لطفالله صافی گلپایگانی، از مراجع تقلید شیعیان در ایران، با انتشار بیانیهای ضمن یادآوری آنچه آن را سابقه شرارت و قتل و آدمکشی طالبان خوانده، هشدار داده که سکوت جهانیان در قبال این گروه، موجب پشیمانی و ندامت در آینده خواهد شد.
او در این بیانیه گفته است: «این روزها، جهان شاهد حوادث بسیار وحشتناک و تاسّفآوری است که وجدان بشریت و فطرت پاک انسانها، شرمنده از این جنایات است. آیا میشود گروهی، خود را انسان بنامند، اما نسبت به همنوع خود این همه جنایات مرتکب شوند!؟»
صافی گلپایگانی در پیام خود نامی از گروه طالبان نبرده است، اما گفته: «اینجانب بنابروظیفه دینی و انسانی خود، به همه دولتها و مراکز بین المللی به ویژه سازمان ملل و سازمان همکاری اسلامی و دولت جمهوری اسلامی ایران، هشدار میدهم که نسبت به این وحشیگریها و شهادت تعداد زیادی از مظلومین در افغانستان و آوارهگشتن هزاران نفر از مردم؛ اعم از زن و مرد، پیر و جوان و کودک، واکنش جدّی نشان دهند تا جلوی تجاوزها گرفته شود.»
او افزوده: «خشونت و درندهخویی تروریستها از یک طرف؛ و از سوی دیگر، سکوت جهانیان و دولتها و مجامع باصطلاح حامی حقوق بشر، موجب تعجّب و شرمندگی است! اعتماد به گروهی که سابقه شرارت و قتل و آدمکشی آنان بر همه جهانیان روشن است اشتباه بزرگ و غیر قابل جبرانی است! به یقین، سکوت امروز آنها موجب پشیمانی و ندامت در آینده است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
صافی گلپایگانی در حالی از سکوت جهانیان و دولتها انتقاد کرده که جمهوری اسلامی در ماههای اخیر، به مذاکره علنی با طالبان روی آورده و در داخل افغانستان به حمایت از این گروه متهم شده است.
هم دولت حسن روحانی و هم شماری از چهرههای شاخص اصلاحطلب و هم اصولگرایان در هفتههای اخیر از ضرورت پذیرش طالبان و همکاری و مذاکره جمهوری اسلامی با این گروه حمایت کردهاند و در این مسیر، تا آنجا پیش رفتهاند که از تغییر روش و منش طالبان سخن گفتهاند.
این موضعگیریها، با واکنش منفی مخالفان طالبان بهویژه در افغانستان مواجه شده است.
به نظر نمیرسد موضعگیری صافی گلپایگانی، به عنوان یکی از مراجع تقلید، تغییری در سیاست جمهوری اسلامی در قبال افغانستان و طالبان پدید آورد. اگر چه تصمیم نهایی در باره سیاستهای کلی نظام در عرصه منطقهای و بینالمللی را علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی اتخاذ میکند، سپاه پاسداران و نیروی قدس سپاه نیز نقشی عمده در تعیین سیاستها و رویکردهای منطقهای ایران دارد.