مقام وزارت خارجه بریتانیا به بی‌توجهی در مورد سقوط افغانستان اعتراف کرد

سرفیلیپ بارتون همراه با وزیر خارجه پیشین بریتانیا در روزهای سقوط افغانستان، در تعطیلات بود و تا پایان عملیات تخلیه افغانستان به سر کار بازنگشت

در روزهای پس از سقوط کابل به دست طالبان، بیش از ۱۵ هزار نفر از افغانستان به بریتانیا منتقل شدند- VICTOR MANCILLA / US CENTRAL COMMAND PUBLIC AFFAIRS / AFP

سرفیلیپ بارتون، دبیر دائمی وزارت خارجه بریتانیا، روز چهارشنبه، ۱۸ خرداد، در نشست کمیته روابط خارجی مجلس عوام این کشور، اعتراف کرد که تخلیه سراسیمه افغانستان درس‌هایی آموزنده به او داده و او می‌پذیرد که به روند خروج آشفته بریتانیا از افغانستان بی‌اعتنا بوده است.

بارتون که در روزهای سقوط افغانستان به دست طالبان، در تعطیلات بود، با وجود آگاهی از وضعیت آشفته تخلیه افغانستان، از تعطیلات بازنگشت. او اکنون می‌گوید که اگر یک فرصت دیگر داشت، زودتر از تعطیلاتش می‌آمد و این عملیات را بهتر مدیریت می‌کرد.

کمیته روابط خارجی مجلس عوام بریتانیا پیش از این، از سر فلیپ بارتون و دومینیک راب، وزیر خارجه پیشین بریتانیا، به دلیل بی‌برنامگی در خروج بریتانیا از افغانستان، به‌شدت انتقاد کرده بودند. به گفته اعضای این کمیته، «متحدان افغان و سربازان بریتانیا به دلیل ضعف عمیق رهبری، ناامید بودند زیرا هنگامی که افغانستان به دست طالبان سقوط می‌کرد، دو مقام ارشد وزارت خارجه بریتانیا در تعطیلات بودند و با وجود آگاهی از وضعیت، از تعطیلات خود بازنگشتند».

 این کمیته با مطرح کردن این انتقاد، خواستار استعفای سرفیلیپ بارتون از سمتش شد. کمیته روابط خارجی در اواخر ماه مه، نتیجه تحقیقات خود در مورد چگونگی خروج بریتانیا از افغانستان را منتشر کرد. این تحقیقات نشان داد که دولت بریتانیا با خروج از افغانستان خیانت مرتکب شده و فاجعه‌ای به بار آورده است که تا سال‌ها به منافع این کشور آسیب می‌زند.

تام توگندات، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس، در مصاحبه با بی‌بی‌سی گفت: «این انتقادی بسیار واضح از شکست در برنامه‌ریزی، فقدان آمادگی و فقدان رهبری در یک لحظه فوق‌العاده است؛ در زمانی که زندگی‌ها به معنای واقعی کلمه از بین می‌رفتند.»

او افزود: «در شرایطی که اتخاذ هر تصمیمی پر از ریسک و به‌شدت بحث‌انگیز بود، افرادی که چنین اختیاراتی داشتند، باید خیلی سریع تصمیم می‌گرفتند.»

سرفیلیپ بارتون، دبیر دائمی وزارت خارجه بریتانیا، پس از این انتقادها، در برابر کمیته روابط خارجی مجلس عوام حاضر شد و گفت که بحران سقوط افغانستان به دست طالبان، «یکی از پیچیده‌ترین و چالش‌برانگیزترین» رخدادها برای این وزارتخانه بوده است.

کمیته روابط خارجی در گزارشی که ماه مه منتشر شد، اعلام کرد که برای افغان‌هایی که از ماموریت بریتانیا در افغانستان حمایت کردند، هنوز هم «فقدان برنامه‌ریزی کامل» وجود دارد و «این در حالی است که دولت بریتانیا دست‌کم ۱۸ ماه پیش از سقوط افغانستان، می‌دانست که اگر ایالات متحده نیروهایش را از افغانستان خارج کند، ممکن است به تخلیه نیاز باشد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سرفیلیپ بارتون، در پاسخ به این انتقاد گفت که تعداد افرادی که بریتانیا از افغانستان تخلیه کرده، بیشتر از انتظار بوده است و اکنون پس از آمریکا در رده دوم است. با این حال، او اذعان کرد که «سرعت فروپاشی افغانستان به عنوان کشوری دارای حمایت غرب، غافلگیرکننده بود».

بارتون همچنین گفت: «در نیمه اول سال ۲۰۲۱، تلاش اصلی ما جلوگیری از تسلط طالبان بود. به موازات آن، برنامه‌های اضطراری خود از جمله برنامه‌ریزی با وزارت دفاع برای تخلیه نظامی را انجام دادیم.»

پیش از این، دیوید لمی، عضو حزب کارگر و وزیر خارجه اپوزسیون دولت بریتانیا، گفته بود که تقلا برای خروج در سال ۲۰۲۱ به اعتبار بریتانیا لطمه زده است. او از دولت خواست تا برای کاهش بحران انسانی در افغانستان یک «استراتژی جامع» در پیش بگیرد. او گفت: «دولت شهرت بین‌المللی بریتانیا را خدشه‌دار کرد و با مدیریت فاجعه‌بار خروج از افغانستان در تابستان گذشته، کل جهان را ناامن کرد.»

دیوید لمی روز چهارشنبه، ۱۸ خرداد، با هماهنگی با دفتر سازمان ملل در افغانستان، به کابل سفر کرد. حزب کارگر در مورد سفر لمی به افغانستان به رسانه‌های بریتانیا گفت که این سفر فقط با هدف هماهنگی برای امور بشردوستانه انجام شده است و قرار نیست دیوید لمی با نمایندگان طالبان ملاقات کند.