محمد نعیم وردک، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر می گوید زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه آمریکا برای آشتی افغانستان شب گذشته، اول اکتبر با ملا عبدالغنی برادر، رئيس دفتر قطر و شیخ عبدالحکیم حقانی، رئیس هیات مذاکره کننده طالبان دیدار و گفتگو کرده است.
بیش از بیست روز است که مذاکرات مستقیم طالبان و دولت افغانستان بر سر نقشه راه صلح شروع شده است اما کمتر پیشرفتی داشته است.
آقای خلیلزاد برای رایزنی و باز کردن گره مذاکرات بینالافغانی به قطر رفته است اما محمد نعیم، سخنگوی دفتر طالبان با تاکید بر اینکه حل بحران چهل ساله افغانستان به زمان و بحث بیشتر نیاز دارد می گوید که دو طرف برای به نتیجه رساندن این مذاکرات باید حوصله و تحمل داشته باشند.
سخنگوی طالبان میگوید: «اگر عجله داشته باشیم که همه کارها در بیست روز یا یک ماه حل شوند، فکر میکنم که به هدف شاید نرسیم. ما به کسی اجازه نمیدهیم که در امور داخلی ما مداخله بکند.»
او در توییتی با اشاره به گفتگو با آقای خلیلزاد مینویسد: «در این دیدار تاکید شد که به توافقنامه امضا شده میان امارت اسلامی و آمریکا، هر دو جهت التزام داشته باشند و برای عملی شدن بیشتر آن سعی ورزیده شود. همچنان در مورد رهایی زندانیان، صلح، مذاکرات بینالافغانی و دیگر موضوعات مربوطه نیز بحث صورت گرفت.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
منابع نزدیک به آقای خلیلزاد در تماس با ایندپندنت فارسی تایید می کنند که پیام او در سفر به دوحه روشن است؛ اینکه طالبان «خواب امارت اسلامی را نبینند» چون اوضاع سیاسی کشور نسبت به گذشته تفاوت دارد. دو طرف مذاکرات روی نقشه سیاسی کار کنند و آتش بس برقرار شود، هرچند موقتی.
از سوی دیگر، سفارت آمریکا در کابل میگوید که واشینگتن به دنبال اعمال یک راه حل در مذاکرات صلح افغانستان نیست.
راس ویلسن، کاردار سفارت آمریکا در کابل می نویسد: «ما و دیگر همکاران مان آماده همکاری هستیم. ما علاقمند تحمیل راههای حل نیستیم، اما اگر طرفها در میز مذاکرات به ما نیاز داشته باشند، انجام خواهیم داد.»
دو اختلاف اصلی که حل نشده مانده است انجام مذاکرات براساس توافق آمریکا با طالبان و بر بنیاد فقه حنفی است. بسیاری این را نیرنگ طالبان برای انحصارطلبی و رد نظام سیاسی کنونی در آینده می دانند. حدود بیست درصد جمعیت افغانستان را شیعیان تشکیل می دهند که از بازگشت طالبان به شکل دهه نود میلادی به شدت نگرانند.
انتظار میرود آقای خلیلزاد پس از دوحه، به دیگر کشورهای منطقه نیز سفر کند.
با اوج گرفتن اختلافات و به بنبست رسیدن مذاکرات جاری صلح تقاضاها برای تعیین میانجی در این روند بالا گرفت تا دیدگاههای طالبان و دولت افغانستان را به هم نزدیک کند.
انجام گفتگوها همزمان با تشدید جنگ در افغانستان صورت میگیرد که بسیاری را به نیت طالبان به یافتن یکراه حل صلحآمیز مشکوک کرده است.
جنگ طالبان علیه دولت به حمایت جامعه جهانی در کابل دستکم ۱۱۰ هزار قربانی گرفته است.
همین دو روز پیش بمبگذاری یک بمب مغناطیسی در استان دایکندی جان ۱۴ غیرنظامی از جمله ۸ کودک را گرفت. سازمان ملل متحد استفاده از بمب علیه جان غیرنظامیان را بهشدت محکوم کرد.
اگر دو طرف بتوانند سر اصول و موضوعات مذاکرات توافق کنند و به یک آتشبس نسبی برسند، میتوان گفت دور اول مذاکرات صلح در دوحه موفقیتآمیز بوده است.