از برنامه هماهنگ‌شده با دولت عراق است. 

نیروهای آمریکا در سوریه نیز تحت فشار چندجانبه از سوی ایران، روسیه، رژیم بشار اسد، و ترکیه قرار دارند. این نیروها اخیرا دیدارهایی با قبایل عرب شرق سوریه داشتند تا رابطه بهتری با آن‌ها برقرار کنند. 

در عراق نیز آمریکایی‌ها در شش ماه گذشته از شش پایگاه خارج شده‌اند و نیروهای خود را نزدیک اربیل، پایتخت اقلیم کردستان، و دو پایگاه نزدیک بغداد متمرکز کرده‌اند. حملات موشکی گروه‌های نزدیک به ایران تقریبا هر روز انجام می‌شود و تمرکزشان بر سفارت آمریکا، پایگاه التاجی، و یک پایگاه آمریکایی نزدیک فرودگاه بغداد بوده است. از ماه مارس تا کنون هیچ سرباز آمریکایی در این حملات کشته نشده است.