امرالله صالح، معاون اول ریاستجمهوری افغانستان، پیروزی طالبان و به قدرت رسیدنشان در این کشور را غیرممکن خواند و گفت: «طالبان جز صلح راه دیگری ندارند و باید سر میز مذاکره حاضر شوند.»
آقای صالح که همراه با محمد اشرف غنی، رئیسجمهوری، عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی و شماری از مقامهای دیگر افغان در سفر رسمی یک روز و نیمهای به آمریکا رفته بود، یک روز پس از بازگشت به کابل در صفحه فیسبوکش نوشت که طالبان توان پیروزی بر افغانستان را ندارند و باید راه صلح را در پیش گیرند.
صالح اظهار داشت که همسویی با طالبان بهای بسیار سنگینی دارد و افزود: «امکان ندارد گروه طالبان بر افغانستان چیره شود، چون وضعیت فرق کرده است. امروز نه تنها ما بلکه وجدانهای بیدار در مجلس نمایندگان پاکستان نیز سیاست کشتار طالبان در افغانستان را محکوم میکنند.»
امرالله صالح با تاکید بر این نکته که روش طالبان تغییر نکرده و مانند گذشته است، نوشت: «شکنجه مردم، کوچ اجباری، مین گذاری، بستن مراکز آموزشی دختران، تحقیر و شکنجه بزرگان محلی، تعطیل کردن نهادهای مدنی و پایان دادن به آزادی بیان روش قبلی طالبان است که هنوز هم تغییر نکرده است و ادامه دارد.»
او در ادامه طالبان را عامل تمام بدبختیهای افغانستان و آواره شدن مردم این کشور خواند و تاکید کرد که روش جاهلانه این گروه باعث شده است مردم خانه و کاشانه خود را رها کنند تا کشته نشوند و طالبان به زور حق آنان را پایمال نکند.
آقای صالح از زمان پیدایش طالبان تاکنون، همواره گفته است که این گروه فاقد برنامه برای حکومتداری است و به هیچ ارزش مدنی، اسلامی و انسانی باور ندارد و جز جنگ، کشتار، ویرانی و ایجاد وحشت چیزی دیگری بلد نیست.
این سخنان در حالی ایراد میشود که گروه طالبان میگوید دستکم ۶ شهرستان دیگر را در شبانه روز گذشته تصرف کرده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان ادعا میکند که شهرستان٬های شورتپه در ولایت بلخ، رستاق در تخار، میرزکه در پکتیا، گرشک در هلمند، چک و سیدآباد در میدان وردک و شهرستان فیروز نخچیر در ولایت سمنگان در ۲۴ ساعت گذشته به دست طالبان افتاده است.
مقامهای افغان تاکنون این گزارش را رد یا تایید نکردهاند.
اگر این گزارشها تایید شود، این تازهترین مورد از حملات و پیشروی شورشیان طالبان در مناطق مختلف کشور است. همزمان اتهامهای متعددی مبنی بر جنایت جنگی در جریان حملات طالبان مطرح شده است.
فواد امان، سخنگوی وزارت دفاع میگوید که حملات ۲۴ ساعت اخیر نیروهای امنیتی و دفاعی افغان، ۱۹۳ تروریست طالبان کشته و ۱۱۰ نفر دیگر آنها مجروح شده اند. به گفته آقای امان عملیات نیروهای افغان در ولایت های ننگرهار، میدان وردک، خوست، غزنی، ارزگان، قندهار، زابل، هرات، فراه، سمنگان، هلمند، قندوز، بغلان، تخار، پروان و کاپیسا انجام شده است.
زریاب جوادی، آگاه سیاسی افغان، میگوید: «طالبان خود میدانند که از راه جنگ به قدرت نمیرسند و جز نفرت بیشتر مردم چیزی به دست نمیآورند. مردم افغانستان در گذشته و حال نشان دادهاند که مخالف حضور طالباناند و به هیچ صورت این گروه را نمیپذیرند و آنان را دشمن خود میدانند اما طالبان که خود صلاحیت تصمیمگیری برای جنگ و صلح را ندارد، با اشاره بیگانهها به ویژه پاکستان تنور جنگ را روشن نگه داشته است. ما نیاز داریم که به جای طالبان با حامی و صاحب اصلی آنان که پاکستان است حرف بزنیم و به توافق برسیم تا به صلح و ثبات دست یابیم.»
معاون اول افغانستان هم در نوشته خود مانند گذشته پاکستان را حامی اصلی طالبان خوانده و بر لزوم تغییر رفتار این کشور در برابر این گروه تاکید کرده است: «اسلام آباد به عنوان میزبان طالبان از روز زایش تا امروز، میتواند در روند صلح نقش ملموستری بازی کند و به دوست قابل باور ملت افغانستان تبدیل شود. اگر به سیاست کنونی خود ادامه دهد و در حرف با جمهوریت و در عمل با طالبان باشد، جز دست و پا زدن در لجنزار بیاعتمادی حاصلی نخواهد داشت. سیاست انکار و بازی با کلمات برای ما قانعکننده نیست.»
او همچون گذشته، امروز هم که از پیدایش طالبان بیش از ۲۰ سال میگذرد، این گروه را دستپرورده پاکستان به دلیل منافع این کشور در افغانستان میداند و گفته است که طالبان بدون حمایت پاکستان یک روز هم توان جنگ ندارد.
سایر سیاستمداران افغان داخل و بیرون نظام این کشور هم مانند امرالله صالح طالبان را آلت دست خارجیها به ویژه پاکستان میدانند و تاکید دارند که مردم افغانستان حکومتداری این گروه را تجربه کردهاند و دیگر نمیخواهند که این گروه حتی برای یک روز به قدرت برسد.
حالا که طالبان نسبت به گذشته قویتر شده و شناخت و معافیت جهانی نیز دریافت کرده است، جنگ علیه دولت افغانستان را شدت بخشیده و پیشرویهایی نیز داشته است. با شدت گرفتن این جنگ، خیزشهای مردمی و ایستادگی رهبران جهادی افغان در کنار نیروهای امنیتی و دفاعی این کشور در برابر طالبان نیز بیشتر شده است.
مقامهای سیاسی افغان و مردم این کشور بر این باورند که طالبان توان به قدرت رسیدن را ندارد و تنها میکشند، میجنگند و ویرانی به بار میآورند اما اگر حامیان خارجی طالبان به ویژه پاکستان دست از حمایت این گروه بردارد، آنها به زودی به میز مذاکره بازمیگردند و صلح میکنند. آنان علاوه بر آنکه شماری از کشورهای خارجی را به حمایت از طالبان و ایجاد ناامنی در این کشور متهم میکنند اما تاکید بیشتر آنان بر پاکستان است و میگویند که پاکستان زادگاه امارت اسلامی هست و اگر این کشور بخواهد، میتواند طالب را پای میز مذاکره بکشاند یا کاملا نابود کند.
افغانها اتهامها علیه پاکستان که حامی اصلی طالبان به نظر میرسد، را از چندین سال پیش به این سو مطرح کردهاند و در سالهای اخیر این موضوع افزایش یافته است. پاکستانیها نیز پس از خروج آمریکاییها از افغانستان، زمزمههای حمایت از طالبان را سر دادند.
در گذشته، مقامهای مختلف پاکستانی هیچگاه در مورد طالبان دیدگاهی مثبت یا منفی نداشتند و در بسیاری موارد خاموشی اختیار میکردند اما اکنون شماری از سیاستمداران این کشور پاکستان را به حمایت از طالبان در افغانستان متهم میکنند و این اتهامها به مجلس نمایندگان این کشور نیز کشیده شده است.
عمران خان، نخستوزیر این کشور، در مصاحبه چند روز پیش خود با «عرب نیوز» گفته است که اگر طالبان از راه نظامی (جنگ) قدرت را در تمام افغانستان به دست گیرند، در برابر آنان هیچ عکسالعملی نخواهد داشت. این گفتههای عمران خان در افغانستان با واکنشهایی مواجه شده است و مردم افغانستان تاکید دارند که پاکستان رسما حمایت خود را از طالبان اعلام کرده است و باید با این کشور مذاکرهای همهجانبه صورت بگیرد تا مذاکرات صلح نتیجه دهد و طالبان از جنگ و کشتار دست بردارند.