محمود واعظی، رئیس دفتر حسن روحانی در سخنانی کاملا متناقض با اظهارات اخیر رئیس جمهوری اسلامی، تایید کرد که واکسن کرونا پولی است، و کسانی که نمیخواهند صبر کنند، میتوانند با پرداخت پول، خارج از نوبت و اولویت این واکسن را دریافت کنند.
او گفت:« رئیس جمهوری اجازه داد شرکتهای خصوصی و بیمارستانها با ارز نیمایی واکسن بیاورند و تحت نظارت وزارت بهداشت به همه افرادی که نمیخواهند صبر کنند تا نوبتشان شود این واکسن را تزریق کنند. در این زمینه شرکتهای دولتی و غیردولتی با ما تماس گرفتند.»
این در حالی است که به دنبال بالا گرفتن اعتراضات به تصمیم دولت برای پولی کردن واکسن کرونا، حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیئت دولت گفته بود که واکسن کرونا برای همه ملت ایران رایگان است.
بحث بر سر پولی شدن واکسن کرونا پس از آن آغاز شد که حسن روحانی روز هفتم فروردین ماه امسال از آزاد شدن واردات و فروش واکسن کرونا از سوی بخش خصوصی سخن گفت و افزود:« امروز مصوب کردیم که بخش خصوصی اگر خواست واکسن بیاورد با قیمت ارز نیمایی در چهارچوب و با نظارت وزارت بهداشت و درمان که هم نوع واکسن و هم خصوصیات را مشخص میکند، به مردم عرضه کند که امیدوارم این کار انجام گیرد.»
پس از آن، حیدر محمدی، مدیر کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو گفت:« برخی شرکتها که خواستار واردات واکسن با ارز نیمایی هستند، اجازه دارند واکسن را به داروخانهها بدهند و مردمی که در اولویت قرار ندارند، میتوانند این واکسنها را با قیمت حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان از داروخانهها تهیه کنند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این اظهارات با انتقادهای بسیاری روبهرو شد و این سوال شکل گرفت که چرا ایران باید اولین و تنها کشوری باشد که در آن حکومت واکسن کرونا را به شهروندانش میفروشد.
با بالا گرفتن انتقادها، کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو، اظهارات مدیرکل همین سازمان را تکذیب کرد و گفت:«هر واکسن مجاز از هرجا وارد کشور شود توسط وزارت بهداشت خریداری و در چارچوب برنامه واکسیناسیون ملی علیه کووید۱۹ بصورت رایگان توزیع و تلقیح خواهد شد.»
علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، حتی فرارت رفت و دسترسی سریعتر به واکسن کرونا در صورت پرداخت پول را بهکلی انکار کرد. او گفت:« واکسنی که در سطح شبکه توزیع شود، قطعا رایگان خواهد بود و این موضوع قطعی است و به هیچ وجه بحث اینکه بخواهیم پولی از کسی بگیریم وجود ندارد. اگر کسی در اولویت دریافت واکسن نباشد باید صبر کند تا نوبتش شود که بتواند واکسن را دریافت کند. در همه دنیا اولویتبندی وجود دارد و کشورهای بزرگی که خودشان تولید واکسن دارند، هنوز نتوانستهاند همه گروهها را واکسن بزنند و بر اساس اولویت پیش رفتهاند.»
با این همه، اظهارات تازه محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهوری جای تردیدی باقی نمیگذارد که جمهوری اسلامی اکنون به اولین و تنها حکومتی در جهان تبدیل شده است که واکسن کرونا را به مردمش میفروشد و در قبال دریافت پول، واکسن را خارج از نوبت و اولویتبندیها در اختیار بخشی از شهروندان قرار میدهد.
او با تکرار سخنان چندی قبل حسن روحانی گفت:« برخی در داخل میگویند که واکسن را در خیابان ناصرخسرو میخرند و از آن سو می گویند خانواده هایی به برخی از کشورها می روند و دو سه هفته میمانند تا واکسن بزنند که این کار درستی نیست.»
اکنون بهنظر میرسد که دولت به جای تامین سریع واکسن برای همه مردم، چاره کار را در تامین و فروش داخلی برای این عده از شهروندان دیده است.
ایران تا کنون تنها ۷۰۰ هزار دوز واکسن را تزریق کرده و حتی قادر به واکسیناسیون کامل کادر درمانی خود نبوده است.