مسئولان محلی طالبان در غزنی، صدها جریب زمین در منطقه سراب، شهرستان جغتو را بین اعضای خود تقسیم کردهاند؛ این منطقه در مسیر شهرستانهای هزاره نشین جاغوری، مالستان و ناهور قرار دارد و موجب نگرانی شدید ساکنان هزاره این مناطق شده است.
حمیدالله نوروز، رئیس شورای ولایتی (شورای شهر) غزنی در دولت پیشین افغانستان، به ایندیپندنت فارسی گفت غصب زمینهای این منطقه به صورت هدفمند و به منظور غصب کل شهرستان جغتو صورت گرفته است.
نوروز افزود: «هدف اساسی طالبان، کوچاندن هزارهها از زمینها و خانههایشان است و این روند با غصب زمینهای آنان از قسمت پشت لیسه شهید کریم آغاز شده است و تا کوتل شمسالدین که در ناحیه سراب قرار دارد، ادامه خواهد داشت.»
به گفته نوروز، طالبان به ساکنان محل گفتند قرار است حدود ۸۰۰ خانواده از اعضای این گروه، به این منطقه منتقل شوند و روند نقشهبرداری و توزیع زمین بین افراد موردنظر، از اوایل اردیبهشت آغاز شده است. سراب، از نواحی حاصلخیز و خوش آبوهوای شهرستان جغتو است و زمینهای این ناحیه چراگاه چهارپایان ساکنان محل است که از سالها پیش به صورت سنتی و شفاهی، میان آنان تقسیم شده است. ساکنان محل، سند مالکیت ندارند، اما مدعیاند که از سالها پیش، حق مالکیت بر این زمینها به آنان داده شده است.
حمیدالله نوروز گفت بسیاری از مردم در غزنی بهویژه در شهرستانها، سند مالکیت زمینها و خانههایشان را ندارند و دولتهای وقت چراگاهها را به صورت شفاهی به آنان سپردهاند، اما طالبان مدعیاند که زمینهای مذکور، دولتی محسوب میشوند و باید به «خانوادههای شهدا» واگذار شوند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته نوروز، قرار است ۸۰۰ خانواده از اعضای طالبان به ناحیه سراب در جغتو منتقل شوند که از این میان ۶۰۰ خانواده از ساکنان شهرستان پشتون نشین رشیدان و ۲۰۰ خانواده از دیگر نواحیاند. همه خانوادههایی که قرار است در سراب مستقر شوند، از قوم پشتون و خانوادههای اعضای طالباناند.
حمیدالله نوروز افزود هدف اساسی طالبان، تصرف کامل شهرستان هزاره نشین جغتو و غصب زمینهای حاصلخیز و معدنهای این منطقه است. به گفته نوروز، نزدیک منطقه سراب که طالبان آن را غصب کرده است، سه معدن گچ، لیتیوم و سنگ مرمر وجود دارد و منابع دو معدن گچ و سنگ مرمر به صورت بیرویه استخراج میشوند.
در همین حال، یکی از ساکنان محل به شرط فاش نشدن نامش، به ایندیپندنت فارسی گفت طالبان اوایل اردیبهشت در ناحیه سراب چادر زدند و به ساکنان محل گفتند برای جلوگیری از نفوذ داعش در این منطقه، پاسگاه امنیتی میسازند، اما چند روز بعد، به خط کشی زمینها و تقسیم آن بین افراد غیربومی اقدام کردند.
به گفته این منبع آگاه، طالبان به ساکنان محل گفتند در این ناحیه شهرک میسازند و خانوادههای شهدا را در آن مستقر میکنند. برخی از ساکنان بومی که علیه این اقدام طالبان اعتراض کردند، بازداشت و شکنجه شدهاند.
پس از سلطه طالبان بر افغانستان در پانزدهم اوت سال گذشته، کوچنشینان مسلح نیز به غصب زمینهای مردم بومی در نقاط مختلف افغانستان، ازجمله در استانهای غزنی، دایکندی، جوزجان، فاریاب و تخار اقدام کردند. کوچاندن اجباری ساکنان بومی و غصب زمینهای آنان، موجب نگرانی سازمانهای مدافع حقوق بشر شده است.