«هر نامزدی انتخابات را ببرد، تهدید ایران علیه اسرائیل باقی است»

نشریه اسرائیلی:«نه ترامپ و نه بایدن وقت یا سرمایه سیاسی زیادی روی ادامه بن‌بست با ایران نمی گذارند»

گروهی از دانشجویان ایرانی در حال به آتش‌کشیدن پرچم اسرائیل - Byline / Source / Credit AFP

در حالی که میان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا و جو بایدن، نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری دموکرات اختلافات عمده‌ای در سیاست‌های رسمی درباره ایران وجود دارد، و فارغ از مساله پیروزی در انتخابات روز سه‌شنبه، اسرائیل به هر حال ممکن است در معرض خطر باشد.

هر دو سیاستمدار آمریکایی، به دلایل مختلف، ممکن است آماده معامله‌ای با جمهوری اسلامی باشند که فقط از لحاظ ظاهر بهتر از توافق هسته ای ۲۰۱۵ باشد.

اورشلیم پست تحلیلی با عنوان «فارغ از مساله پیروزی در انتخابات، اسرائیل ممکن است توسط ایران تهدید شود» منتشر کرده که در آن ضمن بیان این مطالب آورده است: اسرائیل هم در جبهه هسته‌ای و هم به دلیل تلاش‌های مداوم تهران برای گسترش هلال شیعی در خاورمیانه ممکن است در معرض خطر جدی قرارگیرد.

درست است که از یک رو، ترامپ فشار خود را از اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ بر ایران حفظ کرده و تنها تهدید ادامه این فشار برای چهار سال دیگر است که جمهوری اسلامی را وادار می‌کند با محدودیت‌های جدید برنامه هسته‌ای و ماجراجویایی در منطقه موافقت کند.

از دریچه این جنبه تضاد بین نامزدها، انتظار می‌رود که بایدن دوباره به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایران بپیوندد؛ مادامی که به ایران به تعهدات خود در این توافق برگردد. این امر موجب می‌شود که تهران تا سال ۲۰۲۵ یا ۲۰۳۰ نتواند به سلاح هسته‌ای دست یابد اما همان حفره‌هایی را که در تمام مدت وجود داشته در توافق باقی می‌گذارد.

جنبه دیگر وضعیت این است که ترامپ گفته است ظرف چهار هفته پس از انتخابات به یک توافق می‌رسد. تقریباً غیرممکن است که آیت‌الله‌ها ظرف چهار هفته با امتیازات مهم جدید موافقت کنند.

این واقعیت مضاعف می‌شود وقتی در نظر داشته باشیم که ایران انتخابات ریاست‌جمهوری خود را در خردادماه آینده پیش‌رو دارد. انتظار می‌رود که در این انتخابات ضدغربی‌ترین جناح‌های این کشور قدرت بیشتری بگیرند.

علاوه بر این، عجله‌ای که به‌نظر می‌رسد برای رسیدن به یک توافق وجود دارد، برای ترامپ یک موفقیت تکرارنشدنی نیست.

بسیاری از ناظران ایران بسیار نگران بودند که ترامپ در شهریورماه ۱۳۹۸ آماده رسیدن به توافق با جمهوری اسلامی بود؛ توافقی که تنها اختلافات ظاهری با توافق سال ۲۰۱۵ داشت، فقط اگر حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران با گرفتن یک عکس در سازمان ملل موافقت می‌کرد حاصل می‌شد. موارد متعددی نیز وجود داشت که ترامپ تلاش کرد با جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران ملاقات کند.

با لحاظ کردن برخی موارد، با وجودی که رئیس‌جمهور سخنرانی‌های تهدیدآمیز را در صحن علنی انجام داد، دولت ترامپ بیش از ۱۰ بار برای گشایش دیپلماتیک با تهران تلاش کرد.

جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی ترامپ، همچنین به تلاش برای میانجیگری در چندین نوبت اشاره دارد، زمانی که ترامپ آماده بود که به توافق جدیدی با آیت‌الله‌ها برسد.

در مقابل، برخی از مشاوران بایدن گفته‌اند که او تنها در صورت وجود امتیازات جدید اساسی به توافق هسته‌ای می‌پیوندد.

ایران همچنین ممکن است به بایدن فرصت بیشتری نسبت به ترامپ بدهد تا درمورد سیاست خود تصمیم‌گیری کند. چون آنها از ترامپ عصبانی هستند.

ایران ممکن است احساس کند با بایدن فرصتی دارد که ارزش ندارد با تحت فشار قراردادن زودهنگام او در هنگامی که با بحران ویروس کرونا هم مواجه است، آن را از دست بدهد.

برخی از مشاوران بایدن همچنین فکر می‌کنند که او بهتر می‌تواند با اروپا و سپس سایر قدرت‌های جهانی برای فشار به ایران و گرفتن امتیازات بهتر به اجماع برسد. اما این می‌تواند فقط یک آرزو باشد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نه ترامپ و نه بایدن در تاکید بر گزینه نظامی برای ضربه‌زدن به برنامه هسته‌ای ایران جدی به نظر نمی‌رسند؛ تهدیدی که یکی از دلایل نشستن تهران پای میز مذاکره و رسیدن به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ بود.

بیش از همه موارد گفته شده، نه ترامپ و نه بایدن نمی‌خواهند زمان یا سرمایه سیاسی زیادی را برای ادامه بن‌بست با ایران صرف کنند. آنها مسائل دیگری از جمله بحران ویروس کرونا، اختلافات نژادی، برقراری نظم و قانون، چین، روسیه و سایر موضوعات را دارند که فشار بیشتری تحمیل می‌کنند و آنها می‌خواهند انرژی خود را در موضوعات دیگر به کار بگیرند.

بایدن در جریان مبارزات انتخاباتی کمتر درباره این موضوع صحبت کرده است، و گاهی اوقات به نظر می‌رسید که ترامپ بیش از آنچه به امتیازات از ایران مربوط باشد، به این دلیل از توافق سال ۲۰۱۵ خارج شده که میراث دولت اوباما بود.

کارزار تحریم‌های فشار حداکثری ترامپ موفق شده که برخی از حمایت‌های مالی و رد پای نیروهای نیابتی ایران در خاورمیانه را کاهش دهد. اما هیچ نشانه‌ای مبنی بر نزدیک شدن زمان ترک برداشتن این رژیم وجود ندارد.

هر کسی که روز سه‌شنبه به عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شود، اسرائیل باید با چشمان باز مراقب باشد. این کشور باید تلاش کند تا سیاست‌ها را تحت تأثیر قراردهد و جمهوری‌اسلامی را تحت فشار نگه دارد. همچنین باید آماده باشد تا در صورت خطرناک‌تر شدن وضعیت امنیتی، آماده دفاع از خود باشد.

بیشتر از