سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در توییتی نوشت: «به دلیل خروج آمریکا از برجام، این کشور دیگر بخشی از ۵ به علاوه یک نیست. اکنون فقط ایران و ۴ بهعلاوه یک هستند.»
سعید خطیبزاده در ادامه افزود فراموش نکنید که ترامپ برجام را ترک کرد و سعی کرد آن را نابود کند. برای احیای پنج بهعلاوه یک، نخست باید آمریکا اقدام کند. در این صورت ما نیز پاسخ خواهیم داد.
Reminder: Because of US withdrawal from JCPOA, there is NO P5+1.
— Saeed Khatibzadeh (@SKhatibzadeh) February 19, 2021
It is now ONLY Iran and P4+1.
Remember, Trump left the room and tried to blow it up.
Gestures are fine. But to revive P5+1, US must Act: LIFT sanctions.
We WILL respond.
Here is the key sequence: #CommitActMeet
در همین رابطه، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ساعاتی پس از اعلام آمادگی آمریکا برای مذاکره با تهران در صورت دعوت طرف اروپایی گفت: «بهمحض اینکه اقدامی از طرف آمریکا و اروپا در اجرای تعهداتشان ببینیم، ما هم بلافاصله به تعهداتمان بازمیگردیم.»
ظریف در مقابل دوربین صداوسیما گفت: «ما اعلام کردهایم که اقدامات در اجرای ماده ۳۶ برجام اقدامات جبرانی بود و اگر آمریکا و اروپا به تعهدات بازگردند، ایران نیز چنین خواهد کرد.»
از سوی دیگر رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد اگر اتحادیه اروپا دعوتی رسمی به عمل بیاورد، واشنگتن آماده آغاز مذاکرات با ایران است. این مقام آمریکایی که بدون افشای نامش صحبت میکرد، در پی جلسه مجازی پنجشنبه ظهر بین وزرای خارجه آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان گفت: «اگر چنین جلسهای برگزار شود، ما آمادهایم که حضور داشته باشیم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیشازاین دیدار جن ساکی، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، روز پنجشنبه در نشستی مجازی گفت: «ایران هنوز فاصله زیادی تا پایبندی [به برجام] دارد.»
پیشتر ایالات متحده اقدامات عملی را انجام داده است. آمریکا روز پنجشنبه به شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد که موضع دولت دونالد ترامپ در مورد اینکه همه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بازگشتهاند را تغییر داده است.
بااینحال، پیشتر وزیر امور خارجه آلمان گفت که اقدامات ایران در عبور از تعهدات هستهای خود بازگشت ایالات متحده به برجام را به خطر میاندازد. هایکو ماس تأکید کرد، «هر چه بیشتر فشار وارد شود، پیداکردن یک راهحل سیاسی دشوارتر میشود.»
دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شده بود. بیش از دو سال بعد، در ماه اوت سال گذشته، مایک پمپئو، وزیر وقت خارجه آمریکا، اعلام کرد که این کشور ساز و کار «ماشه» که منجر به بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران ظرف ۳۰ روز میشود را فعال کرده است. آمریکا همچنین اعلام کرد که محدودیتهای تجارت سلاح برای جمهوری اسلامی ایران را تمدید کرده است.
در آن زمان، سیزده عضو از ۱۵ عضو شورای امنیت (یعنی همه بهاستثنای آمریکا و جمهوری دومینیکن) با رأی علیه واشنگتن اعلام کردند که حرکت این کشور را نمیپذیرند، زیرا پمپئو از ساز و کاری استفاده کرده که تنها در چارچوب برجام معتبر است؛ و آمریکا با خروج از برجام حق استفاده از ساز و کارهای آن را ندارد. استدلال حقوقی دولت ترامپ این بود که چون قطعنامه سال ۲۰۱۵ شورای امنیت که برجام را تأیید کرده از آمریکا بهعنوان یکی از مشارکتکنندگان نام برده و واشنگتن حق فعالکردن مکانیسم ماشه را دارد.
اما جو بایدن، رئیسجمهوری جدید آمریکا میگوید به دنبال بازگشت به برجام است. دولت بایدن میگوید برای بازگشت به برجام، ایران باید به تعهدات خود طبق برجام عمل کند و اقداماتی که در نقض تعهدات انجام داده، مانند تولید اورانیوم فلزی و غنیسازی ۲۰ درصدی را متوقف کند.