در حالی که بیش از دو هفته است که روند واکسیناسیون عمومی به دلیل نبود واکسن، متوقف شده و سالمندان نگران از جان خود به دنبال تهیه آن هستند، خبرهایی منتشر شده که نشان میدهد افراد حاضر در ستادهای انتخاباتی واکسن تزریق کردهاند.
اعضای ستادهای انتخابات وزارت کشور در استانهای مختلف رسماً اعلام کردهاند که واکسن کرونا زدهاند.
در همین زمینه تجارت نیوز به نقل از یکی از اعضای ستادهای انتخاباتی نوشت که حدود دو هفته قبل واکسن کرونای اسپوتنیک روسیه زده است.
بر اساس دستور حسن روحانی و مصوبه ستاد مقابله با کرونا قرار بود حدود یک میلیون کارگزار انتخابات کشور، واکسن کرونا بزنند. اما گفته شد به دلیل نبود واکسن، این افراد نتوانستند واکسن تزریق کنند. با این حال هماکنون مشخص شده ده واکسنهای سالمندان از ستادهای انتخابی وزارت کشور و کاندیداها سر در آورده است.
پیشتر، رئیس ستاد انتخابات کشور اعلام کرد که ۷۲ هزار شعبه اخذ رأی در کشور وجود دارد و بیش از یک میلیون نفر نیز در ستاد انتخابات استانها در حال فعالیتاند.
به عبارت دیگر، بر اساس مصوبه ستاد مقابله با کرونا و تعداد افراد فعال در ستادهای انتخاباتی، حدود یک میلیون دز واکسن برای پوشش این افراد نیاز است. گزارشهای متعددی نیز از افراد فعال در ستادهای انتخاباتی منتشر شده که واکسن وارداتی زدهاند و به آنها پیشنهاد شده که از سهمیه ویژه انتخاباتی استفاده کنند.
اما این سهمیه از کجا تهیه شده است؟
از نیمه بهمن سال گذشته تا به امروز ۱۶ مرحله واکسن از کشورهای مختلف از جمله روسیه، چین، کره و هند وارد ایران شده که در مجموع به پنج میلیون و ۸۴۷ هزار و ۸۰۰ دوز میرسد. همچنین بنا بر اعلام معاون فنی گمرک روز پنجشنبه گذشته نهمین محموله واکسن روسی اسپوتنیکوی در حجم ۱۰۰ هزار دوز وارد ایران شد.
در واقع کل واکسن وارداتی در مجموع حدود ۶ میلیون دوز است.
از سوی دیگر وزارت بهداشت اعلام کرده که تا روز ۲۱ خرداد ماه سال جاری در مجموع، پنج میلیون و ۶۱ هزار و ۲۰ دوز واکسن کرونا تزریق شده است.
به عبارت دیگر چیزی در حدود یک میلیون دز از واکسن وارداتی، در این میان هنوز تزریق نشده است. دقیقاً همان تعدادی که برای واکسیناسیون اعضای ستادهای انتخاباتی نیاز است.
این در حالی است که روحالله جمعهای، مشاور وزیر کشور اعلام کرد که قرار است واکسن کارگزاران انتخاباتی از طریق بخش خصوصی و واکسن ایرانی تأمین شود.
با این حال هنوز نه بخش خصوصی توانسته واکسن وارد کند و نه واکسن ایرانی به تولید انبوه رسیده است. موضوعی که مورد تایید خود مشاور وزیر کشور نیز قرار دارد.
سؤال اینجاست که این یک میلیون دز واکسن تزریق نشده کجاست؟ آیا ستادهای انتخاباتی برخلاف ادعاهای مطرح شده سهم سالمندان را استفاده کردهاند؟
روز دوشنبه ۱۷ خرداد علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی و عضو کمیته علمی کووید- ۱۹، دلیل اصلی توقف واکسیناسیون در کشور را «بدقولی» شرکتهای چینی و روسی در ارسال محمولههای واکسن اعلام کرد.
او در گفتوگو با خبر آنلاین «ظرفیت اندک روسیه در تولید واکسن اسپوتنیک» را بهعنوان دلیل اصلی تأخیر در ارسال واکسنهای روسی دانست و گفت: «کشورهای دیگر هم پیشخریدهای زیادی کردند اما هنوز دریافت نکردهاند.» اگرچه او از تعداد پیشخریدهای کشورهای دیگر سخنی به میان نیاورد اما گفت که «صندوق کواکس دست ایران را از سهمیه واکسن خالی گذاشته و هندوستان هم به دلیل مشکلات خودش از تحویل واکسن به ما خودداری کرده است.» آنطور که علیرضا ناجی میگوید چین نیز به دلیل اینکه «روزانه به تعداد زیادی از مردمش روزانه واکسن تزریق میکند» در ارسال محمولهها «بدقولی» کرده است و در حال حاضر «واکسن زیادی در کشور وجود ندارد».
همچنین، ناصر ریاحی، رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو به تجارتنیوز گفته است: «واکسن بخش خصوصی هنوز وارد نشده و واردات آن حداقل دو هفته دیگر طول میکشد. بنابراین اگر انتخابات به دور دوم بکشد، ستاد انتخابات میتواند از واکسن بخش خصوصی استفاده کند.»
اما با توجه به گفتههای مسئولان وزارت بهداشت، مشخص است که واکسن دیگری در کشور وجود ندارد و به سهمیه ستاد انتخابات از واکسن مورد استفاده برای سالمندان تأمین شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
توقف واکسیناسیون علیه کرونا در ایران، خطر شیوع موج پنجم را به همراه دارد و نگرانیها را درباره افرادی که دوز اول واکسن را دریافت کرده و در انتظار دوز دوم بودند افزایش داده است. بهخصوص که اعلام شده بود فاصله زمانی بین تزریق دوز اول و دوم ۲۸ روز است اما حالا این ۲۸ روز برای برخی از سالمندان تمام شده و این در حالی است که هنوز موفق به دریافت دوز دوم نشدهاند.
این در حالی است که بر اساس آمار رسمی، روزانه نزدیک به دویست نفر در کشور جان خود را به دلیل کرونا از دست میدهند.
واکسن، ابزار تبلیغات انتخاباتی
اعضای فعال در ستادهای انتخاباتی کشور در حالی به سهمیه ویژه واکسن دسترسی دارند که اکثر کاندیداهای ریاست جمهوری در مناظرههای انتخاباتی وعده واکسیناسیون سریع مردم را میدادند. از طرف دیگر این موضوع مورد توجه کاندیداها نبود و تنها بهعنوان ابزار حمله به دولت از آن استفاده شد.
امیرحسین قاضیزاده هاشمی، یکی از هفت نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران، در دومین مناظره نامزدها در انتقاد از وضعیت واکسیناسیون کووید -۱۹ در کشور، گفت امکان واکسیناسیون بسیاری از افراد وجود داشت، «اما این کار انجام نشد.»
محسن مهرعلیزاده، دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری نیز درباره قیمت اظهار نظر، و وزارت بهداشت را به «مافیا بازی» متهم کرد. او در مناظره روز سهشنبه، ۱۸ خرداد، گفت که قیمت واکسن کرونا «کمتر از ده دلار و معادل ۲۰۰ هزار تومان» است. او گفت: «اگر وزارت بهداشت دست از مافیا بازی برمیداشت و اجازه میداد که مردم حتی به قیمت آزاد واکسن وارد کنند، قیمت هر واکسن بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان میشد و مردم الان واکسینه شده بودند.»
کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت ایران در واکنش به این اظهارات، گفت که این افراد بهتر است به جای پرداختن به واردات واکسن تقلبی و آمار کرونا، در همین دو سه هفته، ستاد انتخاباتی خود را اداره کنند.
او در توییت دیگری نوشت: «جایی واکسن کرونا ۱۰ تا و صد تا و هزار تا نمیفروشد مگر در بازار سیاه و واکسن فیک و مافیای قاچاق.»